Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by SPAR

Pizza s roštilja ovogodišnji je hit: otkrijte kako se radi!

None Foto: Guliver/Shutterstock

Savršeno hrskavu pizzu na kojoj bi vam i Talijani pozavidjeli, možete dobiti korištenjem kamene ploče na roštilju. Ako do sad ovu tehniku niste isprobali, vrijeme je da vas upoznamo s njezinim čarima

U jednom se možemo odmah složiti - pizzu vole svi. Upravo nam zato tako teško pada kad nakon 45 minuta čekanja dostavljač donese pizzu čiji sastojci plivaju u vodi ili još gore - pizzu s debelom korom i malo nadjeva. Zapravo, ne znamo koje je gore jer nam je srce slomljeno u obama slučajevima. Zato smo zaključili da je ovu deliciju najbolje napraviti doma! I to ne bilo kakvu verziju, već onu pripremljenu na kamenoj ploči. O čemu je riječ?

Pizza pečena na kamenoj ploči, koja je pritom stavljena na rešetku roštilja, najbolji je slani specijalitet koji ovog ljeta možete priuštiti sebi, svojoj obitelji ili frendovima. Osim što ćete razbiti monotoniju pravljenja klasičnog roštilja, također ćete otkriti da je ovako pripremljena pizza bolja od bilo koje dostave.

Savršena pizza na jednostavan način

Proces je prilično jednostavan, a za početak je najvažnije da kupite kvalitetno pripremljeno tijesto ili ga sami izradite ako želite pokazati svoje sposobnosti pizza-majstora.

Možemo sada voditi raspravu o tome koji sastojci idu u najbolje tijesto za pizzu, ali bismo tako mogli ići u nedogled. Ono što pizza definitivno mora imati su maslinovo ulje, sol, kvasac, brašno i voda. Što ćete dalje dodavati, ovisi o vama. 

Kad je riječ o sastojcima, svi se slažemo da postoje dvije grupe ljudi: oni koji preferiraju minimalizam u vidu rajčice i tone sira, te oni drugi koji na pizzu stavljaju sve i svašta. Osim ananasa. Nemojte biti osoba koja stavlja ananas na pizzu. Za sastojke je najvažnije da su kvalitetni i svježi jer vam inače pizza neće biti puno bolja od kupovne. Naročito ako koristite gljive iz konzerve koje pizzi daju kiselkast okus ili ako pak štedite na šunki, što će totalno pogoršati okus.

Prednosti ''kamene tehnike''

Fora korištenja kamene ploče leži u tome da pizzu stavljate tek kada je ploča vruća, a rezultat njezina pečenja u roštilju je taj da će takva pizza imati hrskavu koru i onaj dimljeni okus koji svi volimo. Ovaj način pripreme osobito je popularan kad je riječ o velikom društvu jer svakomu daje mogućnost da sam stavi željene sastojke na pizzu pa tako nema nepotrebne svađe.

via GIPHY

U usporedbi s metalnom posudom za pečenje, kamena ploča ravnomjernije raspoređuje toplinu, a porozna površina izvlači vodu iz posebno vlažnih dijelova tijesta dok se peče. Osim toga, kad pizzu stavite na vrući kamen, tijestu dajete snažan udar topline koji nadima koru, što rezultira spomenutom hrskavošću. Ono što je također važno jest to da kamenu ploču ne trebate prethodno premazati uljem. Naime, to je greška koju mnogi rade, a rezultira jedino time da se ploča počne dimiti ili dobije neugodan miris.

Čišćenje je važan faktor!

Nakon što ste pizzu smazali, slijedi onaj najgori dio - čišćenje. No u ovom se slučaju ne morate brinuti jer je postupak prilično jednostavan, samo postoji nekoliko faktora o kojima trebate voditi računa. Za početak, koristite metalnu četku ili žicu za posuđe te vruću vodu. Nikako nemojte namakati ploču u vodi, nego ju stavite pod lagani mlaz vode kako biste namočili površinu koju ćete kasnije izribati četkom. Ploču sušite na zraku umjesto u pećnici jer kad ploča apsorbira vodu i onda se naglim stavljanjem u pećnicu ta voda izvuče van, to vodi ka pucanju kamena.

Kako biste bili sigurni da cijeli proces teče onako kako treba, u videu pogledajte korisne savjete koje je pripremio jedan od najboljih hrvatskih kuhara - Tomislav Špiček!

Komentari (2)
  • "dimljeni okus pizze koji svi volimo"? po vama bi mi iz krušne peći i kruh i orahnjača izišli s "dimljenim" okusom ... inače, svaka čast špičeku i ekipi da kao rezultat ipak nisu podvalili pravu pizzu nego ovu koja ispadne "s roštilja", za kojom ne znam ko bi se pomamio po izgledu ...

    18. 5. 2019,   08:32
  • hahahah

    18. 5. 2019,   06:09