Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Rušenje rekorda: Jesu li centimetri stvarno (ne)važni?

Powered by Novo Nordisk

Rušenje rekorda: Jesu li centimetri stvarno (ne)važni?

Znate li da je najviša osoba na svijetu sa šest mjeseci težila 13 kilograma, a u dobi od 10 godina nosila cipele broj 54? Najniža osoba na svijetu imala je svega 54 centimetra. Zbog čega ovi ljudi toliko odskaču od prosjeka?

Dobro je poznato da je rast važan pokazatelj djetetova zdravlja i razvoja. Precizno mjerenje i redovito bilježenje djetetova rasta može biti presudno za otkrivanje problema povezanih s rastom. U mnogim se slučajevima pokaže da zaostajanje u rastu nije razlog za zabrinutost, ali postoje i oni ekstremni slučajevi.

Najviši i najniži svih vremena

Prošlo je gotovo 100 godina od jednog ekstremnog slučaja, odnosno otkako se rodio najviši čovjek u povijesti. Bio je to Robert Wadlow, čija je visina do danas nepremašena. Robert je po posljednjem službenom mjerenju iz 1940. godine bio visok nevjerojatnih 2,72 metra. Trenutno najvišem čovjeku na svijetu nedostaje 21 centimetar kako bi srušio ovaj rekord svih vremena. Robert je umro u dobi od 22 godine, a težio je gotovo 223 kilograma.

S druge strane, najniža osoba na svijetu bio je Chandra Behadur Dangi iz Nepala s visinom od samo 54,6 cm. Chandra je umro u 76. godini života 2015. godine, a težio je svega 5 kilograma. Bolovao je od tzv. primodijalnog patuljastog rasta, a od sedmero njegove braće, trojica su također bila patuljastog rasta. 

Najniža živuća osoba na svijetu - 59,9 cm

Junrey Balawing rođen je u selu na jugu Filipina 1993. godine. Da s njegovim uzrastom nešto nije u redu primijetila je majka kada su mu bile 4 godine i kada su ga svi vršnjaci prerasli. Tada je dobio lijekove za jačanje kostiju, ali oni mu nisu pomogli.

Pri rođenju je bio veličine boce Coca-Cole od jedne litre, a rastao je samo do svoje prve godine. Danas 26-godišnjak, visok je 59,9 centimetara i teži svega 5 kilograma. 

Zanimljiva je priča o zajednici osoba patuljastog rasta iz Ekvadora. Naime, za njih se vjeruje da bi mogli skrivati uzrok raka ili dijabetesa s obzirom na to da nikada ne oboljevaju od ovih bolesti. Time su privukli i pažnju znanstvenika.

Najviši živući čovjek na svijetu - 2,51 m

Sultan Kösen rođen je 1982. godine, ali znakova da će postati najviši čovjek na svijetu s čak 251 cm visine nije bilo do njegove 10. godine. Ostatak njegove obitelji, roditelji te trojica braće i sestra, prosječne su visine. 

Zbog visine nikada nije završio školu, nego je počeo raditi kao farmer. Kao tinejdžer je čak kratko igrao za košarkaški klub Galatasaray, ali morao je odustati jer je bio - previsok.

Sultan drži još jedan svjetski rekord, i to onaj za osobu s najdužim dlanovima na svijetu, s 28,5 centimetara, a nekoć je bio i svjetski rekorder u veličini stopala, s lijevim stopalom od 36,5 cm i desnim od 35,5 cm, što odgovara veličini cipele broja 54. Liječnici sa Sveučilišta u Virginiji 2010. godine izveli su operaciju tumora na mozgu koji je pritiskao njegovu hipofizu i tako konačno zaustavili njegov daljnji rast.

U ovakvim ekstremnim slučajevima najčešće je riječ o poremećaju koji se zove gigantizam. Pojavljuje se kada kod hipofize postoji tumor koji luči previše hormona rasta. Ovaj poremećaj još uzrokuje rast velikih ruku, zadebljanje kostiju i bolne zglobove. Ne javlja tako često u populaciji, a pojavljuje se u djetinjstvu i adolescenciji, kada su područja koštanog rasta još uvijek otvorena. Ako roditelj uoči da dijete prebrzo raste ili da je značajno više od svojih vršnjaka, trebao bi potražiti liječničku pomoć. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sultan KÖSEN (@sultankosen47)

Smanjen rast – češći i ozbiljniji no što mislite

Smanjen rast može biti pokazatelj puno ozbiljnijih osnovnih bolesti koje su neotkrivene, npr. tumor hipofize, razne metaboličke ili genetske bolesti, a one su često otkrivene i liječene zahvaljujući reagiranju roditelja i liječnika zbog smanjenog rasta. Problemi s rastom mogu utjecati i na kardiovaskularno zdravlje, sluh, endokrini sustav, razvoj mozga, pluća, imunosni sustav, vid, kosti i probavni sustav.

Osim toga, osobe niskog rasta mogu biti žrtve i tzv. heightisma, koji predstavlja svjesnu ili nesvjesnu diskriminaciju osoba niskog rasta.

- Dokazano je da su osobe visokog rasta favorizirane u društvu - lakše se zaposle, bolje su plaćene, rijetke su žene koje ulaze u vezu s muškarcima nižim od sebe. Niske osobe, posebno muškarce, proglašava se agresivnim, a teško pronalaze i odgovarajuću obuću i odjeću - objašnjava nam endokrinolog i pedijatar, dr. Miroslav Dumić.

U slučaju da dijete ima nedostatak hormona rasta u ranom djetinjstvu roditelj to može prepoznati po znakovima kao što su tzv. lutkasto lice (nezrele crte lica), male šake i stopala, kasno nicanje zubi ili niži rast s obzirom na druge članove obitelji u toj dobi. Ako dijete iznosi cipele i odjeću prije nego ih preraste, ako ga se često percipira mlađim nego što je i ako je raslo manje od 5 cm na godinu (između 5. godine i puberteta), potrebno se obratiti liječniku jer to može ukazivati na ozbiljnu osnovnu bolest. Zbog toga je iznimno važno da roditelj redovno mjeri visinu djeteta i prati njegov razvoj.

Pratite rast i razvoj djeteta jer mjereći visinu, mjerite zdravlje. Više informacija saznaje na #morethanheight.
 
Fill out my online form.

Powered by Novo Nordisk

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang