Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by PEVEC

Ugljen, plin ili drvo: Na kojem roštilju je meso najukusnije?

Znate li da roštiljanje ne mora uključivati igru s vatrom? Danas postoji veliki izbor roštilja, a mi ćemo vam pomoći da odaberete onaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama

Nekoć je svako roštiljanje započinjalo paljenjem vatre, ali danas to nije nužno tako. Ponuda roštilja je velika i trebate odabrati između pravog oblika, veličine i vrste potpale. U nastavku vam objašnjavamo koje su razlike između pojedinih vrsta kako biste odabrali savršen roštilj za svoje potrebe i mogućnosti.

Plinski roštilj – praktičan i jednostavan

Plinski roštilji postali su hit posljednjih godina. Tomu doprinosi praktičnost i jednostavnost njihova korištenja. Za zagrijavanje im je potrebno svega 10 minuta, jednostavni su za čišćenje i održavanje. Također su izdržljivi i mogu se ostaviti vani, a uz pravilno održavanje mogu potrajati i nekoliko desetljeća.

Foto: Unsplash

Plinski roštilj doseže temperature od 200 do 315°C, a nešto skuplji mogu i do 370°C. Jednostavniji plinski roštilji prikladni su za umjereno pečenje. Najvišu temperaturu postavite za pečenje mesa, srednju za pečenje povrća, a na najslabijoj možete držati već gotovo meso koje se tako neće ohladiti. Skuplji plinski roštilji ponekad se mogu koristiti za pripremu hrskavih odrezaka, kakvi se inače pripremaju na roštiljima koji postižu više temperature, primjerice na ugljenu ili vatri.

U usporedbi s drugim roštiljima, plinski su skuplji zbog dodatnih mehanizama koje imaju. Međutim jednom kada kupite plinski roštilj, pojedinačno pečenje na njemu bit će isplativije nego pojedinačno pečenje na, primjerice, roštilju na ugljen.

Foto: Unsplash

Roštilj na ugljen – polako do bogatog okusa

Roštilj na ugljen idealan je za sve koji uživaju u pripremi mesa i paze na svaki detalj. Glavna je prednost što ostavlja bogati i dimljeni okus u mesu. Roštilji na ugljen dosežu visoke temperature, i do 260°C, i imaju dugo vrijeme gorenja. Na njima se popularno pripremaju odresci i drugo crveno meso. Oni iskusniji odrezak ponekad stavljaju izravno na ugljen, a temperatura u tom slučaju može doseći i 370°C. Roštilj na ugljen idealan je za roštiljanje u prirodi.

Cijena roštilja na ugljen pristupačna je, međutim pojedinačno roštiljanje na ugljen skuplje je nego ono na plin i zahtijeva više vremena za pripremu, pečenje i čišćenje. Prije početka pečenja potrebno je minimalno 45 minuta pripreme unutar koje se zagrijavaju rešetka i ugljen, a po završetku roštiljanja potrebno je i očistiti roštilj. 

Foto: Guliver/Shutterstock

Roštilj na drvo – autentičan i bogat okus

Priprema mesa na vatri od drveta zahtjeva najviše truda, ali mnogi će se složiti da se taj trud i isplati. Iako slično, meso iz ovakve pripreme ima još posebniji okus nego ono pripremljeno na ugljenu jer vatra iznimno visokih temperatura iz mesa izvlači bogate okuse i ostavlja dimljenu aromu. Odabir vrste drveta za potpalu također može utjecati na okus mesa. Primjerice drvo voćaka ostavlja slatkastu aromu, a drvo oraha najpopularnije je i ostavlja bogat okus. Izbjegavajte meko drvo kao što je drvo bora jer ne ostavlja ukusnu aromu na mesu. Meso se na ovaj način često priprema u prirodi, na kampiranjima i izletima jer umjesto cijelog roštilja možete ponijeti samo rešetku za pečenje koju ćete staviti iznad vatre.

Za tako bogat i jedinstven okus mesa ipak treba vremena. Potrebno je otprilike sat vremena da vatra bude spremna za pečenje, a sveukupna priprema mesa na roštilju na drvo potrajat će oko dva sata. Roštilj na drvo iziskuje i dozu opreznosti jer rukujete s vatrom. Problem s drvetom može biti i taj što je vatru teže kontrolirati pa previše dima može pogoršati okus mesa. Zbog toga su roštilji na drvenu potpalu idealni za prave majstore roštilja.

Foto: Guliver/Shutterstock

Električni roštilj – praktičan i brz 

Električni roštilj praktično je rješenje ako nemate prikladan prostor ili uvjete za druge vrste roštilja. Jednostavan je za održavanje, praktičan za prijevoz i ne zauzima puno mjesta pa ga možete držati i na balkonu. Električni su roštilji skuplji, ali, kao i kod plinskih roštilja, svako kasnije pojedinačno pečenje je povoljnije. Iako su jednostavni za čišćenje, treba paziti kako voda ne bi došla do električnih mehanizama. Dobri su za početnike koji se prvi put žele okušati u pečenju mesa, a idealni su i za pripremanje manjih večera.

Foto: Guliver/Shutterstock

Komentari (13)
  • Najbolji je ovaj s plavom majicom na tregerčiće

    23. 5. 2019,   16:59
  • Drvo, drveni ugljen baš daje onu posebno aromu

    23. 5. 2019,   20:53
  • Drvo br 1. Ako se moze... ako ne, onda ostalo

    23. 5. 2019,   14:47