Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 15

Pioniri u svijetu: Proizvode ekološke tenisice od konoplje

Powered by MINGO

Pioniri u svijetu: Proizvode ekološke tenisice od konoplje

Braća Boljar proizveli su tenisice od prirodnih materijala i tako postali svjetski pioniri na području ekološki održive obuće. Kupnjom ovakvih tenisica pridonosite smanjenju otpada za 0,8 kg koliko ga ima u prosječnom paru

U potrazi za inovativnim poduzetnicima, u Dugoj Resi pronašli smo svjetsku priču. Dva brata, Domagoj (34) i Hrvoje (33) Boljar napravili su proizvod koji je privukao pažnju domaćeg, ali i stranog tržišta. Ponudili su alternativu uobičajenim tenisicama i napravili tenisice gotovo u potpunosti od prirodnih materijala. Kažu da im je cilj osvijestiti javnost o negativnom utjecaju obuće na okoliš. Svake se godine baci 16 000 000 000 kilograma plastike i kožnih cipela, što je dovoljno da se Zemlja okruži s 300 kružnica cipela. S Hrvojem smo razgovarali o njihovu poduzetničkom putu, proizvodnji i planovima za budućnost. 

Javnost ne zna koliko je obuća štetna za okoliš

Hrvoje je inače industrijski dizajner i skupio je više od 9 godina iskustva u vođenju odjela za dizajn i razvoj obuće, a Domagoj ima više od 10 godina iskustva u vođenju poduzeća s više od 100 zaposlenih gdje je radio s najprestižnijim modnim brendovima u svijetu. Upravo takva kombinacija znanja i iskustva omogućila im je da pokrenu nešto svoje, nešto inovativno i rodio se MIRET

U obućarstvu smo već 10 godina i radili smo za neke od najprestižnijih, ali i neke od najgorih brendova na svijetu. U tom procesu imali smo rijetku priliku vidjeti skrivenu stranu te industrije i doživjeli smo trenutak otrježnjenja i osvještenja da obućarska industrija ima izuzetno velik negativan utjecaj na okoliš - govori Hrvoje.

Naime, godišnje se proizvede 20 milijardi pari plastične i kožne obuće, a sam proces proizvodnje, ali i proizvodi, neodrživi su i štetni za okoliš. Dok se o štetnosti plastike sve više govori, rijetko tko zna da je modna industrija drugi najveći zagađivač poslije naftne industrije. 

Jedan par sprečava korištenje oko 0,8 kg neekoloških materijala

Obuća je svakodnevni dio garderobe i bez previše razmišljanja je kupujemo, ali i bacamo. Većina nas ipak nije svjesna da je obuća napravljena od derivata nafte (plastike, gume, sintetike...). Plastici treba 450 godina za razgradnju, a jednim kožnim cipelama i do 40 godina.

- Naš je glavni cilj osvijestiti javnost o negativnom utjecaju obuće na okoliš tako što im nudimo alternativu. Svaki par MIRET tenisica zamjenjuje oko 0,8 kg neekoloških materijala održivim, prirodnim i bio-baziranim materijalima. Mnogo su održivije od konkurencije jer su gotovo u cijelosti proizvedene od materijala prirodnog podrijetla, čime su uspješno zamijenjene neodržive sirovine: plastika, koža i toksične kemikalije - govori Hrvoje.

Za proizvodnju MIRET tenisica koriste materijale od konoplje, lana, brazilskog kaučukovca, kenafa, vune i recikliranih vreća za kavu. Svaki je par proizveden ručno i etički, a svi su materijali iz Europske unije.

 

Nakon prvog para, Hrvati traže još

Hrvoja i Domagoja ugodno je iznenadila reakcija i potpora hrvatskog tržišta. Kažu da kupci nerijetko nakon prvog para kupe njih još nekoliko u drugim bojama, preporuče ih prijateljima ili kupe kao poklon.

- Ova nam je godina bila prvi ozbiljni test, kako tržišta tako i proizvoda. Dobili smo fantastičan feedback, gdje bi kupci nakon prvog kupljenog para naposljetku kupili tenisice za cijelu obitelj - priča Hrvoje i dodaje da im je najdraži komentar jedne djevojke koja je rekla da su joj MIRET tenisice najdraži komad u ormaru zbog toga što predstavljaju.

Crowdfunding kampanja u 2020.

Hrvoje kaže da su im od svega bili najvažniji negativni komentari koje su analizirali i iskoristili za razvoj nove usavršene verzije tenisice. 

- Ta nova tenisica i iskustvo koje smo sakupili u 2019. bit će temelj MIRET crowdfunding kampanje, koju ćemo lansirati u proljeće 2020. u cijelom svijetu. Bit će novih fantastičnih materijala i sveukupno oko 18 različitih boja. Izuzetno smo uzbuđeni zbog toga - objašnjava Hrvoje.

Nova tenisica bit će gotovo u cijelosti napravljena od materijala prirodnog podrijetla i jedinstvena u svijetu. Osim toga, planiraju razviti i druge tipove obuće, ali i novih proizvoda izvan domene obuće. MIRET ili tzv. "nevidljive tenisice" dostupne su u modelima za muškarce i žene i u trima različitim bojama.

U svrhu poticanja istraživanja, razvoja i inovacija, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je niz natječaja na koje se hrvatski poduzetnici mogu prijaviti. Ako smatrate da i vi imate ideju koja će biti početak vaše poduzetničke priče, novčani poticaj potražite ovdje.

Sadržaj članka nastao je u suradnji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i native studija 24ContentHaus.

Powered by MINGO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno