Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 49

Možemo ih gledati sto puta: najbolji božićni filmovi ikada!

Možemo ih gledati sto puta: najbolji božićni filmovi ikada!

Zima je pravo vrijeme za ušuškati se ispred televizora ili laptopa i gledati filmove s vašom drugom polovicom. Ako ste trenutno bez ideje što gledati sljedeće, imamo pravo rješenje za vas - top listu božićnih filmova. Pripremite kokice, krećemo!

Polako svi kolektivno ulazimo u božićno raspoloženje, a upravo su filmovi jedan od najboljih načina za potpuno se unijeti u božićni duh. Iako božićni filmovi rijetko dobivaju Oscare ili budu iznimno hvaljeni od strane kritike, ipak postoje oni koji su zapamćeni u kolektivnom pamćenju kao klasici. Ako ste ovisni o streamanju filmova, na našoj listi ima za svakoga ponešto. Voljeli vi akcijske filmove ili romantične komedije, sigurni smo da ćete naći nešto za sebe i uživati. 

Zapravo ljubav

Britanski božićni klasik i jedna od najboljih božićnih romantičnih komedija. Iako puna klišeja, ova komedija Richarda Curtisa uvukla se pod kožu svakome tko ju je pogledao barem jednom. Film je postigao veliki uspjeh na kino blagajnama diljem svijeta, zaradivši skoro 247 milijun dolara s budžetom od 45 milijuna. Fantastičnu glumačku postavu predvodi jedan od najboljih britanskih glumaca ikada, prerano preminuli Alan Rickman. Osim njega u filmu glume i mnogi drugi odlični glumci i glumice poput Emme Thompson, Hugha Granta ili Keire Knightley. Film će ostati zapamćen i po odličnom soundtracku koji je čak završio među top 40 najprodavanijih albuma na Billboardovoj ljestvici u mjesecu kada je izdan.

Gremlini

Ova američka horor komedija Joea Dantea kultni je klasik za svog malo manje konvencionalnog obožavatelja Božića. Još jedan veliki hit na kino blagajnama, s relativno skromnim budžetom od 11 milijuna dolara, ovaj film 1984. godine zaradio je čak 153 milijuna. Maleni Gizmo i danas se često nađe na listama najslađih filmskih stvorenja ikada, a cijeli film je pratila i velika marketinška kampanja s igračkama u obliku raznih Gremlina. Zanimljivo je da je američka filmska asocijacija MPAA zbog Gremlina i filma Indiana Jones i ukleti hram, koji je izašao par mjeseci ranije, promijenila svoj sustav rangiranja filmova prema prikladnosti za djecu.

Kako je Grinch ukrao Božić

Prvi film na našoj listi koji je dobio Oscara i to za najbolju šminku. Ova komedija Rona Howarda iz 2000. godine napravljena je po istoimenom klasiku dječje književnosti Dr. Seussa. Jim Carrey je potpuno neprepoznatljiv u glavnoj ulozi, a srca gledatelja osvojila je malena Taylor Momsen u svojoj prvoj pravoj ulozi. Ova hollywoodska 'zločesta cura' kasnije je glumila i u hit seriji Tračerica, a u zadnje vrijeme poznatija je po nastupima sa svojim bendom The Pretty Reckless. Film je i drugi na listi najuspješnijih božićnih filmova svih vremena, sa zaradom od preko 345 milijuna dolara. 

Sam u kući

Ako ste se pitali koji film je najuspješniji božićni film svih vremena, odgovor je zapravo očit. Sa zaradom od skoro 477 milijuna dolara diljem svijeta, ova komedija iz 1990. neizostavni je božićni klasik. Što reći o ovom filmu, a da već ne znate? Macaulay Culkin ovim se filmom lansirao u sami vrh najpoznatijih glumaca devedesetih, a redatelj Chris Columbus u vrh najtraženijih redatelja, pa je tako kasnije režirao i prva dva nastavka Harry Potter filmskog serijala. Film je bio nominiran za dva Oscara, za najbolju glazbu te najbolju originalnu pjesmu. Ono što malo ljudi zna je da je glazbu za film radio John Williams, jedan od najvećih filmskih skladatelja svih vremena, autor soundtrackova za klasike poput Zvjezdanih ratova, E.T.-a, Indiane Jones i mnogih drugih.

