Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Sadržaj donosi IKEA

Samo u Europi godišnje se baci više od 11 milijuna tona namještaja. Prema statistikama Europske federacije proizvođača namještaja, od 80 do 90% otpada spali se ili završi na odlagalištu, a samo 10% se reciklira. Krupni kućni otpad, u koji spada namještaj, posljednjih godina je u porastu, što ne predstavlja problem samo za okoliš nego uzrokuje i nepotrebno rasipanje vrijednih sirovina.

Nasreću, građani su sve više osviješteni i traže ekološki prihvatljive alternative, koje smanjuju njihov ukupni utjecaj na okoliš. Kako bi pružili priliku kupcima da donose zdravije odluke i žive održivije, djelatnici tvrtke IKEA Hrvatska iz prve su nam ruke pokazali kako da produljimo život namještaju, smanjimo otpad i uštedimo novac.

IKEA

Imate stolić koji vam više ne odgovara?

Imate stolić iz robne kuće IKEA kojem nedostaje noga ili ima neku ogrebotinu, a možda vam se ni dizajnom više ne uklapa u dnevni boravak? Zašto ga ne biste sami popravili ili možda vratili odnosno prodali proizvođaču te usrećili nekog dugog?

Kako je jednostavno s riječi prijeći na djela objasnili su nam Sanja Končar, stručnjakinja za održivost i voditelj odjela kvalitete i procjene štete i popravka proizvoda Denis Sedić, jednog od trenutno najužurbanijih ureda u ovoj robnoj kući.

- Za nas održivost znači omogućiti našim kupcima bolji život kod kuće. Želimo inspirirati ljude i omogućiti im da donesu zdravije i održivije odluke. Kako bismo to podržali, pokrenuli smo kampanju IKEA Cirkuliranje kojom želimo promovirati usluge i prakse kružne ekonomije. Želimo transformirati kružnu ekonomiju u stil života koji može sačuvati resurse, a ujedno je odličan i za novčanik - rekla nam je Sanja.

IKEA

A kako to izgleda u praksi demonstrirao nam je Denis.

- Ako imate neki stari komad namještaja kupljen u robnoj kući IKEA koji iz nekog razloga više ne želite, možete nam ga ponuditi putem usluge Druga prilika i pružiti mu drugu šansu, odnosno produljiti mu životni vijek.

IKEA

- Postupak je vrlo jednostavan. Prvo napravite samoprocjenu proizvoda, odnosno provjerite ima li kakvih oštećenja, potom ga svrstate u određenu kategoriju, primjerice 'kao novo', 'vrlo dobro stanje' ili 'istrošeno', nakon čega vam dajemo procjenu otkupne vrijednosti. Sastavljen i čist namještaj donosite u naš odjel kvalitete i procjene štete, gdje će ga naš djelatnik pregledati i procijeniti odgovara li prvoj ponudi te će ustanoviti konačnu otkupnu vrijednost. Nakon toga dobivate IKEA vrijednosnu karticu s dogovorenim iznosom, koji možete potrošiti prilikom kupnje u robnoj kući - detaljno objašnjava Denis.

IKEA

Popravljajte, renovirajte i štedite

Za vaš stolić, fotelju ili komodu tu priča ne završava. Upravo suprotno. Djelatnici tvrtke IKEA će ih popraviti i udahnuti im novi život. Vrlo skoro naći će se u prostoru prodaje korištenog namještaja, gdje će ih netko drugi moći kupiti za isti iznos za koji ste ga vi prodali.

Ponuda proizvoda na odjelu Kakvo je – takvo je, osim popravljenih i obnovljenih proizvoda preuzetih od kupaca, ili iz izložbenog prostora robne kuće, uključuje posljednje komade određenih proizvoda, proizvode s pokojim oštećenjem te proizvode u originalnom pakiranju koji više neće biti u ponudi u robnoj kući, po cijenama sniženim i do 80%. Ponuda proizvoda svakodnevno se mijenja, a recimo i to da je odnedavno dostupna i na webu.

- Zanimljivo je da više od 97% proizvoda koji uđu u odjel za popravak dobiva novi život ili im se mijenja namjena. Kroz naš odjel za popravak, program Druga prilika i odjel Kakvo je – takvo je prošle smo godine u Hrvatskoj spasili i prenamijenili 149.926 komada namještaja - ističe Denis.

Međutim, ako još ne želite oprostiti se od svojeg omiljenoga komada namještaja, možete ga sami popraviti ili renovirati te tako spasiti okoliš, ali i svoj novčanik. IKEA ima veliku bazu s čak 9000 dostupnih rezervnih dijelova, od malih do većih komada, koje možete besplatno naručiti. Ako nekog dijela slučajno nema, možda ćete morati pričekati od 5 do 7 radnih dana.

A bude li vam trebao neki alat za održavanje i popravak, dobro je znati da kupcima nude i proizvode iz asortimana za održavanje i popravak te informacije koje im pomažu da produže život njihovih voljenih komada namještaja.

IKEA

- IKEA svojim odjelima Kakvo je – takvo je, Rezervni dijelovi i Druga prilika te asortimanom proizvoda za održavanje i popravak promovira kružnu ekonomiju. Produljenje životnog vijeka proizvoda nadogradnjom ili popravkom, umjesto zamjenom, najpristupačniji je način ostvarivanja potreba za opremanjem doma, a istovremeno pomaže uštedi resursa - ističe Sanja, i zaključuje kako bi održivost trebala biti za sve, zato se kao kompanija trude zdrav i održiv život učiniti pristupačnim, privlačnim i dostupnim za što više ljudi.

Sadržaj donosi IKEA

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim