Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by TZ Grada Križevaca

Ovaj hrvatski grad ima propisana pravila za druženje

Na našim se prostorima umjereno i trezveno ponašanje na zabavama njeguje i propisuje još od 18. stoljeća. Kažu da gdje god se poštuju Križevački štatuti tamo odjekuju veselje, ljubav i sloga

Postoji jedan grad i u njemu ljudi koji njeguju prijateljstvo vesele pobratimske društvenosti, učvršćuju staru hrvatsku gostoljubivost, uživaju u čestitom i trijeznom druženju u domaćoj atmosferi, prezirući svaku prekomjernost, koja ubija ozbiljan polet i zanos te donosi zlo. I ne samo da sve to postoji, već je i uređeno "zakonom". Još od 18. stoljeća, Križevački štatuti uređuju pravila za svako veselo druženje uz vino, dobru hranu i pjesmu.

Kako doskočiti nestašnima?

Iako su u svojoj suštini šaljivi, Križevački štatuti imaju ozbiljnu pravnu osnovicu. Grad Križevci i njegova okolica bogati su vinogradima, koje su oduvijek rado obilazili mnogi stranci, vojnici i pridošlice. Često bi se oni "prikrpali" domaćim zabavama i veselicama, no poneseni atmosferom pretjerali bi u mnogočemu te svojim ponašanjem izazivali nerede, koji bi često skončali tragično.

Pitomom i veselom domaćem stanovništvu dojadilo je da im došljaci unište svaku zabavu pa su pomoć potražili od mjesnog suca, koji je odlučio neredima stati na kraj. Tako je za sve moguće veselice, od malih obiteljskih, preko malo većih: berbi, žetvi, svinjokolji, ili pak one najveće - poznatog križevačkog Spravišća, odredio pravila lijepog ponašanja za sve "pajdaše" i nazvao ih Križevački štatuti.

None Foto: Zdenko Balog 9

Zna se tko je kakav gost

Križevački štatuti govore o četirima vrstama pajdaša. Stari su pajdaši oni koji su se za istim stolom veselili više od šest puta. Sve manje od toga odnosi se na Mlađe pajdaše. Žene su dobro došle u svakom pajdaštvu, a u štatutima imaju titulu Pajdašice. Tu su i Pridošlice - njih kao goste pozivaju domaćini ili dođu kao pratnja Pajdašu ili Pajdašici. Svi se oni upisuju u Hižni protokol - knjigu koja stoji pod ključem u svakoj kući.

Osim što se točno zna tko je kakav gost, podijeljene su i uloge svima koji se nalaze na veselici za nekim stolom. Najvažnije je biti si dobar sa Stoloravnatelem. Bude li problema, Vunbacitelj rješava sve. To je nešto kao današnji izbacivač. S njim nema zafrkancije.

Inicijacija u društvo jednostavna je i simbolična - ispijanje bilikuma. Bez toga nema pristupa stolu i veselici. Kad Stoloravnatel poviče: "Posluh!", svi moraju pozorno slušati. One koji ne slušaju ili na bilo koji drugi način ometaju veselicu čeka štrof, na hrvatskom jeziku - kazna. Pajdašice bi zapao Slatki štrof - morale bi poljubiti pajdaša koji sjedi pokraj njih. Ako su sjedile pored nekoga tko im se sviđa, žene bi namjerno provocirale samo da dobiju ovu kaznu.

Najgora je kazna Štrof s vodom, jasno je zbog čega. Štrof sa suhim vinom znači da se pije kupica čistog vina - najmanje "kozja brada" iliti pola kupice, a najviše tri cijele kupice. Ne zna se zapravo je li ovo kazna ili nagrada. Najblaža, ali vrlo znakovita kazna za nekoga tko priča gluposti ili je nepristojan glasi: - Operi si jezik -  Gutljajem vina, dakako.

Posjetite Advent u Križevcima

Svaka godina ima svoj kraj. U Križevcima se tome najviše vesele, jer kraj znači još jedan početak godine koju imamo priliku provesti u miru, ljubavi i pajdaštvu. Zato zadnje dane ove godine provedite u domaćoj i toploj atmosferi okruženi Pajdašima i Pajdašicam.

None Foto: Davor Špehar/PIXSELL 11

Najbolji advent u Prigorju, Advent u Križevcima, osim bogate gastronomske ponude zamamnih mirisa i okusa vina, mlinaca, zelja, pečenja, paprenjaka i gibanice organizira i bogati program.

Za otvorenje ovog Adventa počastit će vas besplatnim klizanjem, a prije samog dočeka Nove godine posjetite humanitarne akcije, sajam rukotvorina, božićne plesove i domjenke, za djecu ili odrasle, dočekajte kočiju Djeda Božićnjaka i Moto Mrazova. Staru ispratite i novu dočekajte u veselju na urnebesnom koncertu uz valcer i vatromet. I ne brinite se, nema frke. Čuvat će vas Križevačka djevojačka straža. Sve je sređeno Križevačkim štatutima. Samo, pazite se Vunbacitelja. Njemu se ni za zameriti…

Komentiraj, znaš da želiš!