Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7

Izbjegnite kemikalije, iskoristite ono što već imate u svojoj kući

Powered by Kärcher

Izbjegnite kemikalije, iskoristite ono što već imate u svojoj kući
1

Sredstva za čišćenje sve su uspješnija u svojoj zadaći, ali se zanemaruje njihov negativan utjecaj na zdravlje ljudi. Srećom, dostojno ih mogu zamijeniti manje štetni proizvodi koje ionako već imate doma

U brizi za svoje zdravlje polako smo se naučili čitati etikete prehrambenih proizvoda, ali to ne radimo s proizvodima za njegu tijela i proizvodima za čišćenje. Zaboravljamo da moćne kemikalije koje besprijekorno uklanjaju prljavštinu ujedno predstavljaju rizik za zdravlje ljudi. Glavobolja, vrtoglavica, umor, iritacija očiju, nosa i grla najčešće su tegobe izazvane prekomjernom izloženosti tim sredstvima. Na temelju 20-godišnjeg istraživanja Sveučilišta u Bergenu znanstvenici su nedavno došli do zaključka da dugotrajno izlaganje sredstvima za čišćenje u spreju ima učinak na pluća kao da pušite 20 cigareta dnevno. Negativnim učincima ovih sredstava pogođeni smo i posredno jer onečišćuju okoliš u kojem boravimo, dakle ne govorimo ovdje samo o profesionalnim čistačima, nego o općoj populaciji.

Alternativa je nadohvat ruke

Za razliku od prehrane koja uključuje isključivo zdrave namirnice, alternativa štetnim sredstvima za čišćenje nije skupa, zapravo će vam uštedjeti novce, i već je imate u svom domu. Soda bikarbona, ocat i sok od limuna sasvim su uobičajeni u našim domovima, ali ih, impresionirani dosezima moderne kemijske industrije, ne uzimamo ozbiljno jer su, kao, stvar prošlosti kad je čišćenje u pitanju. No pogledajmo u kojim slučajevima i gdje oni mogu biti korisni.

Ocat

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ocat je začin, sredstvo za konzerviranje i lijek u tradicionalnoj medicini, ali ima i odlična dezinfekcijska svojstva, primjerice ubija salmonelu i E.coli. Stoga se bijeli ocat često, samostalno ili s dodacima, koristi kao sredstvo za čišćenje.

Kuhinja

  • Čišćenje aparata za kavu: pokrenite ga s jednakim omjerom vode i octa. Na polovici ciklusa aparat isključite i tako ostavite sat vremena. Zatim završite ciklus.
  • Za odčepljivanje sudopera: u odvod ulijte pola šalice octa i pola šalice vode. Isperite vodom.
  • Za čišćenje mikrovalne pećnice: u posudu stavite jednu šalicu vode i jednu šalicu octa i zagrijte 10 minuta na visokoj temperaturi. Nakon toga bit će lako ukloniti mrlje i zalijepljene ostatke hrane.
  • Učinite čaše sjajnima tako što ćete jednu šalicu octa staviti na dno perilice suđa. Kad perilica odradi svoj ciklus, vaše čaše više neće biti mutne.

Kupaonica

  • Uklonite naslage sa slušalice tuša tako što ćete staviti ocat u plastičnu vrećicu i nju zavezati oko glave slušalice i tako ostaviti tijekom noći. Ujutro isperite vodom.
  • Spriječite pojavu plijesni u tušu tako što ćete zidove i zavjesu pošpricati octom.

Ostale prostorije

  • Očistite staklene površine: u litri vode otopite 1 žlicu octa. Time pošpricajte staklo pa ga obrišite suhom krpom.
  • Uklonite plijesan sa zidova: pošpricajte zidove octom, pustite da stoji 10 minuta pa ih isperite.
  • Za uklanjanje mokre mrlje s tepiha prvo krpom upijte što više tekućine pa pošpricajte otopinom vode i octa u omjeru pola-pola. Ostavite 2 minute pa osušite ručnikom.

