Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 9

Anketa pokazala za što vam fali vremena i što vas čini sretnima

Powered by Barcaffè

Anketa pokazala za što vam fali vremena i što vas čini sretnima

Što smo stariji, čini nam se da imamo sve manje vremena za stvari koje nas usrećuju i osobe koje su nam važne. Zašto je tako, na što trošimo najviše vremena, a za što bismo ga htjeli imati više?

Koliko često čujete od drugih "Nemam vremena", ili vi sami to kažete u nekom kontekstu? Mnogi se od nas sve češće žale na manjak slobodnog vremena, naročito za one važne stvari i osobe koje nas usrećuju. Je li problem u tome što zaista nemamo dovoljno slobodnog vremena ili samo ne znamo dobro upravljati njime?

Ovisni o ekranima

Psiholog Adam Alter prošle je godine održao predavanje na platformi TED upravo na temu vremena kojim raspolažemo tijekom dana i ekrana koji nam većinu tog vremena kradu. Istaknuo je da najviše vremena "trošimo" na spavanje, posao i putovanje (na posao i s posla), potom na preživljavanje (ispunjavanje osnovnih ljudskih potreba) te nam na kraju ostaje određen dio slobodnog vremena koje možemo potrošiti na ostale potrebe (hobiji, druženje s bliskim ljudima i slično). Međutim, zanimljiva je činjenica da najveći dio tog slobodnog vremena zapravo trošimo gledajući u ekrane mobitela, tableta, laptopa i televizije. Dok smo prije 11 godina na ekrane trošili manje od pola svog slobodnog vremena, danas na njih trošimo gotovo sve slobodno vrijeme. Za razliku od knjiga, novina i časopisa, ekrani nemaju "prirodni završetak" odnosno posljednju stranicu, već se stranice i programi nastavljaju unedogled. Upravo zbog toga nismo svjesni činjenice da se u određenom trenutku trebamo odmaknuti od ekrana i raditi nešto drugo. Iako nas oni na mnogo načina povezuju s drugim ljudima i s ostatkom svijeta, istovremeno nas i otuđuju jer zaboravljamo biti prisutni tamo gdje trenutno fizički bivamo.

Na što odvajamo vrijeme?

Potaknuti predavanjem Adama Altera, odlučili smo saznati kako čitatelji 24sata troše svoje vrijeme, raspolažu li uopće s dovoljno slobodnog vremena te koliko su zapravo sretni. Anketa je provedena na ukupno 1420 čitatelja, od čega je 73,4% žena i 26,6% muškaraca. Pokazalo se da ispitanici najviše vremena posvećuju poslu, zatim partneru i obitelji, a tek onda prijateljima, hobijima i edukaciji. Međutim, upravo bi za hobije, obitelj i prijatelje htjeli imati više vremena.

Takvi rezultati slažu se s percepcijom stranaca koji su se skrasili u Hrvatskoj. Jedan od njih je Cody McClain Brown, američki politolog i autor bestsellera "Propuh, papuče i punica" koji u knjizi, ali i na svom blogu, ističe kako su Hrvati izrazito društven narod. Amerikanac i, samoprozvani, "splitski zet", u svojim blogovima često piše o uvijek prisutnim društvenim vezama među Hrvatima te ovdašnjim dugim i trajnim prijateljstvima, ali i odlascima na kavu koji su zapravo puno više od "kave". Štoviše, za "splitskog zeta", odlasci na kavu najugodniji su vid ovdašnjeg života.

S obzirom na takav mentalitet Hrvata, ne čudi činjenica da želimo posvetiti više vremena upravo "odlascima na kavu", odnosno svojim bližnjima. To su potvrdili i rezultati ankete prema kojoj bi i žene (njih 63%) i muškarci (njih 68%) htjeli više vremena posvetiti svojim partnerima i obitelji, te prijateljima (63% žena i 51% muškaraca). Osim toga, i žene i muškarci u podjednakoj bi mjeri htjeli više vremena posvetiti i svojim hobijima (72% žena i 69% muškaraca). Na što još trošimo vrijeme, a za što bismo ga htjeli imati više, vidljivo je u grafikonima.

Jesmo li zadovoljni životom?

Provedenom smo anketom, između ostalog, htjeli saznati i koliko ste sretni. Čini se da je, unatoč situaciji u zemlji, većina ispitanika zadovoljna svojim životom te se općenito smatraju sretnima. Međutim, žene (55%) su ipak zadovoljnije životom od muškaraca (46%). Povrh toga, više žena nego muškaraca misli da su uspjele u svemu što im je važno u životu, stoga ne čudi da bi više muškaraca nego žena mijenjalo nešto u životu kada bi to mogli. Od ukupno 56% ispitanika koji se smatraju sretnima, žene su te koje su sretnije. Na konkretno pitanje "Što vas čini sretnim?" dobili smo zanimljive odgovore, a evo nekoliko najinteresantnijih:

  • Ispijanje jutarnje kave, igranje s djetetom, vježbanje joge, šetnja sa psom, čitanje knjiga, šoping
  • Sretnim me čini kada putujem sa suprugom bilo kamo i druženje s prijateljima kada uhvatim vremena
  • Putovanja, istraživanje novih stvari, čitanje knjiga, ukratko - dovoljno vremena za sebe
  • Ispijanje jutarnje kave na sunčanoj terasi, doručak u krevetu, putovanja, chillanje i gledanje dobrih filmova
  • Buđenja vikendom bez alarma, ispijanje jutarnje kave vikendom, druženje s djecom, kuhanje, pečenje kolača, druženje s obitelji i prijateljima, ljubimci, šetnja, dobra glazba

Što možemo zaključiti?

Budući da većina ispitanika želi više vremena posvetiti sebi, svojim hobijima, prijateljima te partneru i obitelji, potrebno je naći ravnotežu između toga i onoga na što nam vrijeme zaista odlazi, a to su posao i druge obaveze. No, tu su i ekrani čijeg prisustva u našem svakodnevnom životu nismo ni svjesni, a oduzimaju nam vrijeme koje možemo kvalitetnije provesti. Stoga, nađite vremena za sebe i svoje bližnje, za one male svakodnevne stvari koje vas čine sretnima, jer to je ono što je važno i čemu trebamo težiti - malim trenutcima u danu koji će učiniti naš život ispunjenijim i sretnijim.

"Voljela bih da sam sebi dopustila da budem sretna"
"Voljela bih da sam sebi dopustila da budem sretna"

Powered by Barcaffè

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.