Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 164

Saznali smo: Prijeti li Hrvatskoj slom ugostiteljstva?

POWERED BY Koordinacija ugostitelja Hrvatske

Saznali smo: Prijeti li Hrvatskoj slom ugostiteljstva?
1

Ugostitelji traže smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto i ukidanje poreza na potrošnju od 3 posto. Tvrde kako je sektor turizma i ugostiteljstva pred kolapsom, plaće su male, a konobari i ostalo osoblje bježe iz zemlje

Dvije godine nakon što je donesena odluka o uvođenju nove stope PDV-a za usluge turističkog smještaja i ugostiteljstva, hrvatski su ugostitelji dovedeni do ruba. Od 1. 1. 2017. godine stopa PDV-a na izvanpansionske ugostiteljske usluge povećana je na čak 25%, što čini razliku od 12% u odnosu na onu prethodnu. Dotada, stopa na usluge smještaja i usluge pripremanja hrane i pića iznosila je svega 13%. Unatoč provedenoj studiji koja prikazuje negativne utjecaje politike na turistički i ugostiteljski sektor u Hrvatskoj te učestalim apelima ugostitelja kojim traže izmjene zakona, čini se kako Vlada i dalje ne planira ništa poduzeti u vezi s ovim.

U spomenutoj studiji predviđeno je čak 41% manje investicija, ali i 71% manje novozaposlenih do 2021. godine. S trenutno važećim stopama PDV-a mogući su tek manji pozitivni učinci na fiskalne prihode, dok se dugoročno mogu, osim manjka investicija i novozaposlenih, očekivati i manja bruto dodana vrijednost te manje kvalitetnih smještajnih jedinica. Ovaj problem pokušava riješiti i Koordinacija ugostitelja Hrvatske, koja je do sada Vladi predala dva seta zahtjeva. Zahtjevi uključuju snižavanje PDV-a za pripremu hrane na 13%, ukidanje poreza na potrošnju te općenito veće porezno rasterećenje ugostitelja.

Osim toga, zahtijeva se i prilagođavanje radnog prava tako da se omogući povremeno zapošljavanje prilikom povećanja obujma posla po uzoru na postojeće vrijednosne kupone za obavljanje sezonskih poslova u poljoprivredi. Ove zahtjeve podržao je i Patrik Pintarić, direktor Gradske kavane Čakovec, s kojim smo imali priliku razgovarati i doznati informacije iz prve ruke kada je riječ o trenutnoj situaciji u ugostiteljstvu.

Profit se topi kao maslac

Kada je Pintarić 2010. godine odlučio otvoriti kafić, porez u ugostiteljstvu iznosio je 23% te je kao školovani ekonomist znao izračunati sve troškove poslovanja koje će morati platiti. U prilog mu je išlo i smanjenje poreza na 10% dvije godine nakon pokretanja biznisa te je iste godine donio odluku o povećanju plaća svojih zaposlenika. Međutim, nakon nekoliko godina stabilnog poslovanja, situacija je krenula nizbrdo 2017. godine te se morao suočiti s prvim velikim problemima. Porez je skočio na 25%, a pojavila su se i opterećenja i nameti.

- U trenutku kada je porez drastično pao, zadovoljno sam priopćio djelatnicima kako zahvaljujući pametnoj turističkoj strategiji RH od sljedećeg mjeseca imaju 20% veće plaće. Nažalost, nestabilna porezna politika u narednim godinama rezultirala je nemaštovitim podizanjem PDV-a Vlade na 25% te sam se suočio s ogromnim problemima. Nisam mogao smanjiti plaću jer bi djelatnici pokazali veliko nezadovoljstvo te sam znao da uvjeti u kojima rade uvelike utječu na moj posao. Uz to, pojavili su se ZAMP, HRT, dodatna komunalna naknada, nekoliko vrsta velike brige oko voda. Nisam znao što učiniti. Profit se počeo topiti kao maslac, a troškovi poslovanja bili su veći za 50% u odnosu na početak - govori Pintarić.

Također, kako kaže, trenutna stopa PDV-a u ovoj djelatnosti ne ostavlja prostor kada je u pitanju povećanje plaće, iako svaki vrijedan i posvećen konobar zaslužuje povećanje plaće od 30% do 50%.

Smanjenjem poreza bliži smo EU-ovim standardima

Smanjenjem poreza Pintarić bi, kako kaže, prvo povisio plaće djelatnicima, a smatra kako i njegove kolege ugostitelji razmišljaju jednako. Iako većina konobara ne mašta o tome da cijeli svoj radni vijek provedu u ovoj struci, upravo im izravna komunikacija s gostima omogućuje ostvarivanje kontakata, a samim time i pronalazak boljih poslova. Kako navodi, osim povećanja plaća radnicima, smanjenjem poreza na 13% približili bi se standardima EU-a.

- Smanjenjem poreza otvorile bi se mogućnosti napretka poslovanja. Na primjer, mogli bismo više ulagati u suradnju s lokalnim proizvođačima, povećala bi se kreativnost rada i samim time bismo se približili EU-ovim standardima kojima toliko težimo. Kada govorimo o Čakovcu, želim gostima pružiti autentično iskustvo Međimurja i našeg grada, a za to su potrebna ulaganja, koja u ovim uvjetima jednostavno nisu moguća.

Međutim, trenutna visina poreza vodi priču u totalno drugom smjeru. – U gradovima diljem Hrvatske vidimo lokale i restorane koji su puni neprestano, nekome izvana se čini da odlično posluju, a onda čujemo da su se zatvorili. To nije rezultat vlasnikovog hira, iza toga ne stoje neki sumnjivi razlozi, već je stvar vrlo jednostavna – i kada najbolje poslujete, gotovo je nemoguće plaćati sve namete i još uz to platiti kvalitetne ljude onoliko koliko zaslužuju. A sad zamislite kako je ugostiteljima koji ne posluju tako dobro – navodi Pintarić.

Iz ovoga možemo zaključiti kako se radi o usko povezanom krugu koji dugoročno neće funkcionirati ako sudionici ne budu odgovorno poslovali. Pintarić u ovom trenutku nažalost, ne vidi pozitivne pomake.

- Kolaps u ugostiteljstvu vidljiv je već iz kvartalnih izvještaja. Osobno, u ovom trenutku ne vidim perspektivu u ugostiteljstvu i ako se nešto hitno ne promjeni, tražit ću strategiju izlaska iz ove branše.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

 

POWERED BY Koordinacija ugostitelja Hrvatske

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 164
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.