Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8

Nekoć smo ih željno iščekivali, a danas su pala u zaborav

Powered by Hrvatska pošta

Nekoć smo ih željno iščekivali, a danas su pala u zaborav

Uvijek im se razveselimo, ali ih rijetko napišemo. Pisma su zadnjih godina postala nešto što je prisutno u teoriji, ali rijetko viđeno u praksi, a to nam potvrđuje i anketa provedena na portalu 24sata

Pisanje pisama nekada je bio najvažniji oblik neverbalne komunikacije, a njegovo doba započelo je 500. pr.Kr. kad je prvo pismo napisala kraljica Attosa. Pisma su se pisala uzduž i poprijeko sve dok njihovo mjesto nije preuzela era digitalne komunikacije. Njezinim usponom pisanje pisama sve je više opadalo, a danas prema istraživanju 24sata, čak 55,4% ljudi ne sjeća se kad su zadnji put nekome napisali pismo, dok 21,7% njih kaže da je to učinilo prije par godina.

Kad je riječ o razglednicama situacija je malo drugačija, ali ne pretjerano bolja. Naime, 54,4% ispitanika izjavilo je da razglednice nikada ne šalje, dok 35,6% njih šalje jednom do dva puta ili više puta godišnje. 

Nekada smo voljeli pisati i primati pisma...

Tisućama godina, olovka i papir bili su glavni alati ljudima koji su željeli stupiti u komunikaciju s osobama koje žive na drugom kraju grada, države ili izvan nje. Nije bilo poruka preko mobitela, pisma su bila jedini način. Štoviše, u 18. stoljeću, pisanje pisama bilo je toliko popularno da je prva objavljena novela Pamela, Samuela Richardsona, bila sastavljena isključivo od pisama jedne djevojke svojim roditeljima. Osim što su nas povezivala s drugima, pisma su također bila najlakši način za izražavanje sebe, svojih misli i osjećaja na običan komad papira. Ono što pisma razlikuje od današnjeg tipa komunikacije je činjenica da su ona uvijek prisutna, možemo ih opipati i pomirisati, što u svakome od nas izaziva određenu emociju te nas podsjeća na osobu koja je to pismo poslala. S time se slažu i naši ispitanici, među kojima 80,4% njih smatra da je pismo osobnije, dok ostatak prednost daje poruci.

Pojavom mobitela pisma odlaze u zaborav

Popularnost pisama počela je opadati ''zahvaljujući'' - Johnu F. Mitchellu i Martinu Cooperu, koji su 1973. predstavili prvi mobitel na svijetu, tvrtke Motorola, koji je težio oko 2 kilograma. Potom je krenula era mobilnih mreža pa je tako 1979. lansirana prva mobilna mreža na svijetu Nippon Telegraph and Telephone, i to u Japanu. Iako je Motorola lansirala prvi mobitel, DynaTAC 800x bio je prvi mobitel koji je bio komercijalno dostupan, a izašao je deset godina kasnije, točnije 1983. godine. Od te godine pa nadalje broj mobitela i mobilnih mreža samo je rastao, a danas mobitel imaju čak i oni koji se nalaze na dnu ekonomske piramide. Bez njega ne idemo nikamo i prati nas čak i u našim najintimnijim trenucima. 

U svijetu se svake sekunde:

  • obavi 3,147 razgovora pomoću Skypea
  • pošalje 8,044 tweetova
  • potroši 57,005GB internetskog prometa
  • pošalje 2,692,934 poruka

Ukorak s novim vremenima krenula je i Hrvatska pošta, koja pomoću servisa ePošta omogućuje slanje i primanje pisama, poruka i dokumenata u elektroničkom obliku, a pošti možete pristupiti bilo kada i bilo gdje.

Koje su prednosti digitalnih pisama?

Većina će se složiti da je digitalna transformacija jedan od glavnih razloga zbog kojega smo prestali slati pisma. Ali ne samo to, u vremenu kad smo stalno u nekoj žurbi, dok pokušavamo uskladiti privatni i poslovni život, stajanje u redu izbjegavamo pod svaku cijenu. Prije bismo morali napisati pismo, otići u poštu, kupiti markicu i poslati, a sada nas od slanja pisama najdražim osobama dijeli svega nekoliko klikova.

Osim što je slanje pisama digitalnim putem brzo i jednostavno, također ne morate brinuti o razumljivosti pisma, ako vam rukopis nije baš bajan. Povrh toga, najveća prednost digitalnog slanja pisama je što ih možete napisati i poslati bilo kad i bilo gdje. Stoga, ako ste se čitajući ovaj tekst sjetili drage osobe koju bi voljeli iznenaditi jednim kreativnim pismom, učinite to već danas, pomoću ePošte.

Powered by Hrvatska pošta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno