Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: Shutterstock
KOLIKO IH IMATE U LADICI?

Ne bacajte u smeće svoje stare telefone: Možete ih reciklirati!

Povodom Dana planeta Zemlje donosimo nekoliko zanimljivih načina na koje možete iskoristiti stare telefone. Nikako ih ne bacajte u smeće, nego razmišljajte o njihovoj prenamijeni, očuvanju okolišu i generacijama koje tek dolaze

Sadržaj donosi: Hrvatski Telekom

Složit ćete se s tim kako nema ničeg boljeg od otvaranja kutije u kojoj se nalazi novi pametni telefon. Glatko, reflektirajuće i sjajno staklo te tanko kućište pružaju neki novi doživljaj s digitalnim svijetom. No postavlja se pitanje što učiniti sa starim uređajem? Istraživanje Hrvatskog Telekoma pokazalo je da Hrvati imaju čak pet milijuna mobitela koje ne koriste te da 40% ispitanika promijeni mobitel unutar dvije godine, odnosno 68% unutar tri godine. Predviđanja su da će broj nekorištenih mobitela rasti i predstavljati još veći ekološki i zdravstveni problem.

I zato, umjesto da dopustite da vaši stari telefoni zauzimaju prostor ili skupljaju prašinu u ladici, donosimo vam pet načina da ih nastavite koristiti. Pritom ne zaboravite ni to da veliku uslugu činite za zdravlje i okoliš! 

1. Pretvorite telefon u sigurnosnu kameru

Umjesto da bacite svoj stari pametni telefon u smeće, pretvorite ga u sigurnosnu kameru i pazite na svoj dom gdje god se nalazili. Ako imate više od jednog starog telefona, možete postaviti i više kamera kako bi svaki kutak vašeg doma bio pokriven. Iako je to pomalo "uradi sam" projekt, odličan je način da prenamijenite svoj stari telefon.  

Man,Monitoring,Modern,Cctv,Cameras,On,Smartphone,Indoors,,Closeup.,Home

Za početak ćete morati preuzeti i postaviti aplikaciju za kućnu sigurnosnu kameru, kao što je, primjerice, Alfred Home Security kamera (dostupna za iOS i Android ). Zatim postavite kameru svog telefona na mjesto koje želite nadzirati i pobrinite se da bude blizu utičnice. I jedan savjet  - montirajte svoj stari pametni telefon negdje visoko u sobi, tako da ima dobar pregled cijele sobe. Također možete kupiti širokokutni objektiv za kameru telefona kako biste dobili još bolji pogled.

2. Stari mobitel kao baby monitor

Monitori za bebe često su skupa investicija uz ostale potrepštine za dijete. No ako u ladici čuvate stari pametni telefon, možete ga iskoristiti i uštedjeti novac. Naime, bez obzira na to koliko ti monitori slatko izgledali, vaš stari telefon savršena je zamjena. Preuzmite aplikaciju za nadzor bebe, kao što je Baby Monitor 3G, na svoj stari i novi pametni telefon. Stavite stari telefon u bebinu sobu i pazite da je kamera okrenuta prema krevetiću, ali da nije preblizu bebe nego dovoljno daleko da možete vidjeti sve oko nje. Slijedite upute za postavke privatnosti na bilo kojoj aplikaciji za nadzor djeteta koju instalirate na svoje telefone. Također, pobrinite se da budete jedina osoba koja može gledati prijenos uživo tako da provjerite je li lozinka za vašu Wi-Fi mrežu sigurna.

3. Najbolja opcija – recikliranje!  

Ako vaš telefon više nije za uporabu, što god radili, nemojte ga bacati u smeće. Najbolja opcija je da reciklirate. Recikliranjem čuvate prirodne resurse i pomažete u izbjegavanju onečišćenja vode i zraka koje dolazi tijekom rudarenja i proizvodnje plemenitih metala u modernim telefonima, a koji se mogu oporaviti u procesu recikliranja.

