Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 28

Evo koja su skijališta među Hrvatima najpopularnija

Powered by Laško

Evo koja su skijališta među Hrvatima najpopularnija

Skijanje je za oko 200.000 Hrvata postalo omiljena zimska aktivnost, a ako im se planirate pridružiti i povesti cijelu obitelj, pročitajte tekst i doznajte kako se pripremiti te koja su skijališta najpopularnija među Hrvatima

Gužve na graničnim prijelazima više nisu rezervirane isključivo za ljeto. Prva tri tjedna nove godine oko 200.000 Hrvata kreće na skijanje, a među njima sve su češće i obitelji. Kako bi takvo obiteljsko putovanje prošlo bez komplikacija i neželjenih troškova, ključno je unaprijed se informirati i organizirati.

Oprema koja čini skijaša

Skijaška oprema u pravilu se iznajmljuje, a pod njom se podrazumijevaju skije, skijaške cipele (pancerice), skijaški štapovi, skijaško odijelo, kapa, kaciga, rukavice, zaštitne naočale, ali i termo-odjeća koja se nosi ispod odijela, zaštitna marama za lice tijekom niskih temperatura te zaštitna krema za lice pri jakoj sunčevoj svjetlosti.  

Dobro je ponijeti rezervni par rukavica i čarapa jer će prvi gotovo sigurno smočiti. Kod kupnje opreme, nemojte se voditi onime "broj veće da ne žulja" jer će prevelika oprema otežati skijanje. Pancerice bi trebale biti iste veličine kao i tenisice, s malo mjesta za micanje nožnih prstiju.

Gdje Hrvati najčešće idu na skijanje

Oko 80% Hrvata na skijanje ide u Austriju ili Italiju. Na trećem je mjestu Slovenija, a slijede ju Francuska pa Bosna i Hercegovina, Bugarska i Češka, koje spadaju u nešto povoljnije destinacije. U BiH najpopularnije je odredište Jahorina, a povoljne su i Bjelašnica, Vlašić i Kupres.

Od austrijskih skijališta najviše je Hrvata u Bad Kleinkirchheimu i Nassfeldu, dok je u Italiji najpopularniji Kronplatz, koji neki odmila zovu i Cro-platz. Kranjska gora, Mariborsko Pohorje, Vogel, Krvavec i Rogla popularne su slovenske destinacije, na koje mnogi Zagrepčani idu i na vikend ili čak na jednodnevno skijanje.

Druge aktivnosti osim skijanja

Ako prvi put idete na skijanje, najprije ćete pohađati skijašku školu. Iako ćete generalno najviše vremena provesti na skijaškoj stazi, i dalje trebate isplanirati aktivnosti kojima ćete popuniti ostatak vremena.

Na skijanju su važne i popratne aktivnosti kao što su dobar provod s društvom te uživanje u pivu i hrani. Pivo je vjerojatno najpopularnija skijaška namirnica, koja će na planini uvijek biti hladna, a i vrlo je nutritivna, što je idealno za dane ispunjene fizičkim aktivnostima. 

Uz skijališta, dostupni su i ugostiteljski objekti, ali uvijek imate i opciju samostalne pripreme hrane u apartmanu u kojem odsjedate, a na taj ćete način i uštedjeti novac. Isprobajte i vožnje žičarama, istražite planinu ili lokalna mjesta.

Koliko takav obiteljski odmor košta?

Osim skijaških karata, koje primjerice u Austriji koštaju oko 280 eura za tjedan dana po osobi, tu je i trošak najma skijaške opreme, koji može dosegnuti oko 100 eura. Ako nikada niste skijali, za školu skijanja mogli biste izdvojiti oko 250 eura.

Četveročlanu će obitelj sedmodnevno skijanje u apartmanu u Austriji ili Italiji u prvoj polovici siječnja koštati oko 10.000 kuna. Šestodnevna ski karta najskuplja je na Kronplatzu (240 eura), u austrijskom je Gerlitzenu 200 eura, a na slovenskoj Rogli 150 eura.

Na kraju je važno dobro se organizirati i u svakom trenutku poštivati planinu, vremenske uvjete i pridržavati se sigurnosnih pravila. Isprobajte skijanje i provjerite zašto je toliko "zarazno". Kombinacija svježeg zraka i sportske aktivnosti svakako će vam goditi.

Blagdanska druženja ili obiteljska skijanja upotpunite uz kvalitetna Laško piva. Za ljubitelje tradicionalnog okusa tu je Laško Zlatorog, a za one koji vole isprobati nove okuse, tu je IPA prepoznatljive arome za koju su zaslužne čak dvije vrste autohtonog slovenskog hmelja.

Powered by Laško

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28
VIDEO

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'
PROMJENE U PONAŠANJU

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'

O tome kako danas podučavati djecu koja odrastaju u suvremenom dobu i pritom zadržati njihovu pozornost razgovarali smo sa socijalnom pedagoginjom i profesoricom hrvatskog jezika iz jedne zagrebačke škole

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje