Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2

5 trikova iz kućne radinosti za očuvati najdraži komad robe

Powered by Perwoll

5 trikova iz kućne radinosti za očuvati najdraži komad robe

Svi imamo onaj omiljeni komad odjeće koji mazimo i pazimo samo da bi duže trajao, ali ponekad se ipak moramo oprostiti od najdraže nam košulje ili haljine. Uz nekoliko super savjeta možete značajno očuvati svoju odjeću

Naše mame i bake znale su par dobrih trikova i prije današnjih izbjeljivača, omekšivača i sredstava za uklanjanje mrlja. Krpe i ručnici su se iskuhavali u loncu kako bi se temeljito oprali, a kad bi nam pljusak natopio tenisice, utrpali bismo novinski papir kako se ne bi spljoštile. Evo još nekoliko trikova kojima možete udahnuti život svojim omiljenim komadima i tako im produžiti vijek trajanja. 

Najlonke idu u zamrzivač

Najlonke su jedan od najosjetljivijih odjevnih predmeta u ženskom ormaru i dovoljno je malo da ih poderemo noktom ili ogrebemo na stolac. Ako ste upravo kupili nove sa savršenim uzorkom koji ste tražili tjednima i želite ih sačuvati od paranja, prije prvog nošenja ih namočite u vodi i ocijedite. Složite ih u plastičnu vrećicu i preko noći ostavite u zamrzivaču. Hladnoća će očvrsnuti materijal najlonki te im produljiti vijek trajanja. Sljedeći dan ih samo ostavite da se otope na sobnoj temperaturi. Ostat će iste, a bit će otpornije na pucanje. 

Limunom protiv znojnih mrlja

Bijele majice su posebno osjetljive na mrlje pa s vremenom često završe kao kućni outfit. Zbog teških vrućina ovih dana svi se pojačano znojimo pa na bijeloj robi nastaju ružni žuti tragovi od znoja, posebno na dijelu ispod pazuha. Poznato je da limun izbjeljuje, stoga prije svakog pranja sokom od limuna pošpricajte ona područja bijele odjeće koja su bila u doticaju sa znojem. Na taj način ćete spriječiti nastanak ružnih mrlja pod pazusima i na leđima. Sok od limuna možete držati u običnoj sprej bočici kraj perilice rublja kako bi vam uvijek bio pri ruci. 

Soda za bjelinu rublja 

Ako vam je bijela odjeća s vremenom posivila, natopite je u 4 litre vode i 180 grama sode bikarbone koju vjerojatno imate u kuhinji. Ostavite rublje u vrućoj vodi da se natapa barem pola sata, a zatim stavite u perilicu na pranje s 240 ml alkoholnog octa (ocat stavite u bubanj s rubljem). 

Iskoristite i ove divne sunčane dane za sušenje rublja vani. Bilo da se radi o ručnicima, košuljama, bluzama ili donjem rublju, sunce će ga lijepo izbijeliti te će ono izgledati kao novo. Pazite da šarenu i tamnu odjeću ne izlažete previše suncu, jer nju ne želite izbijeliti, stoga je tijekom sušenja vani preokrenite naopako. 

Rašpica čisti brušenu kožu

Najdraže cipele od antilopa umrljali ste blatom jer ste ih morali obuti baš na dan kad je vani pljuštalo. Da biste skinuli blato s takvih cipela, trebate ga najprije pustiti da se osuši. Tek kada se stvrdne, uzmite običnu rašpicu za nokte i jednostavno prijeđite njome po dijelovima s blatom. I to je to, cipele su spremne za daljnje avanture.

Ako imate svijetle cipele ili tenisice i netko vam u busu stane na nogu, imamo još jedan trik koji vam može poslužiti. Školska gumica je sve što vam treba da se riješite takvih mrlja. Jednostavno njome pobrišite uprljani dio i otresite ostatke gumice s cipele. 

Ocat umjesto omekšivača

Koliko puta ste izvadili čisto rublje iz perilice i vidjeli bijele mrlje čiji izvor niste mogli identificirati? Takve mrlje obično nastaju zbog previše omekšivača, a kako biste ih spriječili zamijenite omekšivač octom. Stavite otprilike 250 ml alkoholnog octa u bubanj perilice, jer će vam lijepo omekšati odjeću, a neće ostaviti tragove. Ne morate brinuti zbog mirisa, jer se neće osjetiti nakon pranja, a vaša će odjeća biti mekana i čista. 

Još par savjeta

Odjeću osjetljivog materijala ili onu koju ne nosite često nemojte pretjerano prati. Po ljeti se pojačano znojimo i odjeća poprimi neugodan miris pa je nakon svakog nošenja bacamo u pranje. Ipak, neke delikatnije materijale učestalim pranjem na visokim temperaturama možete vrlo brzo uništiti. Kako biste očuvali svoju odjeću, dovoljno je staviti je samo na hladno ispiranje. Na taj način ćete isprati znoj, a odjeća će biti svježa. 

Ako pak na odjeći imate jednu ili dvije mrlje, tada tretirajte samo njih i operite ih ručno. Za masne mrlje može vam poslužiti najobičniji deterdžent za pranje posuđa koji otklanja masnoće. Nanesite ga na mrlju i utrljajte spužvicom, pustite nekih 10-ak minuta te potom isperite. Ako mrlja ipak ne ode s rublja, nanesite ponovno deterdžent na mrlju te stavite na pranje u perilicu.

Naravno, sve su ovo trikovi iz kućne radinosti koji ne zahtijevaju puno, ali ipak oduzimaju nešto vremena. Ako vam dan nije dovoljno dug da biste se još i s ovim bavili, uvijek postoje deterdženti kao što je Perwoll, koji su posebno namijenjeni svakom tipu odjeće.

Powered by Perwoll

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.