Used,Phones,Stacked,On,Top,Of,Each,Other.,Background,Of

Povodom Dana planeta Zemlje obilježava se i godina dana od provedbe projekta "Poziv koji ne propuštaš", koji je pokrenuo Hrvatski Telekom. U okviru tog projekta uspjeli su prikupiti više od 23.000 starih mobitela, koje su odgovorno zbrinuli. Upravo je ta brojka rezultirala sprječavanjem više od 8,6 tona CO2 emisija

Dobra je vijest da se i dalje svatko može odazvati "Pozivu koji ne propuštaš" te u svim T-Centrima diljem Hrvatske, u bilo kojem trenutku, donijeti ICT opremu te je odložiti u za to posebno predviđenu kutiju, a HT će osigurati da se svi prikupljeni mobiteli i oprema, u skladu s ekološkim standardima, odgovorno i propisno zbrinu. Ako u ladici još uvijek čuvate neke od starijih modela mobitela kojima ne pomažu nikakva softverska ažuriranja i nisu prilagodljivi novim SIM karticama, ili pak slabo ili uopće ne rade - ne brinite, jer sve što trebate je donijeti ih u najbliži T-Centar koji će i mobitele starije generacije adekvatno zbrinuti.

4. Iskoristite stari mobitel za 'bijeli šum'

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da gotovo 25% stanovništva pati od poremećaja sna zbog okolne buke. Naime, čak i najmanji lavež ili trubljenje automobila mogu poremetiti vaš san. Zato, ako do sada niste koristili aplikacije za "bijeli šum", možda je baš prilika da za to iskoristite svoj stari uređaj. "Bijeli šum" svojim ravnomjernim zvukom djeluje poput "zvučnog tjelohranitelja" - maskira razne okolne zvukove i dopušta vašemu mozgu da se opusti.

Woman,Setting,Alarm,Before,Going,To,Sleep.,Concept,Of,Sleep

Riječ je zapravo o zvuku sličnom zvuku radijske frekvencije kad nestane signala. Dokazano je da "bijeli šum" potiče opuštanje i smanjuje razinu stresa, a studije su pokazale i da pojedinci koji koriste ovaj zvuk imaju dublji i mirniji san. Poboljšajte svoje navike spavanja i istodobno iskoristite svoj stari uređaj na najbolji mogući način!

5. Univerzalni daljinski za TV

I na kraju još jedan "uradi sam" projekt. Ako stalno tražite daljinski upravljač, možda je vrijeme da svoj stari pametni telefon pretvorite u univerzalni daljinski upravljač koji je mnogo teže izgubiti. Imate li pametni TV, vrlo vjerojatno postoji i aplikacija koju možete koristiti za upravljanje televizorom. Potražite proizvođača svojeg televizora u App Storeu ili Google Playu kako biste vidjeli koji bi daljinski upravljači mogli biti dostupni.

Vjerujemo da smo vam dali nekoliko dobrih ideja da oslobodite svoje ladice od starih uređaja i prenamijenite ih u nešto korisno. Odazovite se jednom pozivu i sačuvajte prirodu i za buduće generacije!

"Poziv koji ne propuštaš" platforma je Hrvatskog Telekoma usmjerena na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarstvo, savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i otpadom te ostale teme održivosti. Riječ je o "pozivu" koji ne smijemo propustiti ako i u budućnosti želimo uživati u prirodi kakvu danas uzimamo zdravo za gotovo. Odazovite se pozivu ovdje!

Sadržaj donosi: Hrvatski Telekom

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Troškovi, kilometraža i održavanje: Isplati li se danas uopće kupnja automobila?
JESTE LI ZA ILI PROTIV?

Troškovi, kilometraža i održavanje: Isplati li se danas uopće kupnja automobila?

Od redovitog održavanja do troškova goriva i neočekivanih popravaka – sve je to cijena posjedovanja osobnog automobila. Istražili smo različite troškove kako bismo odgovorili na pitanje isplati li se danas kupnja automobila

Antički kuhinjski izazov: Pripremili smo jedan od najstarijih recepata s piletinom
'Za prste polizati'

Antički kuhinjski izazov: Pripremili smo jedan od najstarijih recepata s piletinom

Iako je danas mnogima omiljena namirnica i moguće ju je pripremiti na razne načine, zanimalo nas je postoji li najstariji zabilježeni recept s piletinom. Uspjeli smo ga pronaći te smo se upustili u izazov i napravili ga prema originalnom receptu
Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta
OLAKŠAJTE SEBI KUHANJE

Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta

Da biste mogli uživati u lijepom vremenu, pronašli smo recepte koji se spreme za čas, a uključuju gotove namirnice iz limenki. Pritom želimo istaknuti da hrana u limenkama ne sadrži konzervanse i jednako je zdrava kao zamrznuta