Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 20

Saznajte kako odvojiti dijete od ekrana i potaknuti na sport

Powered by Zvijezda

Saznajte kako odvojiti dijete od ekrana i potaknuti na sport
1

Da bi dijete bilo sposobno i uspješno u odrasloj dobi, potrebno mu je stvoriti neke zdrave i korisne navike još u ranim godinama. Jedna od njih svakako je bavljenje sportom, čije su prednosti jako velike

Početak školske godine idealno je vrijeme za upis na neku sportsku aktivnost, posebno za prvašiće. Naime, u današnje doba djeca sve više vremena provode u zatvorenom pred ekranima mobitela, računala i televizora, a puno manje izlaze na zrak, čak i kad je u pitanju druženje s prijateljima. Najnovija je pošast u svijetu multimedije igrica Fortnite koja je čak i mlađe osnovnoškolce prikovala za računala i igraće konzole, pa kako takvu praksu suzbiti?

Potaknite dijete na bavljenje sportom

Ako ste prepoznali svoje dijete u ranije navedenoj situaciji vjerojatno znate koliko ga je teško odvojiti od njemu omiljene igrice. No, postoji nekoliko načina kako dijete od malih nogu potaknuti na bavljenje sportom, koje ima daleko više dobrobiti od ''buljenja'' u ekran. Naravno, svako dijete odmalena imitira ono što rade njegovi roditelji. Zato je najlakši način usvajanja sportske navike kod djeteta, to da se i vi povremeno rekreirate i pozabavite zdravijom prehranom, s čime se slaže i profesor kineziologije Marko Cetinić - Tu postoje dvije vrlo bitne stvari. Prva je ta da je najprirodnija stvar za dijete kretanje, a druga da dijete uči primjerom. Dakle, roditelji od malih nogu trebaju poticati i njegovati djetetovu potrebu za kretanjem, a usput mu i svojim primjerom svakodnevno dokazivati koliko je važno brinuti o svom organizmu kroz vježbanje, pravilnu prehranu i boravak na svježem zraku - objašnjava naš sugovornik.

Pritom obratite pozornost na koje sportske rekvizite dijete najbolje reagira. Jesu li to teniske loptice i reketi, nogometna lopta ili pak obožava izvoditi razne akrobacije? Bilo kako bilo, nikada nemojte nagovarati dijete da se okuša u sportu za koji vi smatrate da bi se njime trebalo baviti jer to može izazvati kontra efekt i djetetu sport, umjesto da ga zavoli, može postati odbojan.

Prehrana malih sportaša

Važnost uravnoteženog ritma spavanja i prehrane bitni su faktori kod bavljenja sportom, bilo to profesionalno ili rekreativno, ali i kod normalnog funkcioniranja svakog djeteta. Stoga bi vaše dijete trebalo usvojiti naviku odlaska na spavanje svaku večer u isto vrijeme, redovitih obroka i međuobroka te kvalitetnog odmora poslije škole. Kad je riječ o prehrani, nutricionistica Mirna Trumbetaš pritom objašnjava kako bi trebao izgledati jelovnik djece koja se bave sportom - Ukoliko se mali sportaši i djeca općenito hrane raznovrsno i kvalitetno, dakle unose dovoljno voća i povrća, nisu potrebni dodaci vitamina. Kod minerala treba obratiti pažnju na kalcij i željezo, koje također treba uzimati putem hrane. - kaže naša sugovornica te dodaje da je važan i unos vitamina D.

Riječ je o vitaminu koji je za tijelo važan zato što apsorbira kalcij i tako potiče rast kostiju. Osim čvrstih kostiju, vitamin D također pomaže u regulaciji imunosnog i neuromuskularnog sustava. S druge strane, ako dođe do njegovog manjka, kosti postaju mekane i lomljive. Najčešće ga možete naći u jajima, tunjevini, blitvi, lososu, šampinjonima i u namazima poput Marga

- Ukoliko je utvrđen nedostatak minerala, tada se poseže za dodacima prehrani - upozorava naša sugovornica te dodaje da se to ne radi na svoju ruku, već u dogovoru s liječnikom i nutricionistom.

 

Objavu dijeli #ITSYOURCHOICE (@mgymskalica)

Najveće pogodnosti bavljenja sportom

Osim što je sport koristan za fizički razvoj djeteta, također ima izuzetno dobar učinak na djetetovu psihu. Sudjelovanje u sportu može imati ogroman pozitivan utjecaj na samopoštovanje i povjerenje djeteta jer djeca koja sudjeluju u sportu dobivaju pohvale i ohrabrenje od trenera i roditelja, što pomaže u izgradnji njihova samopouzdanja. Također uče vjerovati u svoje sposobnosti i stvaraju natjecateljski duh te dobivaju konstruktivne kritike koje nauče prihvatiti i okrenuti u svoju korist.

Sudjelovanje u sportovima može pomoći djeci da razviju i društvene vještine, koje će im tijekom cijelog života biti od koristi. Naučit će kako komunicirati ne samo s drugom djecom njihove dobi, već i sa starijim ljudima, odnosno svojim trenerima i sucima. Djeca uz to uče vještine vodstva i vještine team buildinga koje će im pomoći u školi, njihovoj budućoj karijeri i osobnim odnosima. A ima li pravila pri odabiru sporta?

- Bilo koja sportska aktivnost koju dijete izabere dobra je i treba je podržati, međutim kao kineziolog, u toj dobi preporučio bih neke bazne sportove poput juda, atletike i gimnastike jer utječu na razvoj cijelog tijela, vrlo dobro razvijaju koordinaciju i fleksibilnost, a i odlična su podloga za uključivanje u bilo koji drugi sport - kaže naš sugovornik.

Jeste li svjesni da mnogi školarci pate od poremećaja spavanja?
Jeste li svjesni da mnogi školarci pate od poremećaja spavanja?

Powered by Zvijezda

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...