Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by HŽ Infrastruktura

Pravila koja spašavaju živote: Jeste li sigurni da ih znate?

None Foto: Guliver/Shutterstock

Svakodnevno sudjelujemo u prometu, ali mnogi su od nas pritom neoprezni. Zbog slušalica u ušima i mobitela u ruci nerijetko se događaju nezgode, naročito uz željezničku prugu i prijelaze

Lijepi su dani pred nama, a s njima je u prometu i sve više pješaka, biciklista, motorista, skejtera i onih na rolama. Kako bismo svi bili sigurni na cesti, potrebno je pridržavati se prometnih pravila i znakova, naročito uz prugu i na željezničko-cestovnim prijelazima. Prelazak preko željezničke pruge siguran je dok se god pridržavamo propisanih znakova. Međutim, najčešće su djeca i tinejdžeri oni koje posebno treba educirati i osvijestiti o opasnostima nepoštivanja pravila i znakova uz prugu. 

Vozači - pamet u glavu!

Znate li da u Hrvatskoj postoji čak 1512 željezničko-cestovnih i pješačkih prijelaza preko pruge? Ti su prijelazi mjesta potencijalnih nesreća ako se ne pridržavamo znakova za siguran prelazak preko pruge. Iako su svi prijelazi osigurani prometnim znakovima Andrijin križ i STOP ili svjetlosno-zvučnom signalizacijom te polubranicima i branicima, nerijetko se na njima događaju nesreće jer ih mnogi ne shvaćaju ozbiljno. Prema podacima HŽ Infrastrukture, čak 500 puta godišnje nesavjesni vozači, unatoč znakovima, prođu između spuštenih polubranika, čime izazovu materijalnu štetu i dovode sebe i druge u opasnost. Zato HŽ Infrastruktura već dvadeset godina provodi akciju diljem Hrvatske pod nazivom "Vlak je uvijek brži" kako bi sve sudionike u prometu osvijestili o važnosti poštivanja prometnih znakova i propisa. Ignoriranje prometnih znakova, slalomi između spuštenih polubranika, neprilagođena brzina, nestrpljenje i korištenje mobitela tijekom vožnje mogu biti uzroci teških nesreća.

 - Svjetski podaci ukazuju na to da su u 95 posto slučajeva uzroci nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima nesmotrenost i nepoštivanje prometnih pravila i prometne signalizacije sudionika u prometu - stoji na stranicama HŽ Infrastrukture. Kako bi se taj postotak smanjio, iznimno je važno ukazati na tipične pogreške prilikom prelaska preko pruge i kod vozača probuditi svijest o vlastitoj odgovornosti te istaknuti potrebu poštivanja prometnih znakova i propisa.

Bez slušalica i mobitela, molim!

O sigurnosti u prometu općenito, ali naročito o sigurnosti vezanoj za pruge potrebno je ponajviše educirati djecu i mlade jer su najskloniji neoprezu. Svakodnevno viđamo mlade kako sa slušalicama u ušima i pogleda prikovanih za ekrane mobitela prelaze cestu, kako na pješačkim prijelazima, tako i na neobilježenim mjestima na cesti. Ti isti mladi nerijetko na takav način prelaze i preko pruga, što im onemogućuje da čuju ili vide vlak, ali i općenito smanjuje koncentraciju u prometu i okolini u kojoj se nalaze. Posebno bi trebali biti oprezni djeca i mladi koji žive blizu pruge i svakodnevno prolaze uz nju. Često zaigrani, osnovnoškolci znaju hodati po pruzi ili uz njezinu neposrednu blizinu nesvjesni opasnosti kojoj se izlažu. 

Foto: HŽ Infrastruktura

Osnovna pravila kojih se svi trebamo pridržavati u željezničkom prometu:

 • Pruga se prelazi samo na službenim i obilježenim mjestima
 • Ako prijelaz nije obilježen, obavezno se zaustavite prije prelaska pruge
 • Ne prelazite prugu kad je polubranik spušten
 • Ne vozite slalom između spuštenih polubranika
 • Ne hodajte prugom
 • Slušalice i mobitel ne koristite u prometu
 • Penjanje po vagonima i nosivim konstrukcijama kontaktne mreže zabranjeno je i opasno
 • Ne bacajte kamenje niti ikakve druge predmete na prugu

Roditelji, budite uzor

Iako HŽ Infrastruktura već godinama održava edukativno-preventivne radionice u osnovnim školama kako bi zainteresirala djecu za temu sigurnosti u prometu, a posebno prilikom prelaska preko željezničke pruge, veliku ulogu u edukaciji djece imaju i roditelji. Djecu je od malih nogu potrebno učiti pravilnom ponašanju u prometu, poštivanju prometnih znakova i propisa te ih svakodnevno podsjećati na to da u prometu treba biti oprezan i savjestan. Najvažnije je imati na umu da su roditelji primjer svojoj djeci, pa ako oni tipkaju po mobitelu dok hodaju cestom, zašto ne bi i djeca? Svojim primjerom i ponašanjem u prometu ostavljate utisak na dijete, stoga mu budite uzor. Usto, redovito razgovarajte s djecom o sigurnosti u prometu. Svakodnevno čitamo u novinama i na portalima o strašnim nesrećama koje se događaju jer su automobil ili pješak neoprezno prelazili preko pruge ili se pak dijete igralo u njezinoj blizini. Takvi događaji mogu vam biti povod za razgovor s djetetom kako biste mu pomogli da izgradi pravilan stav o vlastitoj odgovornosti i potrebi za oprezom, naročito živite li blizu željezničke pruge. 

Zapamtite, pozorno i oprezno sudjelovanje u prometu glavni je preduvjet sigurnosti!

Komentari (10)
 • Pa i da nema niceg oznaceno i kokos bi pogledala lijevo desno prije prelaska preko pruge. Mozes ti staviti sta hoces...tko je naumio prijeci taj ce prjeci bez obzira na znakove i upozorenjima. Uvjek bilo i bit ce...nazalost. !

  1. 4. 2019,   09:55
 • A sta kada je rampa dignuta a vlak prolazi sta je cest slucaj na nekim prelazima??

  1. 4. 2019,   11:14
 • Glavno da menadžeri u Hž-u imaju ogromne plaće a prijelazi se ne uređuju.

  1. 4. 2019,   09:27