Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 14

Internet nekad i danas: što se sve promijenilo u 40 godina

Powered by Hrvatski Telekom

Internet nekad i danas: što se sve promijenilo u 40 godina

Hrvatska ima brži mobilni internet od većine, a Albanija ima podjednaku brzinu kao SAD. Nevjerojatno, zar ne? Saznajte koliko se povećala brzina mobilnog povezivanja u samo nekoliko godina

Laicima je brzina interneta često apstraktan pojam. Svi znamo da veća brojka označava veću brzinu, no znamo li o kojim se točno brzinama radi? Možete li vjerovati da Hrvatska ima brži mobilni internet od Finske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Njemačke i Japana?

Mobilni internet važniji je nego ikad te je čak postao korišteniji od klasičnog interneta. Prema podatcima Statiste, 52.64% ukupnog broja korisnika interneta dolazi od mobilnih uređaja. Prisjetite se koliko je mobilni internet nekad bio spor, otkrijte kako se razvijao i saznajte što nam sve budućnost nosi.

Kako je to nekad izgledalo?

Razvoj mobilnog interneta dug je proces, čije su glavne faze označene kraticama koje ste sigurno već negdje čuli - 1G, 2G, 3G i 4G. Kratice označavaju generaciju, primjerice, 4G je četvrta generacija bežične komunikacije.

1G je lansiran još 1979. u Tokiju, a 1983. i u SAD-u, no tad još nije bilo interneta. Preko uređaja koji su koristili 1G mogao se uspostaviti poziv, što je tad bila velika stvar. Zamislite, prije samo 30 godina je bilo šokantno zvati nekoga koristeći uređaj koji nema žicu!

Sljedeća generacija bila je 2G i lansirana je 1991. godine u Finskoj. Donijela je veliku revoluciju jer je svijetu pružila mogućnost korištenja SMS-a, a s vremenom i MMS-a, što je u potpunosti promijenilo načine međuljudske komunikacije. S 2G je došao i mobilni internet, ali s brzinama koje su nam danas nezamislive. Bile su ispod 0.1 Mbit/s, što znači da se vrijeme skidanja jedne prosječne pjesme nerijetko mjerilo u minutama.

Internet pojmovnik: Znate li što su LTE, IoT ili bandwidth?
Internet pojmovnik: Znate li što su LTE, IoT ili bandwidth?

Sljedeća revolucija korištenja mobilnih uređaja, a time i mobilnog interneta, došla je s pojavom 3G mreže. Lansirana je 2001. u Japanu i 2003. u Velikoj Britaniji te je uvela velike novosti poput mobilne televizije i mogućnosti gledanja video sadržaja. Brzine su isto postale veće, pa je maksimalna brzina dosegla 42 Mbit/s. Realne brzine 3G interneta kretale su se od 4 do 8 Mbit/s, što je veliki pomak u odnosu na 2G.

Gdje smo sad?

Generacija bežičnog povezivanja koja je danas aktualna je 4G. 4G je uveden 2012. u Velikoj Britaniji i donio velik pomak u brzinama mobilnog interneta. Tako realne brzine prelaze i nekad nezamislivih 50 Mbit/s, a maksimalna brzina koju tehnologija omogućava ide do jednog gigabita u sekundi. Uz 4G se često veže i pojam LTE, koji znači "long term evolution" (dugoročan razvoj), što znači da se četvrta generacija i dalje razvija.

Najbrži mobilni internet na svijetu prema Speedtestovom globalnom indeksu ima Norveška s prosječnom brzinom od 62.66 megabita po sekundi, a slijede ju Nizozemska i Island. Hrvatska je na vrlo visokom 20. mjestu, s prosječnom brzinom od 34.42 Mbit/s, a mobilni internet Hrvatskog Telekoma jedan je od najbržih u Europi. Hrvatska je odlična i u kategoriji pokrivenosti 4G signalom, pa report kompanije OpenSignal govori da u Hrvatskoj čak 72%vremena imate pristup 4G mreži.

Zanimljivo je da neki tehnološki i gospodarski divovi daleko zaostaju za Hrvatskom po brzini mobilnog interneta. Nevjerojatna je informacija da se Velika Britanija i SAD nalaze na 43. i 44. mjestu Speedtestovog globalnog indeksa, taman između Omana i Albanije, dok je Njemačka 47.

Ono što dolazi - 5G

Najbrži mobilni internet u Hrvatskoj ovih se dana može naći na karlovačkom području. Krajem studenog Hrvatski Telekom je u Karlovcu počeo testirati svoju mrežu koja omogućuje skidanje podataka brzinama do nevjerojatnih 550 Mbit/s, što je korak prema korisničkom iskustvu koje će nuditi 5G mreža. Ako si ne možete dočarati koliko je stvarno brzo karlovačkih 550 Mbit/s, to bi značilo da se u idealnim uvjetima prosječan HD film velik 3 gigabajta može skinuti za manje od minutu!

Jedna od vodećih svjetskih istraživačkih tvrtki, Gartner, predviđa da će 2020. godine preko 20 milijardi uređaja biti povezano na internet. Televizori, hladnjaci, automobili, čak i pseće ogrlice, svi ti predmeti sve se više približavaju internetu te je zbog toga nastala potreba za novom generacijom bežičnog povezivanja - 5G. Peta generacija izgradit će se na temeljima koje su stvorili 4G LTE sistemi te će omogućiti brzinu do 10 gigabita po sekundi. Takav napredak može se usporediti sa situacijom u kojoj ste do jučer jahali na konju, a danas kupili Ferrarija.

Mobilni internet, kao i internet općenito, prešao je dug put te putem promijenio svijet. 5G se još uvijek planira i razvija, pa tako još nema ni utvrđene regulative i standardizirana obilježja na globalnoj razini.

Trenutačno ga se testira u najrazvijenijim zemljama svijeta, pa je tako Južna Koreja najavila predstavljanje svog 5G sustava tijekom Zimskih olimpijskih igara 2018. u PyeongChangu, a široka komercijalna uporaba pete generacije očekuje se oko 2020. Pripremite se, jer budućnost mobilnog surfanja je ovdje.

Powered by Hrvatski Telekom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.