Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8

Prije odlaska na godišnji odmor - isključite televizor iz struje

Powered by Tele2

Prije odlaska na godišnji odmor - isključite televizor iz struje

Nepotrebne stvari koje se drže u domovima, nagomilano smeće, krpe i razne stare stvari s kojima ne znate kamo biste, u nekom bi trenutku mogle postati okidač nesreće. U nastavku pročitajte na što sve treba obratiti pozornost

Što sve u domaćinstvu može potencijalno uzrokovati požar? Vatrogasci savjetuju kako je u potkrovljima i podrumima dozvoljeno pohraniti samo negorive tvari i poljoprivredne proizvodi, ali treba ostaviti nesmetan pristup svim dijelovima potkrovlja, posebice krovnim prozorima. Osim toga, kako bi se zadržala sigurnost na visokoj razini, na kući treba redovito održavati dimnjake. Držite li u kući ili stanu opasnu ili gorivu tvar, raspitajte se kod stručne osobe koji je najbolji način skladištenja.

Štednjaci i hrana 

Nestručno postavljene peći ili štednjaci čest su izvor opasnosti od požara. Također, hrana koja se kuha i peče bez nadzora, lako može zagorjeti i uzrokovati požar. Stoga, pazite tijekom pripreme hrane, a kad ste završili provjerite je li sve ugašeno. Požari masti su najčešći uzroci kuhinjskih požara, poručuju vatrogasci. Goruća mast nikako se ne smije gasiti vodom, nego ju je potrebno ukloniti s pećnice i prekriti.

Mali kućanski aparati

Električna kuhala, aparati za kavu, čajne grijalice i slično uvijek se moraju postaviti na negorivu podlogu i najmanje na udaljenosti od pola metra od zapaljivih tvari. Grijaći dijelovi uronjenih kuhala moraju u cijelosti biti uronjeni u vodu. Prije odlaska na posao provjeravate jeste li ugasili glačalo? Provjerite dvaput i izbjegnite neželjene posljedice.

Masne krpe, stiropor, lak za kosu… 

Stvari koje svi imamo kod kuće, poput krpa i papira natopljenih uljem ili mašću, hrpe starih računa ili novina za koje nismo sigurni trebaju li nam ili ne… sve to može biti opasno i itekako zapaljivo. Kontrolirano odlažite otpad, tako da otpadni papir, baterije i PET ambalažu stavljate u za njih određene spremnike, a stiropor i motorna ulja u reciklažna dvorišta.

Lakovi za kosu i sredstva za čišćenje također mogu biti opasni i zapaljivi, pa ih nije dobro koristiti u blizini otvorene vatre ili uključenog fena, a s obzirom na to da lako mogu eksplodirati, nikada  ih ne bacajte u vatru. Vatrogasci upozoravaju na još jednu stvar - pepeo. Topli pepeo može biti opasan i zapaljiv i nakon 24 sata, koliko god mi bili uvjereni da je hladan, stoga ga je potrebmo odlagati isključivo u metalne kontejnere na otvorenom, nikako u smeće s ostalim otpadom iz domaćinstva, plastične kante ili papirnate kutije. 

Prije odlaska na godišnji

Uključeni televizori isijavaju toplinu, pa u slučaju da vam je TV ugrađen u zid ili namještaj, osigurajte dovoljnu ventilaciju. Između električnih uređaja i zidova razmak mora biti minimalno 10 cm. Odlazite li makar i samo na vikend, obvezno ih iskopčajte iz utičnica, poručuju vatrogasci.

Ako, čak i uz pridržavanje svih uputa, dođe do požara, nazovite vatrogasce na broj 193 ili civilnu zaštitu 112. Nemojte misliti da je to već netko drugi napravio. Kvalitetna i pravovremena dojava, kao i brz dolazak ključni su faktori za uspjeh svake vatrogasne intervencije. Počnite razgovor odmah govoreći polako i razgovijetno, recite je li netko u opasnosti, što gori i točnu adresu ili lokaciju požara. Ostanite koliko je moguće smireni jer ćete brzim postupkom i pravilnim informacijama pomoći vatrogasnoj ekipi. Ono što je ekipama na terenu dodatno od iznimne važnosti je bespilotna letjelica, odnosno dron. On vatrogascima pomaže u pretraživanju prostora, kontroli nadzora požarišta, a ono najvažnije - podiže razinu njihove sigurnosti.

Važnost dronova prepoznao je i Tele2 pa je i prošle godine, umjesto kupnje božićnih poklona partnerima, novac usmjerio u donaciju dronova vatrogasnim društvima. Donirane bespilotne letjelice Yuneec H520 korisne su za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje napretka s udaljene lokacije, a uspijevaju držati poziciju čak i u uvjetima jakog vjetra. Ovoga puta su otišle u ruke Javnih vatrogasnih postrojbi iz Zagreba, Ploča, Vukovara, Orebića i Đakova.

Powered by Tele2

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....