Soda bikarbona

Osim što nam pomaže pri kuhanju i osvježava naš hladnjak, soda bikarbona u mnogim situacijama može ukloniti tvrdokorne mrlje jer je abrazivna. U odnosu na ocat, njezina je prednost u tome što nema jak miris, a jednako je neškodljiva za zdravlje.

Kuhinja

  • Uklonite mrlje sa šalica: napunite 1/3 šalice sodom bikarbonom, a ostatak vodom i pustite da odstoji tijekom noći. Ujutro izribajte i isperite.
  • Riješite se mirisa iz spremnika za hranu tako što ćete ih jednostavno isprati vodom u kojoj je otopljena soda bikarbona.
  • Uklonite zagorjelu hranu s dna lonaca i tava tako što ćete je posuti sodom bikarbonom, zaliti vrućom vodom pa ostaviti da tako stoji preko noći. Ujutro ih izribajte.
  • Uglancajte srebrno posuđe pomoću krpice i paste u kojoj je omjer sode bikarbone i vode 3:1.
  • Očistite pećnicu tako što ćete je istrljati čeličnom vunom i sodom bikarbonom.

Kupaonica

  • Očistite četke za kosu i češljeve tako što ćete ih potopiti u otopinu sode bikarbone i vode

Ostale prostorije

  • Uklonite mirise s tapeciranog namještaja: pospite tkaninu sodom bikarbonom pa je usisajte.
  • Izbrišite tragove bojica s bijelog zida pastom koja sadrži pola sode bikarbone i pola vode. Namažite, pustite da se osuši i onda uklonite.
  • Osvježite sagove tako što ćete ih posuti sodom bikarbonom, ostaviti da stoji 15 minuta pa ukloniti.

Limun

Konzumacija limuna donosi mnoge dobrobiti našem organizmu, a zahvaljujući svojoj kiselosti on je i odličan prirodni dezinficijens. Miris mu je toliko ugodan da se koristi u aromaterapiji i za poboljšavanje mirisa većine industrijskih sredstava za čišćenje. On nam jednostavno miriše na čistoću, za što dakle ima znanstveno uporište.

Kuhinja

  • Laminantne radne površine i daske za rezanje (osim ako su bile u dodiru sa sirovim mesom i drugim osjetljivim namirnicama) očistite sokom od limuna. Mrlje trljajte limunom dok ne nestanu pa isperite.
  • Uklonite mrlje u spremnicima hrane tako što ćete u njih uliti limunov sok, dodati malo sode bikarbone i trljati mrlje.
  • Očistite mikrovalnu pećnicu tako što ćete narezati limun, staviti ga u posudu s vodom i onda tu posudu u mikrovalnu pećnicu na 45 sekundi. Potom će biti lakše obrisati mrlje i riješiti se neugodnih mirisa.
  • Osvježite hladnjak jednostavno tako da u njega stavite polovicu limuna.

Kupaonica

  • Spriječite stvaranje kamenca na slavinama: natrljajte ih limunovim sokom i ostavite tijekom noći. Ujutro isperite.

Ostale prostorije

  • Očistite staklene površine otopinom od 2 litre vode i 4 žlice limunova soka.
  • Ispolirajte namještaj mješavinom jedne čajne žličice limunova soka te malo biljnog ili mineralnog ulja.
Lemon

Voda

Govoreći o ekološkom čišćenju, ne smijemo zaboraviti ni vodu, osnovni element na Zemlji i nama ljudima najprirodniji. Ona u mnogim navedenim primjenama služi kao otapalo, a gotovo svugdje kao sredstvo za ispiranje. Hladna i uz krpicu od mikrofibre može biti dovoljna za običnu prašinu, dok puna antibakterijska svojstva dobiva tek u obliku vodene pare i pod tlakom. To njezino svojstvo stalno koristimo, a da o tom ne razmišljamo, primjerice kad peremo posuđe. Znajući da vruća voda otapa masnoću, koristimo (ili bismo barem to mogli) manju količinu deterdženta koji zasigurno ne pomaže našem zdravlju ni okolišu.

Powered by Kärcher

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija