Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Kontroverzna prva božićna čestitka izazvala je pravu buru!

POWERED BY Hrvatska pošta

Kontroverzna prva božićna čestitka izazvala je pravu buru!
1

Unatoč dominaciji društvenih mreža i online komunikacije, tradicija slanja božićnih čestitki nije izumrla. Samo Amerikanci tijekom blagdana pošalju više od dvije milijarde lijepih želja poštom

Iako se u početku mislilo kako će internet i društvene mreže iskorijeniti tradicionalne božićne čestitke, nakon nekog vremena postalo je jasno da se to neće dogoditi. Čini se da virtualne čestitke, bez obzira na to koliko jeftinije i lakše bile za slanje, nikad neće nadmašiti sentimentalni osjećaj i sreću koji obuzimaju onoga tko prima rukom napisanu, samo njemu ili njoj namijenjenu božićnu poruku.

Da su tradicionalne božićne čestitke itekako u modi govori i činjenica da samo Amerikanci tijekom božićnih praznika pošalju i prime više od dvije milijarde čestitki. Pronašli smo još nekoliko zanimljivosti vezanih za pisamca ispunjena dobrim željama koja, vjerovali ili ne, datiraju još iz vremena starog Egipta i Kine.

Najstarija božićna čestitka

Prva, odnosno najstarija štampana božićna čestitka proizvedena je 1843. godine u Engleskoj te je tiskana u tisuću primjeraka. Na čestitci je ručno oslikana obitelj za stolom ispod koje se nalazi tekst na engleskom, a glasi: Čestit Božić i sretna Nova godina. Čestitka je podijeljena na tri dijela, a najveću buru izazvao je onaj centralni dio u kojem dijete, kao i ostali članovi obitelji, pije vino iz čaše.

Ovu je čestitku izradio engleski slikar John Calcott Horsley za svojeg prijatelja Henryja Colea, koji je želio karticu koja je bila spremna za slanje jer nije imao vremena za pisanje desetaka čestitki rodbini i znancima.

Čestitka od nekoliko tisuća dolara

O tome kako na svijetu postoje strastveni kolekcionari koji su za određeni predmet spremni izdvojiti veliku svotu novca, bilo da je riječ o primjerice odjeći slavne osobe ili komadu papira poput božićne čestitke, dokazuje i iduća činjenica. Naime, u studenom 2000. godine božićna čestitka iz kolekcije Johna Calcotta Horsleyja prodana je za vrtoglavih 28.158 dolara.

Riječ je o čestitkama koje je Horsley izradio za svog prijatelja Colea te je ovaj, između ostalog, jednu poslao i svojoj baki. Ova čestitka datira iz 1842. godine te je, osim što je najstarija, ujedno i najskuplje prodana božićna čestitka na svijetu.

Božićna čestitka iz laboratorija

Da božićno veselje može doći i u najmanjem obliku pokazali su znanstvenici u Nacionalnom fizičkom laboratoriju iz SAD-a (NPL) kada su 2017. godine izradili najmanju božićnu čestitku na svijetu. Naime, ova je čestitka široka svega 0,015 milimetara i visoka približno 0,02 milimetra.

Da bismo vam dočarali o koliko je zapravo maloj čestitci riječ, reći ćemo vam kako je potrebno otprilike 200 milijuna takvih čestitki da bi se pokrila površina jedne poštanske marke. Na ovoj se čestitci nalazi veseo snjegović i poruka: Season's Greetings, no, kao što i sami možete zaključiti, ovo biste mogli vidjeti jedino uz pomoć mikroskopa.

Hrvatske božićne čestitke

U Hrvatsku su čestitke došle nedugo nakon što je tiskana najstarija božićna čestitka, krajem 19. stoljeća. U početku su božićne čestitke imale cvjetne motive, dok su za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata bile popularne one s domoljubnom tematikom. Pedesetih godina na čestitkama su se mogli pronaći likovi iz crtanih filmova, a danas postoji nebrojeno vrsta čestitki na kojima se nalaze različiti motivi; od Djeda Božićnjaka, božićnih drvca, pa sve do Isusova rođenja i drugih kršćanskih motiva.

Kada je riječ o slanju čestitki u Lijepoj Našoj, kako su nam rekli iz Hrvatske pošte, količina pisama, a ujedno i čestitki, smanjila se, za što je najviše zaslužna digitalizacija komunikacije, odnosno internet i SMS poruke. Međutim, prema njihovim informacijama, posljednjih je godina promet u pismovnim pošiljkama u prosincu podjednak te oni koji su ranije slali čestitke i dalje njeguju taj običaj.

Ono gdje svakako osjećaju porast jest u paketnom prometu u blagdansko vrijeme u odnosu na ostale mjesece u godini. Kako kažu, korisnici danas mnoge stvari naručuju na internetu, pa im njihovi poštari uvijek izmame osmijehe na lica, pogotovo u ovom blagdanskom razdoblju.

Nebitno je li riječ o velikoj, maloj, skupoj ili jeftinoj čestitci, ako će ona razveseliti osobu kojoj je namijenjena, napravili ste dobar posao. Odaberite božićne čestitke za svoju obitelj, prijatelje ili poslovne partnere i uljepšajte im ove blagdane. Zapamtite da pisani trag ostaje zauvijek!

POWERED BY Hrvatska pošta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang