Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 27

Poštuju li mladi zaposlenici autoritet nadređenih?

Powered by HPB

Poštuju li mladi zaposlenici autoritet nadređenih?
1

Što se dogodi kada zaposleniku s 25-godišnjim radnim stažem kolega postane 25-godišnjak? Saznali smo kako takva nova poslovna dinamika funkcionira u praksi i koje su promjene donijeli mladi zaposlenici

Odnosi na relaciji zaposlenik-poslodavac počeli su se mijenjati jer su na tržite rada stupile nove generacije koje razmišljaju i funkcioniraju na drugačiji način. Zanimalo nas je koliko se generacija Z (rođeni 1981.- 1995.) i generacija Y (rođeni poslije 1995.) razlikuju od prethodnih generacija te što traže od svog poslodavca. Razgovarali smo s voditeljicom tima za razvoj i zapošljavanje zaposlenika u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) Romanom Ćaćić, a u tekstu vam donosimo glavne razlike mladih zaposlenika s obzirom na starije.

Stariji kolege prepoznaju njihov potencijal

Ćaćić ističe kako su starije generacije, koje su u HPB-u od osnutka, najlojalniji zaposlenici, posvećeni su poslu, bitni su im suradnja i dobri međuljudski odnosi. Međutim oni su manje skloni preuzimanju rizika te manje preispituju autoritete od generacija koje se zapošljavaju posljednjih godina.

- Iskustvo i znanje starijih generacija temelj su na kojem se mlade generacije razvijaju i zajedno stvaraju vrijednosti. Iskusniji kolege često prepoznaju mlade potencijale, savjetuju ih i daju im širu sliku radnog okruženja - govori Ćaćić. 

Traže benefite i testiraju nadređene

S druge strane, mladi zaposlenici neformalnije shvaćaju hijerarhiju i ne ustručavaju se podijeliti mišljenje. Novi val mladih zaposlenika u poslovno je okruženje donio nova pravila i standarde, a u tome su uspjeli jer su dobro upoznati sa svojim pravima i traže dodatne prilike i benefite. U HPB-u su svjesni očekivanja svojih zaposlenika, ali i sami znaju prepoznati važnost benefita kao što su interne i eksterne edukacije ili mogućnost internih rotacija.

- Njih ne zanimaju vizije, već vrijednosti za koje se Banka zalaže. Ako kažemo da smo brzi i jednostavni – oni će to testirati. Uz dobre uvjete, od poslodavca očekuju dodatne pogodnosti i personalizirani pristup. Imaju izraženu potrebu za učenjem stoga očekuju da ih se podrži i da im se osigura kontinuirana edukacija - objašnjava Ćaćić.

Očekuju ugodan prostor i okruženje

Mladi zaposlenici poslovni prostor više ne gledaju kao monotono mjesto koje služi isključivo za obavljanje posla. Personalizirana i živopisna radna mjesta postala su pokretači inovacija, produktivnosti i suradnje. Pametni uredi odražavaju kulturu tvrtke i dizajnirani su da pomognu zaposlenicima da lakše surađuju i komuniciraju te da se osjećaju dobro. To su odavno prepoznali poslovni giganti kao Google, Airbnb, Adobe i Facebook, koji su svoje poslovne prostore pretvorili u oaze za rad i druženje.

- Važno im je da rade u ugodnom prostoru, da imaju priliku za zabavu i sport čak i kad su u uredu - govori nam naša sugovornica, ali ističe i kako stariji zaposlenici HPB-a rado prihvaćaju zajedničke aktivnosti. Druženja koja se pamte su ona na kojima zaposlenici mogu isprobati nove aktivnosti i zabaviti se u neformalnom okruženju.

Team building, sportska druženja, konferencije ili zajedničke proslave događanja su koja imaju brojne benefite - od podizanja motivacije do unaprjeđenja timskog rada. U ovoj godini družili smo se tijekom proslave pripajanja Jadranske banke u Šibeniku, na Kvartalnom sastanku na Plitvicama, slušali predavanje o design thinkingu na Vuglec Bregu, a svi sportaši ujedinili su svoje snage na Bankarskim igrama - ističe Ćaćić.

Razvoj karijere - važniji od plaće

Mladi zaposlenici žele jasnu sliku svog karijernog puta te je vrlo bitno komunicirati im koje su daljnje karijerne razine, u kojem vremenu i pod kojim uvjetima ih je moguće ostvariti. Pored sebe žele mentora, koji će prema njima biti otvoren i prijateljski nastrojen, žele povratnu informaciju o svom radu, a od sigurne plaće važnija im je mogućnost za rast i razvoj.

Međutim Ćaćić ističe važnost i tzv. "obrnutog mentoringa" - Također je potrebno poticati i "obrnuti mentoring" gdje mentorirani pruža povratne informacije svome mentoru, dijeli svoje mišljenje i znanja, time unaprjeđuje njihov odnos i mentorstvo nije više "jednosmjerni“ odnos - govori Ćaćić.

Obje generacije pridonose radnoj atmosferi na različite načine. Dok je ambicioznost i neustrašivost mladih zaposlenika poticajna, bogato radno iskustvo starijih generacija neizmjerna je tržišna vrijednost za bilo koju tvrtku. Uz dobru komunikaciju i poticajnu radnu atmosferu, poslovni uspjeh neizbježan je u svakom poslovnom okruženju.

Powered by HPB

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 27
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode