Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Tko se još bavi poljoprivredom i ima li ona budućnost?

Powered by Fortenova grupa

Tko se još bavi poljoprivredom i ima li ona budućnost?

Kažu da posla u struci ima za one koji ga žele pronaći. To mišljenje dijele i mladi ljudi iz naše priče, koji su u suradnji s renomiranim hrvatskim tvrtkama povećali svoje šanse za zapošljavanje

Iako često čujemo da mladi nakon završenog obrazovanja ne mogu pronaći posao, studenti i učenici sljedećih fakulteta i srednjih škola odlučili su uzeti stvar u svoje ruke i praksom u poznatim tvrtkama stvoriti sebi uvjete za bolju budućnost. U tome im je pomogla Fortenova grupa, koja je suradnjom s obrazovnim institucijama u Hrvatskoj pružila mladima mogućnost usavršavanjaOsim suradnje s lokalnim zajednicama i srednjim školama, grupa također surađuje s uglednim svjetskim sveučilištima poput Sveučilišta u Cambridgeu. 

Ovdje uče suvremene tehnologije

S ciljem motiviranja mladih da prilikom izbora zanimanja odaberu poljoprivredu i rad sa životinjama, Belje je prošle godine započelo projekt stipendiranja srednjoškolaca s područja Baranje, koji su upisali zanimanje veterinarskog tehničara. Uz mjesečnu stipendiju, osigurana im je i stručna praksa te mogućnost zapošljavanja u kompaniji nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Prošle su godine ugovori o stipendiranju potpisani s deset učenika prvih razreda, kojima će se stipendija isplaćivati tijekom cjelokupnog školovanja. Ove godine očekuje se dvostruko više ugovora jer je ova inicijativa potaknula upis novih generacija veterinarskih tehničara na području Baranje. Kroz praksu na farmama koju vode iskusni mentori, praktikanti se ujedno upoznaju i sa suvremenijim tehnološkim dostignućima, kao što je robotska mužnja na farmi Topolik.

Mesarima je radno mjesto gotovo osigurano

Budući da je mesar deficitarno zanimanje, Fortenova grupa, PIK Vrbovec i Srednja škola Vrbovec u svrhu očuvanja ovog zanimanja pružili su mladima mogućnost prakse, ali i stipendiranja. Naime, u suradnji sa Srednjom školom Vrbovec, u PIK-u se svake godine izrađuju plan i program edukacije novih naraštaja mesara, dok su učenici stalno prisutni u PIK-u i na praktičnoj nastavi.

Mlade naraštaje mesara PIK mjesečno stipendira te ih ujedno educira na plaćenoj stručnoj praksi koju provode u kompaniji, a po završetku školovanja stipendisti imaju i mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa u PIK Vrbovcu. Tako je primjerice samo u srpnju ove godine zaposleno desetak mesara stipendista na radna mjesta za koja su se pripremali cijelu godinu.

Nema posla za ekonomiste? Oni su ga pronašli

Fortenova grupa je u suradnji s visokom školom RIT Croatia, donedavno poznatom pod nazivom Američka visoka škola za management i tehnologiju (ACMT), otvorila svoja vrata perspektivnim studentima jedinog američkog koledža u Hrvatskoj. To je rezultiralo ljetnom praksom za 11 studenata RIT-a, polaznika 2. i 3. godine studija. Stručnu praksu obavljali su pod okriljem najpoznatijih hrvatskih brendova poput Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda, Zvijezde, Roto prometa te Fortenova grupe. Tako su studenti radili u različitim poslovnim sektorima: od HR-a, marketinga, financija i računovodstva, IT-ja te nabave i logistike.

To je postignuto kampanjom Career Education Day, kojom se Fortenova grupa predstavila studentima RIT-a te su oni pruženu priliku odlučili pametno iskoristiti. Praksa se odvijala pod vodstvom mentora, a na njoj su prakticirali znanja stečena na studiju koji pohađaju. Morali su odraditi 400 sati, odnosno 8 sati dnevno kroz 10 tjedana, što je iznosilo ukupno 400 sati. To je obvezni minimum, a student, ako želi, u dogovoru s kompanijom može ostati raditi i dulje.

Korištenje dronova u poljoprivredi

Iako Fortenova grupa uglavnom djeluje u tradicionalnim djelatnostima, malo je poznato da su neke od tih kompanija predvodnice tehnoloških iskoraka na hrvatskom tržištu, a samim time i vrlo zanimljive talentima iz područja STEM-a.

U Belju već nekoliko godina dronovi skeniraju poljoprivredne površine i bilježe podatke za početak sjetve i gnojidbe, što ne samo da omogućava praćenje podataka u stvarnom vremenu nego jednako tako daje i uvid u povijesne podatke. Povezivanjem ERP sustava u poljoprivrednim kompanijama pojednostavljuje se planiranje obrade tla, a pomoću satelitski vođene mehanizacije koja se upotrebljava s velikom točnošću poljoprivreda postaje daleko preciznija.

Također, u poljoprivrednom segmentu Fortenova grupe u tijeku su pilot-projekti uvođenja GIS-a (geografski informacijski sustav, eng. Geographic Information System), IoT-a i velikih podatkovnih sustava uz pomoć kojih će poljoprivredni poslovi postati pametniji i učinkovitiji. U maloprodaji je pak Konzum jedini hrvatski trgovački lanac koji ima online poslovanje, koje je u 2018. imalo 2,2 milijuna korisnika i 6,2 pojedinačnih posjeta.

Upravo je zato za mlade stručnjake koji će uskoro doći na tržište rada ovo jako dobra prilika za učenje poslovnih praksi od onih koji to najbolje znaju

Powered by Fortenova grupa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....