Snježno kraljevstvo

Najnoviji film na našoj listi, koji ipak već sad možemo smatrati pravim božićnim klasikom. Mislimo da nema roditelja koji već ne zna cijelu pjesmu Puštam sve napamet, što govori dovoljno o uspjehu filma. Ovaj Disneyev animirani film inspiriran je bajkom Snježna Kraljica poznatog danskog autora Hansa Christiana Andersena. Osim što je iznimno hvaljen od strane kritike te je i osvojio dva Oscara, za najbolji animirani film i najbolju originalnu pjesmu, Snježno kraljevstvo je i najbolji animirani film što se tiče zarade na kino blagajnama, zaradivši nevjerojatnih 1.287 milijardi dolara. 2019. godine u kinima bi se trebao naći i nastavak, a svi koji se žele podsjetiti filma prije nego nastavak dođe u kina imaju sreće. Naime, Snježno kraljevstvo prikazivat će se u sklopu bogate božićne ponude na HT-ovom novopokrenutom Pickbox TV kanalu. MAXtv u osnovnom korisničkom paketu u razdoblju od 23. prosinca do kraja godine omogućuje HT korisnicima uživanje u preko 50 božićnih klasika, poput Život je lijep, Ljepotica i zvijer, Dama i lutalica te mnogih drugih. 

 

Umri muški

Neizostavan klasik i vjerojatno najdraži božićni film svakog zaljubljenika u akcijske filmove. Još jedan film na listi u kojem jednu od glavnih uloga igra legenda Alan Rickman, čiji lik Hans Gruber redovito nalazi mjesto na top listama najboljih filmskih zlikovaca ikada. Ovaj film lansirao je i Brucea Willisa među najveće zvijezde akcijskih filmova. Nevjerojatno je da je glavna uloga, prije nego je pripala Willisu, ponuđena tada 73-godišnjem Franku Sinatri, a kasnije i Arnoldu Schwarzeneggeru. Film je zaradio preko 140 milijuna dolara s budžetom od 28 milijuna. Koliko je ovaj klasik obožavan svjedoči i činjenica da ga je jedan od najvećih filmskih časopisa ikada, legendarni Empire, stavio na 29. mjesto liste 500 najboljih filmova svih vremena.

Zločesti Djed Mraz

Po mnogima jedna od najboljih crnih komedija vezanih uz Božić, ovaj film producirala su legendarna braća Coen. Film je doživio uspjeh i na kino blagajnama, zaradivši preko 76 milijuna dolara, ali i kod kritike kojoj se svidio neočekivani i pomaknuti božićni humor. Zanimljivo je da je Billy Bob Thornton čak bio i nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu. Ovo je i posljednji film legendarnog američkog komičara Johna Rittera, koji je nažalost preminuo nekoliko mjeseci prije izlaska filma. Prošle godine izašao je i nastavak koji ipak nije bio toliko uspješan kao legendarni prvi dio.

Divan život

I za kraj, ne samo najbolji božićni film svih vremena, već jedan od najboljih filmova uopće. Za nabrojiti sve liste i nagrade koje je poharao ovaj klasik Franka Capre iz 1946. trebao bi nam cijeli jedan zaseban članak. Od maestralnih Jamesa Stewarta i Henrya Traversa do odlične glazbe za koju je zaslužan Dimitri Tiomkin, film je remekdjelo u svakom pogledu. Iako je podbacio na kino blagajnama, zaradio je pet nominacija za Oscara, uključujući i za najbolji film. Ubrzo nakon, stekao je kultni status koji zasluženo uživa i danas. Američki filmski institut tako je film proglasio najinspirativnijim filmom svih vremena te 11. najboljim američkim filmom ikada.

 

HT dijeli duple nagrade! Prva nagrada su dva Samsung Galaxya J7, a tu su i još četiri druge DUPLE nagrade! Pošaljite kreativan odgovor na pitanje zašto baš vi zaslužujete naše DUPLE nagrade, a najbolji će biti nagrađeni. Svoj odgovor sročite u 50 riječi i pošaljite na native@24sata.hr. Natječaj je otvoren do 22.12., a pobjednike proglašavamo 29.12. Dobitnici su dužni poslati svoje podatke do 5.1.2018. godine, u suprotnom nagrada ide drugom dobitniku.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 49
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.