Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2

Ovih 5 dnevnih navika nikako nemojte preskakati

Powered by Podravka

Ovih 5 dnevnih navika nikako nemojte preskakati

Jeste li jutros pospremili krevet i kada ste zadnji put spavali minimalno sedam sati u komadu? Donosimo vam 5 dnevnih navika koje najčešće preskačete, a nikako ne biste smjeli

U ubrzanom svijetu u kojem živimo glavni je izazov pronaći vrijeme za sve obaveze, a zbog toga često ispaštaju i zdrave navike koje neuspješno pokušavamo uvesti u životnu rutinu. Postoji nepisano pravilo o stvaranju navika koje kaže - tri dana nemoj raditi ništa što ne želiš nastaviti raditi zauvijek. U tekstu vam donosimo 5 dnevnih navika koje najčešće ispaštaju zbog nedostatka vremena, a nikako ih ne biste smjeli preskakati. 

1. Ne pospremamo krevet

Djeca ne razumiju smisao spremanja kreveta, no neki ga ne razumiju ni kada odrastu. Iako se u trenutku čini nevažnim, pospremanje kreveta zapravo može odrediti tijek cijelog dana. To je prvi odgovorni zadatak kojim započinjemo dan i tako potičemo produktivnost tijekom ostatka dana. Ako dan započnemo malim izazovima koji nas čine ponosnima, tek onda možemo osvajati i one veće.

2. Preskačemo obroke

Koju god vrstu posla obavljamo - fizički ili psihički - naše tijelo troši energiju i moramo ju nadoknaditi. Zato bi zdrav obrok tijekom dana trebao biti prioritet nad drugim obavezama. Preskakanje obroka može uzrokovati frustracije, a osim toga i debljanje jer usporava metabolizam i potiče nas da u sljedećem obroku pojedemo puno više kako bismo "nadoknadili" propušteno. Danas je hrana dostupna posvuda u praktičnim pakiranjima, a uz samo jednu konzervu Eva sardina ili tune lako možete zadovoljiti tjednu potrebu za unosom ribe i zdrave hrane.

3. Preskačemo druženja s prijateljima

Znanstvenici s Harvarda gotovo 80 godina istraživali su što ljude zapravo čini sretnima, a odgovor je jednostavan - zdravi međuljudski odnosi. Osim što nas dugoročno usrećuju, dobri su i za naše zdravlje i zato bismo uvijek trebali pronaći vrijeme za prijatelje. Dobro razmislite što vam je važnije i u što želite ulagati svoje vrijeme. Posao i korporacije nemaju osjećaje, ali vaši prijatelji imaju i ako osjete da ste se prestali truditi, učinit će isto.

4. Ne vježbamo jer smo umorni

U redu je s vremena na vrijeme preskočiti trening ako se ne osjećate dobro ili imate previše obaveza. No pauza od jednog dana često preraste u onu od 3 dana i uskoro je iza vas cijeli mjesec bez treninga. To nije dobro jer tako prekidate rutinu koju ste mukotrpno stvarali, gubite samopoštovanje i motivaciju, što vas u konačnici odmiče od ciljeva. Ne morate vježbati puno, ali barem to radite redovno.

5. Ne spavamo dovoljno

Biološku činjenicu da je odrasloj osobi potrebno minimalno 7 sati sna dnevno znanstvenik i stručnjak za spavanje Matthew Walker neumorno naglašava. Jedan je od mitova s kojima se Walker bori i ideja da san možemo rasporediti tijekom dana na manje dijelove, a važno je da njihov zbroj daje barem 7 sati. To nije točno, zdrav je san jedino onaj koji je "u komadu", a razlog su tomu faze kroz koje mozak prolazi tijekom sna. Dakle, dok god ostajete predugo budni, nepovratno utječete na stvaranje blage štete na svom mozgu..

Powered by Podravka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang