Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by Tele2

Sanjate o privatnom biznisu, ali ne znate kako krenuti?

None Foto: Guliver/Shutterstock

Nezadovoljni ste trenutnim uvjetima rada ili ste jednostavno ambiciozni i osjećate da ste spremni za korak dalje? Pokretanje vlastita biznisa i više je nego realna želja. Pročitajte kako krenuti!

Ako planirate pokrenuti biznis, morate uzeti u obzir to da će vam biti potrebno dosta vremena za informiranje, ali važnija je od toga činjenica što imate mogućnost informiranja iz mnoštva dostupnih i besplatnih izvora. Dakle, uzmite si vremena i dobro istražite jeste li uopće mentalno spremni za pokretanje biznisa, koju vrstu biznisa možete pokrenuti i koje su vaše obaveze prije pokretanja. U nastavku teksta pokušat ćemo vas uputiti u sve navedeno, a na vama je da se dodatno informirate.

Imate li "crtu" za poduzetništvo?

Ne morate biti rođeni genijalac ili imati diplomu s prestižnog fakulteta da biste uspjeli u poduzetništvu, a tomu svjedoče milijarderi kao što su Bill Gates, kojeg danas zovu najuspješnijom propalicom s Harvarda, ili poduzetnica Barbara Corcoran vrijedna 50 milijuna dolara, koja se tijekom školovanja mučila s disleksijom. No kakav bi onda budući poduzetnik trebao biti? Postavite si pitanje ZAŠTO želite pokrenuti biznis? Ako je odgovor novac, niste na pravom tragu jer bi vaš prioritet trebala bi biti strast prema onome što želite raditi. Također, morate biti spremni na neuspjehe i znati se vratiti na noge nakon padova, a njih će biti jer su sastavni dio svakog posla. Iako je samopouzdanje korisna osobina, nemojte izgubiti dodir s realnošću. Nije dovoljno imati osjećaj da vam je ideja dobra, potrebno je sa sigurnošću znati da je ona dobra.

Prvi je korak poslovni plan

No kako sa sigurnošću znati da vam je ideja dobra? Odgovor je u detaljnom poslovnom planu. Uzmite si vremena i pobrinite se da pređete sve točke poslovnog plana.

Foto: 24ContentHaus

Tvrtka ili obrt?

Najjednostavniji način pokretanja biznisa je osnivanje obrta, čije će vas osnivanje koštati do 250 kuna. Odgovornost za preuzete financijske obaveze obrtnik ne preuzima cjelokupnom osobnom imovinom, naime izuzete su stvari i prava na kojima se protiv obrtnika ne bi mogla provesti ovrha i kad ne bi bio obrtnik, kao i stvari i prava nužne za obavljanje gospodarske djelatnosti ako su mu glavni izvor sredstava za život. Također je izuzeta nekretnina u kojoj obrtnik stanuje sa osobama koje je po zakonu dužan uzdržavati. Obrt se može osnovati za više od jedne djelatnosti, a osnivač ne mora imati stručnu spremu, osim za vezane i povlaštene obrte, čije je poslovanje drugačije regulirano. Više o vezanim obrtima pogledajte ovdje.

Kod poduzeća se razlika prihoda i rashoda zove dobit, a kod obrta dohodak. Obrtnici mogu biti obveznici poreza na dohodak, poreza na dobit ili, najpovoljnijeg, paušalnog poreza namijenjenog malim obrtnicima koji ostvaruju godišnji promet do 300 000 kuna. Pogodan je za povremeno obavljanje djelatnosti, primjerice sezonski ili u određenom roku. Obrt se može prijaviti i odjaviti u roku od 5 minuta aplikacijom e-Obrti. Važno je napomenuti da se svaka pravna osoba, uključujući tvrtku, udrugu i sl., mora javiti u Poreznu upravu radi regulacije statusa poreznog obaveznika u roku od 8 dana.

Obrtnici su mjesečno obavezni plaćati 1 233 kune doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Obrtnicima se u sustavu poreza na dohodak razlika između prihoda i troškova tretira kao dohodak, koji se oporezuje na isti način kao i plaća, a njihova mjesečna obaveza doprinosa iznosi 2 004 kune. U prvoj godini poslovanja obrtnici su oslobođeni plaćanja članstva HOK-u, a slobodni su koristiti sve usluge i pogodnosti koje im isto pruža. 

Foto: Guliver/Shutterstock

D.o.o. ili j.d.o.o?

Pri osnivanju društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), koji je najčešći oblik kod malih poduzetnika, troškovi osnivanja mogu se popeti i do 3 500 kuna, a kod jednostavnog d.o.o.-a (j.d.o.o.) troškovi su oko 800 kuna. Također, za osnivanje d.o.o.-a potreban vam je početni kapital od 20 000 kuna, a za j.d.o.o. svega 10 kuna. 

Pri otvaranju poduzeća (d.o.o. ili j.d.o.o.) ostvarena dobit oporezuje se s 12% ili 18%, a ako ju želite isplatiti, onda dodatno plaćate porez na dohodak od kapitala (12%) te prirez. Ako sklopite radni odnos sa svojim poduzećem, obavezni ste plaćati doprinose na iznos 5.491,20 kuna. D.o.o.-i imaju mjesečnu obavezu za članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori u iznosu od 42 kune mjesečno. Prednost je j.d.o.o.-a niži ulazni trošak, ali zato na kraju godine od ostvarene dobiti treba izdvajati najmanje četvrtinu dok se ne donese odluka o preregistraciji u d.o.o.

Foto: Pexels.com

Ne zaboravite na fiskalizaciju

Svi poduzetnici koji tijekom godine u određenom mjesecu ostvare prihode veće od 300 000 kuna, s prvim idućeg mjeseca moraju ući u sustav PDV-a. Obveznici fiskalizacije su svi obveznici poreza na dohodak i dobit. Potrebno je fiskalizirati sve račune, a račune naplaćene gotovinom ili karticom, dodatno je potrebno evidentirati kroz sustav Porezne uprave.

Neka vam fiskalizacija više ne stvara glavobolju. Uzmite FISKALKU ZA PET - fiskalnu blagajnu s integriranim kartičnim plaćanjem, aplikacijom, printerom te Internet konekcijom, sve u jednom. 

Tema: Biznis Akademija

Komentari (24)
  • Odeš na internet, ispuniš formular i u dva dana imaš firmu u Estoniji. Jedina naknada koju plačaš je porez od 20% i to samo na dividende koje se izvlače iz firme. Ostalo nema nameta. Da mirovinsko, da naknade obrtničkoj komori, da PDV od 25% mrš!

    31. 7. 2019,   12:31
  • Imao sam svoju firmu 22 godine u ovoj jadnoj državi. Svima koji misle pokretati bilo kakav biznis u ovoj zemlji i investirati svoj novac dobronamjerno savjetujem da to ne čine. Svima savjetujem da bježe iz ove smijurije u kojoj je na snazi naplata pdv-a po izdanom računu a ne po njegovoj naplati, gdje pravne osobe i obveznici pdv-a međusobno ne mogu plaćati neto cijenu za robu ili usluge, gdje bolovanje u trajanju do 42 dana pada na trošak poslodavca a ne hzzo-a, gdje automatski s otvaranjem trgovačkog društva postajete član HGK i obvezni ste plaćati njihove namete iako ne koristite njihove usluge i nikada niste ni željeli biti njihov član, gdje plaćate na desetke neobjašnjivih parafiskalnih nameta, gdje svaki inspektor tumači zakon na svoj način, u zemlji gdje ne smiješ imati niti jednu kunu viška u blagajni iako izdaješ ama baš sve račune, .... Mogao bi tako u nedogled. Osim ako imate dobra poznanstva i veze u nekoj od političkih stranaka koje vladaju ovom napaćenom zemljom od njenog osnutka pa do dana današnjeg. Onda vam je samo nebo granica. Inspekcijski nadzori i bilo kakve kontrole vašeg poslovanja će u tom slučaju biti totalna nepoznanica, a svakih par godina možete i računati na otpis nagomilanog dugovanja za neplaćene poreze, doprinose, struju, komunalije, itd.

    2. 8. 2019,   20:49
  • Sve ste vi to lijepo objasnili...al zaboravili ste spomenuti da je obrt tesko zatvoriti u najgorem slucaju. Najlakse ga je otvorit za 10-800 kn..,al zatvorit ga se ne moze ispod 10 tis kuna!

    1. 8. 2019,   05:41