Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2

Ove stvari nikako ne radite tijekom obiteljskih okupljanja

Powered by HEINEKEN Hrvatska

Ove stvari nikako ne radite tijekom obiteljskih okupljanja
1

Bliže se blagdani - doba godine kada se članovi obitelji najčešće okupljaju da proslave Božić i Novu godinu zajedno. Međutim, svaka obitelj ima onu jednu osobu koja svojim ponašanjem pomalo živcira sve ostale

U većini obitelji postoji jedna osoba koju svi pokušavaju izbjegavati tijekom obiteljskih okupljanja. Razlog su tomu najčešće naporna pitanja, neumjesni komentari ili nedolično ponašanje koje svima ide na živce, a nerijetko izazove neugodnost, pa čak i razmirice. Nažalost, ta osoba često nije svjesna svog ponašanja i činjenice da ono nekomu smeta, naročito za vrijeme blagdana kada bi cijela obitelj trebala uživati u zajedničkim trenucima. Zato vam donosimo nekoliko situacija koje iritiraju druge članove obitelji i ponašanja koja biste trebali izbjeći ako se pronalazite u njima. 

Stalno pričanje o novcu

Bilo da imate novca napretek ili pak ne zarađujete dovoljno i imate popriličan minus na računu, novac nije prikladna tema na obiteljskom okupljanju. Naročito za vrijeme blagdana kada se ionako sve vrti oko konzumerizma. Takva okupljanja trebala bi biti vrijeme za povezivanje s obitelji, prisjećanje lijepih trenutaka te stvaranje novih uspomena i tradicija. Besramno hvalisanje o tome koliko zarađujete, kakav automobil planirate kupiti ili kamo idete na putovanje samo će uzrujati članove obitelji koji možda nisu u dobroj financijskoj situaciji. S druge će strane, oni koji nisu u zavidnoj novčanoj situaciji, pričom o problemima izazvati neugodnost svima ostalima. Stoga, teme o poslu i novcu radije ostavite za neke druge prilike. 

via GIPHY

Ispitivanje drugih "kad će svadba i djeca"

Ako ste u romantičnoj vezi s nekim, pitanja ostalih članova obitelji poput "Kad će svadba?" naprosto su neizbježna. Ako ste pak u braku, makar tek koji mjesec, slijedi pitanje "Kad će djeca doći na red?". S druge strane, ako ste slobodni i ne viđate se ni s kim, uvijek ćete naići na pitanje: "Što čekaš, kad ćeš naći muža/ženu?". Međutim, nema ništa gore nego kada vas drugi članovi obitelji ispituju o ljubavnom životu i planovima za djecu. To može dovesti do neugodne situacije ako je neki član obitelji tek započeo ljubavnu vezu s nekim, ili je tek, povodom blagdana, doveo partnera ili partnericu da upozna obitelj.

Iako su ta pitanja najčešće izrečena s dobrom namjerom, prouzrokovat će neugodnost onima kojima su postavljena. Ako netko planira vjenčanje, obavijestit će ostale članove obitelji kada za to dođe vrijeme. Isto je s ispitivanjem o planiranju djece. Takva pitanja nisu primjerena ni u jednoj situaciji, pa čak ni tijekom obiteljskih okupljanja. Dok nekima ona neće smetati, netko možda ne može (ili ne želi) imati djecu, pa ćete ga povrijediti započnete li tu temu. S takvim pitanjima uvijek treba biti oprezan jer ne znate na kakav "teritorij" zalazite i je li ta tema uopće ugodna za osobu s kojom razgovarate. 

Pretjerivanje s alkoholom

Svaka obitelj ima onog jednog člana koji voli više popiti u određenim prilikama, što većini smeta jer najčešće pretjera u tome i postane iritantan. Nepredvidljivim ponašanjem i nedoličnim komentarima počne narušavati ugodnu atmosferu i ostatku obitelji upropaštava druženje. No, postane i gore jer kada dođe trenutak da se ide kući, počinju svađe. Dotična osoba koja je previše popila uvjerava sve ostale da je sasvim sposobna sama se odvesti kući jer (naravno) na nju alkohol ne utječe kao na druge. Ostatak obitelji pak odlučno odbija to dopustiti i uzima joj ključeve od vozila, a tada krene još žešća svađa. Ako ste vi ta osoba u obitelji i dovezli ste se automobilom s kojim se trebate vratiti kući, na sljedećem obiteljskom okupljanju budite pametniji i radije odbijte piće. Tako ćete poštedjeti i sebe i obitelj muka koje obično uslijede, a bez problema se možete zabaviti i trijezni. Imajte na umu to da je kada vozite i jedna čaša alkohola previše jer ugrožavate ne samo sebe već i druge sudionike u prometu, a svoju obitelj ostavljate u brizi. 

Poticanje političkih ili vjerskih rasprava

Zadnje je, ali ne i manje važno, pravilo da ne potičete vjerske i političke rasprave u obitelji. U gotovo svakoj obitelji postoji generacijski jaz, u nekima malo manje, a u nekima više izražen. No budite uvjereni da postoji, stoga izjave o vjeri i svojim političkim svjetonazorima zadržite za sebe. Mlađe su osobe uglavnom liberalnije od starijih, pa se ne želite dovesti u situaciju da raspravljate s bakom, djedom ili roditeljima (koji su možda konzervativniji) o tome zašto ne odlazite u crkvu ili koja bi stranka trebala biti na vlasti. Time ćete samo izazvati nepotrebne tenzije i rasprave pa se umjesto toga radije držite drugih, lakših tema. 

Što vama smeta na obiteljskim okupljanjima? Prepoznajte li nekoga ili možda sebe u navedenim situacijama?

Powered by HEINEKEN Hrvatska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode