Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4

Sezona gljiva: Znate li kako ih pripremati i skladištiti?

Powered by Vegeta Natur

Sezona gljiva: Znate li kako ih pripremati i skladištiti?
1

Gljive su prava jesenska delicija koja će se u ovo doba godine naći na mnogim stolovima. Slasne, nutritivno bogate i jednostavne za pripremu - odlična su zamjena za meso, a dobre su i u juhama te raznim drugim kombinacijama

Sezona je gljiva, namirnice čija je upotreba toliko raznolika da nerijetko mijenja meso na tanjuru i postaje glavna zvijezda ručka. Ako ste ljubitelj ovih sezonskih namirnica, morate znati neka osnovna pravila o tome kako ih izabrati i skladištiti. Osim toga, gljive su različitog okusa i teksture, pa se svaka priprema na drukčiji način kako bi se dobilo ono najbolje od njih. Budući da se u Hrvatskoj najčešće jedu bijeli i smeđi šampinjoni, portobello gljive, shiitake, vrganji i bukovače, odlučili smo napisati dvije-tri riječi upravo o tim vrstama. 

Pravilno skladištenje

U trgovinama se gljive često mogu naći pakirane, ali uvijek je bolje kupiti svježe jer ih možete sami izabrati. Dobre gljive trebaju biti čvrstog i svježeg izgleda, bez ikakvih točkica i plijesni. Ne bi trebale biti vlažne ni isušene. Kako bi što duže ostale dobre i svježe treba ih čuvati u papirnatoj vrećici (koja će upiti višak vlage) na tamnom i hladnom mjestu ili u hladnjaku. Tako ih možete čuvati i do tjedan dana, a ako ih želite zamrznuti, najprije ih skuhajte. Gljive nikada ne treba namakati u vodi jer su poput spužve - upit će vodu pa neće biti tako ukusne kad se pripreme. Umjesto toga možete ih samo prebrisati suhom ili vlažnom krpicom te dobro posušiti papirnatim ručnikom. 

Šampinjoni su stvoreni za umake

Bijeli ili smeđi, šampinjoni su najzastupljenije gljive u našoj kuhinji. To ne čudi s obzirom na to da odgovaraju uz gotovo sva jela kao dodatak ili prilog, a odlični su za kremaste umake i juhe. Mogu se i dinstati, a fantastični su i u rižotu. Ove svestrane gljive ukusne su i ako se samo ispeku na tavi ili u pećnici, a mogu se i puniti raznim nadjevima. S njima nikada ne možete pogriješiti jer su blagog okusa koji neće dominirati ostatkom jela, a svejedno će zadovoljiti svačije nepce. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @thyme_and_travel on

Shiitake pašu uz tjesteninu i rižu

Ove su gljive važan dio azijske kuhinje, ali sve veću popularnost posljednjih godina dobivaju i na našim prostorima. Punog okusa i bogate teksture, kuhane ili dinstane shiitake oplemenit će brojna jela s tjesteninom, rižom i povrćem. Osim toga, ove su gljive također izvrsne u juhi i umacima, a iznenadit će vaše nepce i u kombinaciji s tacosima

Portobello su dostojna zamjena mesu

Portobello gljive zapravo su iste kao šampinjoni, samo u potpuno zrelom obliku, stoga su i veće od klasičnih šampinjona. Mesnate su i bogate teksture, zbog čega su odlična zamjena za meso. Kao i šampinjoni, lako se pune raznim nadjevima, a odlične su i na grillu jer se mogu marinirati. Izvrsne su i u burgerima umjesto pljeskavice, što će vam potvrditi svaki vegetarijanac, a slažu se i s čuvenim ruskim specijalitetom Stroganoff - mekanom govedinom ili junetinom u umaku od gljiva. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Denise | Meal Prep Recipes (@denise_sweetpeasandsaffron) on

Vrganji se izvrsno slažu s jajima

Jaja i vrganji odlična su kombinacija - ako ste barem jednom kušali ovo jelo znate o čemu govorimo. Glatke i kremaste strukture, vrganji su izvrstan izbor za brz subotnji ručak kada ne znate što pripremiti. Razmutite nekoliko jaja, njima zalijete popržene vrganje s lukom i to je to - slastan ručak je na stolu. Naravno, vrganji su odlični i u raznim drugim jelima, podnose svaki način kuhanja pa ih možete isprobati u raviolima s umakom od brokule ili čak pečene na tostu. 

Bukovača je odlična za gulaš

Posljednja je na današnjem meniju gljiva kojoj najviše odgovara pečenje na laganoj vatri. Savršeno se sljubljuje s raznim začinima i biljem zahvaljujući blagoj i mesnatoj aromi. Bukovača je gljiva za kojom trebate posegnuti kada želite da se ona zaista ističe u jelu. Može se kombinirati sa širokim rezancima i umakom ili kao nadjev za savijaču, a najbolje će odgovarati u gulašu. 

Za kraj...

Ono što je važno kod pripremanja bilo koje vrste gljiva je način soljenja. Prvo, uvijek pazite da ih ne presolite. Drugo, važno je znati kada ih treba posoliti - sol izvlači vodu iz namirnica, a gljive su same po sebi dovoljno vlažne pa ako ih posolite prije samog kuhanja ili pečenja, pustit će vodu i kuhati se u vlastitu soku. Za najbolji okus gljive valja posoliti pred sam kraj kuhanja. Također, gljive vole visoku temperaturu pa je potrebno uvijek dobro zagrijati tavu ili lonac prije pečenja odnosno kuhanja. 

Sada kada znate malo više o gljivama, isprobajte jedan od klasičnih i svima omiljenih recepata - kraljicu jesenskog stola - kremastu juhu od gljiva!

Za juhu je potrebno: 

  • 2 žlice maslaca
  • 250 g svježe narezanih šampinjona, bukovača i vrganja
  • 1 manja glavica nasjeckanog luka
  • 2 češnja nasjeckanog češnjaka
  • vrhnje za kuhanje
  • 1 čajna žlica Vegete Natur
  • nasjeckani peršin
  • papar

Priprema:

U loncu rastopite maslac, a potom dodajte nasjeckani luk. Kada luk postane staklast dodajte češnjak i gljive te ih dinstajte na laganoj vatri dok se ne smekšaju. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje (otprilike 200 ili 250 ml), miješajte desetak minuta dok se vrhnje ne zgusne i potom dodajte Vegetu Natur, peršin i papar. Pustite juhu da vrije otprilike deset minuta i tada je gotova. Dobar tek!

Za više informacija o proizvodima Vegeta Natur posjetite www.vegeta-natur.hr

Powered by Vegeta Natur

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
VIDEO

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima
POSJETITE SKRAD

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima

Jedan od najvećih svjetskih događaja po četvrti put je u Hrvatskoj. Na WRC Croatia Rally 2024 prijavilo se 68 posada iz 35 zemalja. Dođite i pratite automobilistički spektakl te uživajte u ljepotama i blagodatima Gorskoga kotara

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…