Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by Tommy

Ovi neobični primjeri dokazuju da recikliranje potiče kreativnost

None Foto: Guliver/Shutterstock

Skrivene umjetničke i inženjerske vještine možete otkriti ako se odlučite poraditi na svojoj ekološkoj svijesti. Donosimo vam malo inspiracije s kojom ćete recikliranje podignuti na viši nivo i postići neočekivane rezultate

Ekološka svijest ne pokazuje se samo pravilnim razvrstavanjem otpada, već i produljivanjem perioda upotrebe nekog proizvoda ili njegove ambalaže. Slažete se s ovom tvrdnjom, ali ne znate kako je pretočiti u praksu? Na primjerima kreativnog korištenja plastičnih boca koji slijede lako ćete shvatiti poantu i dodatno se motivirati za zeleni stil života.

Izradite igračke

U traženju inspiracije za kreativno recikliranje uzor nam mogu biti oni najmaštovitiji među nama – naša djeca. Priznat ćete da je zaista fascinantno kako oni od običnih uporabnih predmeta s puno mašte uspijevaju sebi napraviti igračke i satima se s njima igrati. Pokušajte se i sami uživjeti u njihov način razmišljanja po kojem jedan predmet nema samo jednu, i to isključivo ozbiljnu namjenu. Dajte svojoj mašti odriješene ruke i otkrit ćete da stara plastična boca uz samo malo truda može postati vlak, avion, šarena riba, a od plastičnih boca može se izgraditi čak i iglu za dječju sobu.

Napravite nešto korisno

Praktičan i jeftin, konfekcijski kućni i vrtni namještaj ispunit će svoju svrhu, ali vaš dom neće učiniti personaliziranim i originalnim, odnosno drugačijim od mnogih drugih. Stoga razmislite o originalnim dodacima u obliku manjih komada namještaja kao što su lampe, vaze, tegle i police. Još bolje, izradite ih sami od reciklirane plastike. Također, namještaj za odlaganje nikad nije u prvom planu pri uređenju stana, a svakom je domu jako potreban. Upravo za njegovu izradu odlično može poslužiti plastični otpad. Osobito će biti koristan u vrtu, gdje može služiti kao tegla, hranilica za ptice, sustav za navodnjavanje biljaka itd.

Uljepšajte svijet oko sebe

Ne mora svaka nova namjena stare plastike biti praktična. U tu se preobrazbu osim inženjera mogu uključiti i umjetnici, čija nas djela vesele i čine naš životni prostor ugodnijim. Zar to nisu dovoljni razlozi da se okružimo umjetničkim djelima? Pogotovo jer vas ona neće gotovo ništa koštati i bit ćete zadovoljni otkrićem svoje nove vještine.

Kreirajte nakit

Umjesto dosadnih ogrlica s raznobojnim plastičnim perlama kakve svi imaju odvažite se napraviti nesvakidašnje ogrlice i drugi nakit od rabljene plastike. Osim što ćete biti meta zavidnih pogleda, zadovoljstvo će vam pričinjati i činjenice da ste to napravili sami i da ste svoj okoliš poštedjeli otpada. Naravno, ako nemate vješte ruke, a imate osjećaj za lijepo, ovakav ekološki nakit možete i kupiti. Dok imate internetsku vezu, nemate izgovor da ga ne možete pronaći.

Potražite savjete

Za većinu ovih veselih predmeta nisu potrebni skupi alati i strojevi, vjerojatno gotovo sve već imate doma. Za početak dovoljno je imati dobre škare, oštar skalpel i boju za plastiku. Dobro je imati i asistenta jer će odmah uočiti vaše pogreške i ispraviti ih. Kao pomagače možete angažirati i djecu, ona će također biti sretna znajući da su nešto kreirala svojim rukama. Najveću pomoć, kako smo već rekli, dobit ćete na internetu: fotografije na Instagramu i Pinterestu inspirirat će vas, a YouTube videozapisi detaljno će vam predočiti kako uz malo domišljatosti i truda od otpada možete napraviti ono što vam dosad nije palo na pamet.

Ne bacajte koristan otpad, iskoristite ga! Potražite uređaje za brzo i efikasno zaprimanje, razvrstavanje i prešanje plastike i aluminija u trgovinama Tommyja, vodećeg dalmatinskog trgovačkog lanca.
Komentari (3)
  • ...ja isto doma skupljam razne stvari za koje mislim da će meni i klincima poslužiti za aranžiranje ili ću im naći novu kreativnu namjenu...niti vremena niti ideja ((-: U jedno sam pak siguran neke stvari se na taj način unište u smislu da se više ne mogu za stvarno recikirati..npr. PET boca obojana bojom više ne može biti reciklirana u smislu da se materijal od kojeg je napravljena usitni i iskoristi taljenjem za drugi proizvod od plastike...

    27. 2. 2019,   11:24
  • uvjek kad gledam ovakve i slične vide, osjećam se bas glup,...u smislu...paaaaa kako meni nije palo na pamet nesto tako....

    26. 2. 2019,   15:40
  • Na malom dječjem igralištu u Dugavama povješali su te boce na ogradu, izrezali male otvore i unutra ubacili vodu, a u neke i mrvice za ptice.

    26. 2. 2019,   21:29