Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by INA

Ove prilike za posao jednostavno se ne propuštaju

Studiranje je razdoblje obilježeno učenjem i zabavom, ali i dobro vrijeme za polagani ulazak na tržište rada i planiranje buduće poslovne karijere. Pročitajte pomoću kojih programa doći do posla

Puno je razloga za pronalazak posla za vrijeme studiranja. Osim zarade džeparca, drugi razlozi tiču se znanja i vještina koje su korisne tijekom čitavog života i koje mladu osobu pripremaju za tržište rada. Primjerice, zarađivanje potiče učenje novčane odgovornosti.

Također, jedno je sigurno - student koji radi ima manje slobodnog vremena, ali i iz toga proizlazi nešto korisno jer se tako uči upravljanju i organizaciji vremena, što je vrlo važna vještina. Nedostatak vremena ne mora značiti i gubitak društvenog života jer dolaskom u novu sredinu mlada osoba upoznaje mnoštvo novih ljudi. S nekima od njih sklapa prijateljstva, a s drugima gradi svoju profesionalnu mrežu i razvija društvene vještine. Danas postoje brojni programi namijenjeni studentima, ali i srednjoškolcima, pomoću kojih im se nudi prilika za ulazak na tržište rada.

Foto: Guliver/Shutterstock

Posao za studente bez radnog iskustva

Growww je program koji INA provodi već 10 godina i zahvaljujući kojem su do sada zaposlili gotovo 700 pripravnika. Program traje godinu dana, a namijenjen je studentima bez ili do godinu dana radnog iskustva koji završavaju diplomski studij. Growww je zapravo posao s punim radnim vremenom i stimulativnim primanjima, a oko 90% kandidata ostaje raditi u kompaniji nakon godinu dana.

Nakon što je magistrirala geofiziku, Iva Ćuk prijavila se na Growww, a nakon jednogodišnjeg pripravničkog programa sada radi na istraživanju i proizvodnji nafte i plina.

- Sada radim u Istraživanju i razvoju portfelja upstreama u odjelu Upravljanje Istražnim projektima i inozemnim koncesijama kao specijalist za podršku projektima - govori Iva te svima koji razmišljaju o prijavi poručuje da budu hrabri i prijave se jer ništa ne gube, a puno dobivaju - iskustvo, vještine, znanje i edukacije.

Foto: INA

Jedan je od INA-inih zaposlenika koji se razvio kroz Growww je i Zlatko Galešić, direktor Poslovanja UNP-a, Rafinerije i marketing.

- Nakon prve pripravničke godine zadaci i odgovornosti koje sam dobivao postali su zahtjevniji i složeniji te sam tako i brzo napredovao. Nakon kratkog vremena dobio sam priliku i povjerenje voditi poslovnu jedinicu za distribuciju naftnih derivata, koju smo u konačnici razvili do razine logističkog operativnog centra - govori Galešić i poručuje mladima da budu hrabri, a u selekcijskom procesu autentični i pozitivni.

INA je početkom rujna pozdravila nova 24 pripravnika u sklopu događanja, a Anja Klarić je bila jedna od njih. Ostala je pozitivno iznenađena. 

- Mislila sam da će sve biti jako formalno, ali nije – rješavali smo interaktivne kvizove, bilo je opušteno i prilagođeno nama što mi se jako sviđa! Svi su bili simpatični i susretljivi, a posebno su me se dojmio gost iznenađenja Ćiro Blažević koji je za nas održao zaista zanimljiv i motivirajući govor - govori Ana.

Foto: INA

Virtualnom igrom do novčanih nagrada

Freshhh je međunarodno virtualno natjecanje u kojem studenti osmišljavaju strategiju i dolaze do pobjede upravljanjem virtualnim resursima u svijetu naftne industrije. Okupljeni u tročlane timove, studenti grade novu naftnu kompaniju te donose odluke vezane za projekte istraživanja i razvoja. Igrači također moraju izgraditi rafineriju za različite proizvode te pronaći najbolji portfelj proizvoda kako bi postigli profit. Najbolje plasirani timovi u finalu bore se za bogate novčane nagrade te mogućnost zaposlenja. Prošlogodišnje natjecanje privuklo je čak 590 srednjoškolskih timova.

Foto: Guliver/Shutterstock

Stipendija za inženjerke

INA već godinama surađuje sa studentima kroz projekte usmjerene na studentsku populaciju te tako podržava čitavu akademsku zajednicu. Partnerske ugovore već su potpisali s udrugama eSTUDENT, AIESEC Hrvatska, Studentski.hr i BEST. Osim toga, imaju i stipendiju namijenjenu studenticama iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva ili matematike Female Engineers MOL Programme za koju prijave traju do 15. listopada! Za ambiciozne i sposobne učenike i studente ima prilika i poslodavaca koji ih čekaju, samo se treba odvažiti na prvi korak!

Komentari (8)