Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Ovo trebate raditi kako biste imali savršeno preplanulu put

Powered by: Žuti klik

Ovo trebate raditi kako biste imali savršeno preplanulu put
1

Ljeto nam se vratilo! Jedva čekamo ne znati koji je dan, ispijati kavu uz pogled na more i bezbrižno se izležavati na plaži. Kako baš ništa ne bi pokvarilo ovo uživanje koje nam slijedi, vodite računa i o pravilnoj zaštiti kože od UV zraka

Svakog ljeta misija je ista – dobiti savršenu boju, no još je važnije zadržati kožu zdravom i njegovanom kako bi tu teškom mukom postignutu boju i zadržali cijele godine. Svakodnevno nanošenje losiona za sunčanje s jakim zaštitnim faktorom zaštitit će vas od crvenila, no za očuvanje zdrave kože i brzo postizanje ljetnog tena potrebno je voditi brigu i o još nekim stvarima. Donosimo vam nekoliko savjeta kako biste ovog ljeta postigli brončani ten bez oštećenja na koži.

Hidratizacija je ključna

Mislite da možete dobiti savršenu boju ako samo ležite pet sati na suncu? Varate se. Kreme za sunčanje štite od UV zračenja, no one ne hidratiziraju kožu. Kako bi vaše sunčanje s ciljem što bržeg tamnjenja bilo uspješno, kožu je potrebno pripremiti, odnosno - dovoljno je hidratizirati. Na plažu ponesite i kremu za hidratizaciju te je nanesite na kožu prije losiona za sunčanje. Poželjno je obnavljati sloj kreme svakih sat vremena, a možete je i miješati s losionom za zaštitu od sunca.
 
Dugotrajno izlaganje suncu kožu isušuje, a isušena koža postaje osjetljiva na UV zrake te se pojavljuju crvenilo, osip pa čak i opekline. Dobra hidratantna krema koži pomaže obnoviti zaštitni sloj koji u kombinaciji s kremom za sunčanje vašu kožu čini otpornijom na sunčeve zrake.
 

via GIPHY

Ne zaboravite na piling

Ako ste primijetili kako na nekim mjestima tamnite brže, a na drugima sporije, vrijeme je za piling. Na koži se nakupljaju mrtve stanice i upravo one sprječavaju ravnomjerno tamnjenje. Učinkovit i jednostavan piling možete napraviti uz blagi sapun i malo grublju spužvu za tijelo. Sapun nanesite na kožu, možete ga omekšati uz malo tople vode, i potom kružnim pokretima masirajte tretirano područje. Piling kože najbolje je napraviti nekoliko dana prije odlaska na more. Sam piling može ukloniti zaštitni sloj na površini kože što je čini osjetljivijom stoga ostavite koži nešto vremena za prirodnu rekonstrukciju. Pri prvom izlaganju suncu nakon pilinga nanesite obilniji sloj kreme za sunčanje.

Jedite mrkvu, špinat i mango

Poznato nam je kako prehrana itekako utječe na našu kožu, a posebno moramo voditi brigu o njoj za vrijeme ekstremnih temperatura u ljetnim mjesecima. Zaštita kože može se postići i prirodnim putem – hranom koja je bogata beta-karotenom i drugim karotenoidima. Kako se ne biste izgubili u ovim kemijskim pojmovima, radi se o hrani poput mrkve, slatkog krumpira, špinata, brokule, manga, kelja, rajčice ili dinje.
 
Vitamin E također pruža našoj koži zaštitu od sunca, a nalazi se u biljnim uljima, bademima i orasima koji su mnogima omiljene ljetne grickalice. Iako prehrana ne pruža potpunu zaštitu naše kože od UV zraka i potrebno je svakodnevno koristiti losione za sunčanje, važan je dio pripreme kože za sigurno izlaganje suncu u kojem ćete uživati.

via GIPHY

Uzimajte pauze od sunčanja

Najzdravije sunčanje za vašu kožu jest ono koje je umjereno i s pauzama. Prvo izlaganje suncu ne bi trebalo trajati više od sat vremena, a prema preporuci Državnog hidrometeorološkog zavoda izbjegavajte izlaganje suncu između 11 i 16 sati. Svako sljedeće izlaganje suncu produljite za pola sata pa sve do sat vremena, ovisno o jačini UV indeksa. Ako niste sigurni koja je jačina UV indeksa, a nalazite se na plaži, odrediti ga možete tako da pratite vlastitu sjenu. Što je ona kraća, veća je opasnost od UV zračenja. Imajte na umu da kad je UV indeks visok, opekline možete dobiti za manje od 20 minuta, a kad je indeks vrlo visok, čak i za manje od 10 minuta.

Pripazite i na ovo

Bilo da se kratkotrajno izlažete suncu u dnevnim aktivnostima ili dugotrajno s ciljem postizanja savršenog tena, važno je pripremiti kožu na štetno UV zračenje. U svakodnevnoj njezi kože koristite lagane i hidratantne kreme, a preporučljivo je i svake godine zamijeniti preparate za sunčanje jer su oni - najčešće - također izloženi jakom suncu i njihovo se djelovanje može smanjiti.
 
Čak i ako ste primijenili sve ove savjete, najbolje je ne boraviti na najjačem suncu i kožu pokušati zaštititi dugom i nepropusnom odjećom kad god je to moguće. Uživajte ovoga ljeta u njegovanoj koži i tenu na kojemu će vam mnogi pozavidjeti.

via GIPHY

Powered by: Žuti klik

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.