Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Ova životinja postala je inspiracija za mnoge izreke

POWERED BY Podravka

Ova životinja postala je inspiracija za mnoge izreke

Riba je omiljena životinja u izrekama i frazemima, a ako vam netko uputi jedan od njih, znajte kako mogu imati pozitivno, ali i negativno značenje. Evo što zapravo znače poznate izreke s ovom morskom životinjom u glavnoj ulozi

Osim što se priprema u raznim prilikama tijekom godine, riba je čest gost naših svakodnevnih razgovora. Plivaš kao riba, on je krupna riba ili riba i gost treći dan smrde samo su neke od izreka i frazema koje možemo čuti, no je li vam se ikada dogodilo da niste znali na što se ili na koga točno izreka odnosila? Možda će vam biti jasnije kada pročitate ovo.

Plivaš kao riba na suhom

Ako vam je netko ikada uputio ove riječi, znajte da vam je htio dati do znanja kako izgledate i djelujete izgubljeno. Naime, ova se izreka odnosi na sve one koji su se našli u neprilici te se ne osjećaju dobro u novom ili neuobičajenom okruženju.

Iako ste možda djelovali nesnalažljivo, vjerujemo kako ste uspjeli pronaći rješenje te ste zaplivali kao riba u vodi (plivati kao riba u vodi snalaziti se ugodno, kao u svojoj okolini). Možda ne možemo slikovito opisati ovu izreku, no pronašli smo dječaka koji je doslovno shvatio frazu ribe na suhom.

Stisnuti kao sardine

Jutarnja vožnja u javnom prijevozu - nema sretnije kombinacije, zar ne? Osim što zbog jutarnje gužve često nastane prometna ludnica, putnici budu stisnuti kao sardine (stisnut kao sardina tijesno zbijeni jedni uz druge, o ljudima u prijevoznom sredstvu, u pretrpanoj prostoriji).

Još je (ne)sretnija kombinacija ako se nađe pokoji putnik koji smrdi kao riba (smrdi kao riba izraz za neugodan ili intenzivan miris) i otežava ionako nesretno jutro. Ono što vam predlažemo jest da se ujutro ustanete malo ranije, pripremite zdrav doručak kako biste lakše preživjeli jutro, a prijevozno sredstvo zamijenite biciklom (kako biste bili zdravi kao riba osoba koja je odličnog zdravlja).

via GIPHY

Šutjeti kao riba

Koliko vam se puta dogodilo da ste zbog određene situacije ostali bez teksta? Upravo se frazem šutjeti kao riba odnosi na one osobe koje ne progovaraju ni riječ ili su zanijemile u određenoj situaciji jer su ostale zatečene.

Isto tako, ovaj se frazem odnosi i na osobu koja zna čuvati tajnu i ni pod koju cijenu ju ne otkriva. Bilo kako bilo, ova fraza može imati pozitivno i negativno značenje, a sve ovisi o situaciji u kojoj ste se našli.

 

Riba i gost treći dan smrde

Vjerujemo kako ste se dosad našli u situaciji da ste pozvali obitelj ili prijatelje u goste, no na kraju ih se niste mogli riješiti. Izreka riba i gost treći dan smrde upravo se odnosi na situaciju u kojoj se gost predugo zadržava. Upitali smo dvoje sugovornika kako su se oni "najpraktičnije" riješili gostiju koji nisu znali kada je vrijeme da odu kući.

- Kada bi se gosti zadržali duže nego što smo mislili, moj bi otac znao reći majci: "Joj ženo, ajmo u krevet, gosti bi išli kući." Iako je bilo rečeno u šali, moram priznati kako je to stvarno bila učinkovita praksa - kroz smijeh nam je rekla Sara (26).

No nije svatko uspješan kada je u pitanju "tjeranje" gostiju.

- Kada bi gosti postali malo naporni i nisu gledati na sat, pokušala bih im dati do znanja da je vrijeme da odu tako što bih počela spremati stvari. Međutim, onda bi mi postavili pitanje smetaju li mi, no ja bih iz pristojnosti rekla da ne, zbog čega bih požalila iduće jutro, kada bih se teže ustala na posao - rekla nam je Sonja (30).

via GIPHY

Uhvatiti krupnu ribu

Frazem uhvatiti ili uloviti krupnu ili veliku ribu povezan je s otkrivanjem korupcijskih političkih skandala te se koristi u značenju pritvaranja nekog političara zbog korupcije. Ova fraza znači da su vlasti uhvatile ili otkrile odgovornu osobu na visokom položaju koja je kršila zakon. Tema krupnih riba (krupna riba znak negativnosti jer se većinom koristi za opisivanje ljudi koji su na sumnjiv ili netransparentan način došli do moći, novca i utjecaja) bila je inspiracija i mnogim redateljima filmova.

Tako je primjerice u filmu Vuk s Wall Streeta Leonardo DiCaprio utjelovio Jordana Belforta, talentiranog mladića koji je bio uvjeren kako će postati krupna riba u svijetu burze i otvoriti svoju tvrtku. Iako je DiCaprijeva gluma bila na zavidnom nivou, i toga ga je puta Oskar zaobišao.

via GIPHY

POWERED BY Podravka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija