Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 13

Nabavili ste kućnog ljubimca? Evo što ste sve dužni napraviti

Powered by Labud

Nabavili ste kućnog ljubimca? Evo što ste sve dužni napraviti

Prije nego što ljubimca dovedete kući, morate biti spremni odvojiti vrijeme i novac u zamjenu za neizmjernu ljubav. Briga za životinju nije jednostavna i uključuje pravilnu prehranu i njegu, cjepljenja, čipiranje...

Ako ste dobili, udomili ili kupili ljubimca, ispred vas našao se odgovoran zadatak brige o njemu. Novopečeni vlasnik najprije mora u roku od 14 dana otići kod lokalnog veterinara i upisati se kao vlasnik. Veterinarska organizacija zadužena je dati upute o daljnjim cijepljenjima i izdaje putovnicu za kućnog ljubimca na ime vlasnika u koju se evidentiraju cijepljenja koja pas ili mačka obavi. Kod udomljavanja životinja iz azila, prednost je što su one najčešće već čipirane, cijepljene, ali i socijalizirane.

Obavezna cijepljenja i tretiranje parazita

Mačke se preporučuje cijepiti protiv osnovnih zaraznih bolesti, a ako idu van, onda i protiv bjesnoće i mačje leukemije. Kod pasa bi profilaktičko cijepljenje protiv zaraznih bolesti trebalo započeti u dobi od 7-8 tjedana starosti te se ponoviti još dva puta, završno s  3 mjeseca starosti životinje. Pse je obavezno cijepiti protiv bjesnoće mjesec dana nakon posljednjeg cijepljenja protiv zaraznih bolesti. 

Za zdravlje pasa i mačaka preporučuje se redovito provoditi i zaštitu protiv unutarnjih i vanjskih parazita i tako spriječiti oboljenja koja mogu imati i smrtni ishod. Zaštitu od unutarnjih i vanjskih parazita provodi vlasnik na preporuku veterinara.

Zaštita protiv buha i krpelja provodi se tijekom svih 12 mjeseci jer naše podneblje više nije jako hladno tijekom zimskih mjeseci. Cijena preparata za zaštitu varira jer postoje ampule koje traju mjesec dana, tablete koje traju 1-3 mjeseca te ogrlice koje traju 5-8 mjeseci. Ukupna cijena za cijepljenja i antiparazitike na godišnjoj je razini 1000-1500 kuna, ovisno o veličini životinje.

Treniranje obavljanja nužde

Mačke se u pravilu jako brzo priviknu na WC s pijeskom jer nagonski zakopavaju izmet i urin, dok pas zahtjeva nešto više osobnog angažmana, posebno dok je štene. On ne smije ići van dok ne obavi sva cijepljenja do 4 mjeseca starosti pa nuždu obavlja posvuda po kući, što ponekada zna biti naporno. 

Metode za učenje psa odlasku na WC različite su ali najlakše je postaviti pelenicu na koju će pas obaviti nuždu. Ako se popiški na parket, maramicom pokupiti tekućinu i zajedno s psom prenijeti na pelenicu kako bi pas povezao da se na tom mjestu obavlja nužda. 

Kosti nisu za pse!

Psi jedu više i učestalije kad su još u razvoju, a mačke cijeli život jedu pomalo, barem što se tiče suhe hrane. Mokru hranu u pravilu pojedu trenutačno. Količina hrane ovisi o vrsti i o proizvođaču, koji na poleđinu stavlja upute o dnevnoj količini unosa hrane. Pse je dobro hraniti uvijek u isto vrijeme, a mačkama je dobro osigurati hranu tijekom cijelog dana. 

Također, ne preporučuje se kosti davati psu. Kosti mogu oštetiti sluznicu želuca i crijeva, a mogu dovesti i do začepa, koji se ponekad moraju rješavati operativnim zahvatom. U dućanima za kućne ljubimce postoje posebne kosti koje su preporučene za poslasticu, no pas može biti preosjetljiv na neki aditiv kojim je kost tretirana.

Trebate li ljubimca kastrirati?

Kastracija pasa i mačaka može biti dobra za zdravlje životinje. Kod muških pasa smanjuje se mogućnost karcinoma prostate, a kod muških mačaka želja za lutanjem i borbom, prilikom koje mogu nastradati ili pokupiti neku zaraznu bolest. Kod ženskih jedinki kastracija pomaže kod hormonalnog balansa i sprečava dobivanje tzv. lažne trudnoće ili nerijetko gnojne upale maternice, zbog koje lako može i uginuti. Također, važno je napomenuti da mačke skrivaju bol pa je uvijek bolje što prije otići veterinaru.

Kada čipirati?

Mikročipiranje provodi ovlaštena veterinarska organizacija, a kod pasa se najčešće provodi prilikom prvog cijepljenja protiv zaraznih bolesti (7-8 tjedana starosti) i prilikom izdavanja veterinarske putovnice. Po zakonu svi psi moraju biti obilježeni mikročipom, a svrha je povezivanje životinje s vlasnikom u slučaju da se životinja izgubi. Mačke se mikročipiraju po izboru vlasnika, u slučaju prelaska granice ili ako je riječ o uzgojnoj mački. Cijena je obilježavanja mikročipom 90 kn.

I životinje proživljavaju stres

Vrste stresa različita su i mogu se odnositi na zvukove, jaku svjetlost, vožnju automobila, druge ljude (ako je životinja u mladosti doživjela neku traumu), kao i na druge životinje s kojima ljubimac dolazi u kontakt. Sve stresne situacije vlasnik mora prepoznati i potruditi se spriječiti ili umanjiti njihov učinak.

Životinje mogu biti posebno osjetljive na glasne zvukove, npr. pucanj petardi. Ako su pas ili mačka u stanu, pomaže zatvaranje prozora i pojačavanje tona televizora ili radija. Jako je bitno da vlasnik smiruje životinju milujući ju i na taj način pomaže dok podražaj ne prođe.

Čist ljubimac zadovoljan je ljubimac

Iako su mačke u tome samostalnije, svim je životinjama potrebna adekvatna njega u vidu kupanja, trimanja i korekcije noktiju. Preveliki nokti mogu biti izrazito neugodni za psa, a može doći i do infekcije. Češljanje dlake važno je zbog otklanjanja čvorova, koji mogu dovesti do sekundarnih infekcija. 

*** Tekst je nastao u suradnji s Krešimirom Martinkovićem, univ. mag. spec. med. vet iz Klinike za zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Više informacija o temi udomljavanja možete saznati klikom ovdje!

Kupnjom Čarlija „Moj najbolji prijatelj“ donirate 0,50 kn udruzi Prijatelji životinja!

Powered by Labud

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.