Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 20

Priče medicinskih djelatnika: Maloljetnici i alkohol

Powered by Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja

Priče medicinskih djelatnika: Maloljetnici i alkohol
1

Mi takve scene uglavnom gledamo na TV-u, ali njima su one skoro svakodnevica. Donosimo vam priče medicinskih djelatnika koji su iz prve ruke svjedočili opasnostima konzumacije alkohola za maloljetnike

Istraživanje koje je proveo portal 24sata u suradnji s Udruženjem proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore pokazalo je da maloljetnici u Hrvatskoj manje piju nego prijašnje generacije. Iako zakon ne dopušta maloljetničku konzumaciju alkohola, dio njih svejedno pije alkohol te se time izlaže brojnim rizicima. Pritom je zanimljiv podatak da se konzumacija alkohola kao dijela odrastanja najviše tolerira u Slavoniji, a najmanje u Središnjoj Hrvatskoj. 

Njima je to prvi susret s alkoholom

Josip Stević medicinski je tehničar iza kojeg stoji 13 godina radnog iskustva u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Porazgovarali smo s njim o iskustvima stečenima tijekom intervencija spašavanja alkoholiziranih maloljetnika.

 - Kad sam radio u Osijeku na terenu, više sam puta došao u kontakt s alkoholiziranim maloljetnicima - kaže naš sugovornik te dodaje da su on i kolege tijekom rada u izvanbolničkoj hitnoj često imali intervencije povezane s konzumiranjem alkohola kod maloljetnih osoba. Upravo zato što njihov organizam nije mogao izdržati podražaje s kojima se prvi put susreo.

- Maloljetnici uslijed sazrijevanja posežu za alkoholom kao bijegom od stvarnosti, a dodatan je razlog svakako radoznalost. Na taj način žele biti kao i odrasli - kaže Stević te se prisjeća najgorih iskustava na terenu.

- Jedno je od najtežih bilo ono kad si je perspektivna maloljetnica uslijed konzumiranja alkohola i trenutačnih ljubavnih problema oduzela život. Također, svjedočio sam i slučaju kad su dva brata u dobi od osam godina pronašla vino u podrumu susjedove kuće te se nepromišljeno, dječački, dovela do stanja koje je zahtijevalo bolničko liječenje - prepričava naš sugovornik.

Maloljetnička pijanstva češća u selima?

Josip je tijekom godina provedenih u hitnoj stekao dojam da se maloljetnička pijanstva češće događaju na selima nego u gradu. 

- Mislim da je jedan od glavnih razloga taj što su mladi ljudi na selima u izrazito nepovoljnoj situaciji odrastanja zbog nedostatka mnogih sportsko-rekreativnih sadržaja, od teretana na otvorenom, bazena, tenisa i slično. Maloljetničko pijanstvo često počinje iz dosade i želje za prihvaćanjem - objašnjava Josip te dodaje da neka djeca u alkoholu vide i pokušaj bijega od nestabilnih obiteljskih odnosa. 

Norijade su najkritičnije

Josip kaže da najviše posla imaju tijekom norijada i sličnih proslava kad je broj maloljetnika koji konzumiraju alkohol veći. S tim se slaže i doktorica Maša Malenica, subspecijalistica pedijatrijske neurologije u KBC-u Sestre milosrdnice, koja pritom upozorava da svako maloljetničko opijanje nosi rizik teške ataksije, gubitka svijesti, urinarne inkontinencije i povraćanja, koje često doživljavamo bezazlenim.

Kad je riječ o najtežim slučajevima alkoholiziranih maloljetnika s kojima se susrela, naša sugovornica kaže da su joj najteža iskustva ona kada bi maloljetnika našli samog na cesti.

- On nije pri svijesti i ne može nam dati svoje podatke, a sa sobom nema nikakve dokumente. Osim što mu ne znamo identitet, također strepimo od ishoda takve situacije i ponavljanja ovakvog ponašanja - kaže doktorica Malenica te se prisjeća još jednog slučaja koji ih je iznenadio, a riječ je o situaciji kad je alkoholizirani maloljetnik imao samo šest godina.

Iako podaci Svjetske zdravstvene organizacije za 2016. godinu pokazuju da je broj hrvatskih maloljetnika u dobi od 15 do 19 godina koji konzumiraju alkohol niži od prosjeka EU te manji nego što je bio 2010. godine, doktorica Malenica ima drukčije podatke kad je riječ o zagrebačkom području. Naime, ona kaže da su u KBC-u Sestre milosrdnice zabilježili porast broja alkoholiziranih maloljetnika, naročito dječaka, ali i da je broj djevojčica veći nego prethodnih godina.

Kako pristupiti problemu?

Prije nego što okrivimo maloljetnike zbog njihovih loših postupaka, trebamo pogledati svoja djela jer im alkohol ipak prodajemo mi - odrasli! Neki roditelji sami pošalju maloljetnika u dućan kako bi njima kupio alkohol, ne razmišljajući što tim činom poručuju njemu. Uz to, nerijetko podržavaju maloljetničku konzumaciju alkohola tijekom ručka jer je riječ o samo jednoj čaši, naročito ako maloljetnik već ima 16 godina. No pritom ne shvaćaju da će se jedna čaša ubrzo pretvoriti u dvije, dvije u tri, a s tri će možda prijeći i na bocu. Upravo je zato važno imati na umu da alkohol jednostavno nije za maloljetnike, imali oni 6 ili 16 godina.

Kampanju „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne“ provode članice Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore u suradnji s partnerima. Cilj kampanje je podizanje svijesti o dosljednom provođenju zakona kojima je zabranjeno posluživanje i prodaja alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

 

Powered by Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20
VIDEO

Jedni postavljaju granice, a drugi misle da je to ok
RODITELJSKE ODLUKE

Jedni postavljaju granice, a drugi misle da je to ok

Obitelji imaju različite stavove kad je riječ o toleriranju maloljetničke konzumacije alkoholnih pića. Svi se slažu da alkohol ne treba davati maloj djeci, no kad je riječ o tinejdžerima, stavovi se počinju razlikovati

Sasvim iskreno: Ove stvari nismo trebali raditi kao klinci
PRIZNANJE

Sasvim iskreno: Ove stvari nismo trebali raditi kao klinci

Kad smo mladi, ne pridajemo puno pažnje svojim postupcima, no kada dođemo u kasnije godine, shvatimo kako smo neke stvari krivo radili. Evo što najčešće zamjeramo sebi i što bismo rado promijenili da možemo
Piju li maloljetnici više nego prije? Rezultati iznenadili
VELIKO ISTRAŽIVANJE

Piju li maloljetnici više nego prije? Rezultati iznenadili

Saznali smo kakve su navike maloljetničke konzumacije alkohola nekada i sada online istraživanjem na platformama 24sata. Rezultati su pokazali da maloljetnici generalno manje piju, ali da alkohol i dalje kupuju samostalno