Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: Shutterstock
NAPRAVITE MJESTA

Pametna rješenja: Kako organizirati kuhinju kao profesionalac?

U kuhinji uvijek nedostaje prostora za odlaganje. Kako je organizirati i posložiti da je sve potrebno na dohvat ruke, doznali smo od profesionalnih kuhara

Sadržaj donosi Shopaj24

Osim o estetici, prilikom projektiranja i uređivanja kuhinje važno je razmišljati o njezinoj funkcionalnosti jer kvalitetna kuhinja nije samo lijepa nego je i praktična. Suprotno tomu, pretrpana i neorganizirana kuhinja može dovesti do frustracija i otežati pronalaženje motivacije za kuhanjem.

Premda svatko od nas ima neke svoje specifične navike prilikom kuhanja, postoje određena pravila koja se mogu primijeniti na svaki kuhinjski prostor. U tekstu otkrivamo kako kuhinju organiziraju profesionalci, vjerujemo da će vam određeni savjeti pripomoći da u tom poprilično dinamičnom prostoru posložite sve da vam bude na dohvat ruke.

Clean,And,Empty,Marble,Countertop,,Green,Vintage,Kitchen,Furniture,With

Detaljna inventura je početak

Prije nego što počnete vaditi posuđe i pomagala za kuhanje iz ladica i ormara, razmislite o tome kako vi i vaši ukućani koristite ovaj prostor. Što najčešće kuhate, na kojim se pozicijama stvara gužva i koji su vam predmeti važni, primjerice kuhalo za kavu ili toster.

Kuhinjske zadatke potom podijelite prema pet ključnih zona - skladištenje hrane, čišćenje, priprema, skladištenje posuđa i zona za kuhanje. Neka sva hrana bude zajedno, idealno blizu hladnjaka ili zamrzivača, a svi lonci i tave u blizini pećnice/mikrovalne pećnice i ploče za kuhanje.

Grupiranje sličnih predmeta i njihovo pozicioniranje što bliže mjestu na kojem ih koristite u budućnosti će vam uštedjeti mnogo vremena i olakšati snalaženje u kuhinji.

Modern,Kitchen,Countertop,With,Food,Ingredients.,Top,View,Of,Drawers

Riješite se svega nepotrebnog

Sad je vrijeme da izvadite sve što imate iz kuhinjskih ormara i ladica te da ih temeljito očistite i, ako je potrebno, nanovo zalijepite zaštitne folije. Kad sav pribor rasprostrete ispred sebe, odlučite što treba ostati, a čega se trebate riješiti. Razvrstajte stvari u četiri kategorije: "Zadrži", "Recikliraj", "Doniraj" i "Vrati na pravo mjesto".

Uređaje stavite zajedno, sve posude za pečenje zajedno, sve šalice zajedno itd. te zadržite samo najbolje. Pozdravite se sa svim nepotrebnim duplikatima, kao i sa svim oštećenim i nefunkcionalnim predmetima. Pregledajte male kuhinjske uređaje, poput pekača kruha, pekača za vafle, kokičara..., i zapitajte se kad ste ih zadnji put koristili. Ako je odgovor: "rijetko", donirajte ih jer zauzimaju vrijedan prostor u koji biste mogli smjestiti nešto potrebnije.

Woman,Placing,Porcelain,Plates,Into,Kitchen,Drawer.,Set,Of,Plates

Neka vas vodi prirodna logika

Vrijeme je da posložite svoju kuhinju i pretvorite je u funkcionalan i praktičan prostor. Vodeći se logikom i vlastitom dnevnom rutinom, organizirajte jedan po jedan dio kuhinje. Ako kuhate svaki dan, počnite s tanjurima, loncima, tavama smjestite ih blizu pećnice ili ploče za kuhanje, a pribor za jelo blizu stola za blagovanje. Posuđe i čaše koje svakodnevno koristite posložite blizu perilice.

Krpe za suđe smjestite pored sudopera, pobrinite se da gornje ladice i police koje su vam na dohvat ruke koriste za predmete kojima najčešće pristupate. Ako lim za pečenje koristite samo nekoliko puta godišnje, smjestite ga na tavan ili u podrum, kalupe za božićne kekse odložite s blagdanskim ukrasima, opremu za kuhanje na otvorenom s opremom za kampiranje...

Važno je napomenuti da su ladice mnogo korisnije u kuhinji nego ormarići. Ako možete, ugradite ladice, osobito one duboke, jer ćete tako sve imati na oku i svakoj ćete stvari moći brzo pristupiti.

Rystal,Wine,Glasses,Hang,From,A,Wooden,Rack.,Patterned,Retro

Organizacija je ključ uspjeha

Kuhinjskim ormarićima pristupite na isti način kao ladicama. Ono što redovito koristite neka bude u razini očiju, sve ostalo stavite na gornje pozicije. Koristite alate za organiziranje, poput stalaka, košara, pregrada... U velike ladice dodajte najmanje tri pregrade, također se držite pravila okomitog skladištenja jer je višenamjensko. Primjerice, limove za pečenje, pladnjeve i daske za rezanje posložite okomito umjesto vodoravno.

Ako nemate mjesta za veliku smočnicu, iskoristite okomiti prostor, dodajte plitke police i kuke na unutarnju stranu vrata ormarića i na njih pohranite začine, kavu, pa čak i sastojke poput tjestenine i riže. Mini police na različitim visinama omogućit će vam lak pristup predmetima koje svakodnevno koristite, a ujedno će vam sve biti uredno i pregledno. Isti princip primijenite i s ormarićima u donjem dijelu kuhinje, ispod sudopera.

Ako se pitate što ćete s odvajanjem otpada, odlično rješenje su ergonomski optimizirani sustavi koji olakšavaju odvajanje organskog otpada s malim kantama i poklopcima čije se dimenzije mogu kombinirati.

Više informacija o sustav za odvajanje otpada tvrtke SG Forma potražite na Shopaj24

I još nekoliko trikova

Ako volite zabavljati se, vrlo vjerojatno imate impresivnu kolekciju čaša, koja zauzima mnogo prostora. Kreativni držači čaša koji se montiraju na strop mogli bi riješiti problem. Osim što će čaše efektno izgledati, bit će vam na dohvat ruke. To možete učiniti i s loncima i tavama te tako smanjiti pritisak na prostor u ormaru.

Ne zaboravite na prostor između ormarića i radne ploče, dodajte magnetske trake za noževe i drugi metalni pribor.

I zadnje, ali ne manje važno, jest ugodan ambijent, posebno tijekom vrućih ljetnih dana. Ako razmišljate o ugradnji klima-uređaja, ne dvojite, kvalitetan klima-uređaj rashladit će prostor u kojem boravite i osigurati da jedino što se u kuhinji krčka bude vaše jelo.

Više informacija o uređajima za klimatizaciju Energo koncept potražite na Shopaj24

Na kraju svakog dana ostavite kuhinju urednom i zamolite članove obitelji da preuzmu odgovornost za vlastiti nered. Učiniti to umjesto njih brže je, ali nikad nije dovoljno učinkovito.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama! 

Sadržaj donosi Shopaj24

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović