Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako biste reagirali da vaša djeca pohađaju ovakve škole?

Komentari (26)
 • Koncept škole bez svakodnevne zadaće je dobar samo uz odgovarajući obrazovni sustav. Na naš sustav ukinuti zadaću nebi imalo nikakvih pozitivnih učinaka. Gledala sam reportaže o finskom obrazovnom sustavu i jako mi se sviđa i voljela bih kad bi mi to preuzeli. Kod njih je koncept takav da se nastava u učionici održava 30ak minuta, jer je znanstveno dokazano da sve duže od toga ionako mozak više ne prati, onda djeca idu van i potiče ih se da se igraju, penju na drveče, imaju nekakve zadatke vani. To rade jer je poznato da je kretanje povezano sa učenjem. Djeca koja se penju po drveću razvijaju sinapse u mozgu koje im trebaju za rješavanje matematičkih problema i slično. Poslije ih pitaju o stvarima koje su zapazili dok su se igrali i potiču djecu na razmišljanje i na primjeru njihove igre uče o prirodi, fizičkim i matematičkim zakonima itd. Znači rade primjenjeno učenje. Djeca uče tako da stvarno nešto spoznaju i shvate a ne da samo nabubaju neke zakonitosti napamet. I to znanje im ostaje za cijeli život a ne samo do idućeg testa. Da je taj sustav dobar pokazuju i odlični rezultati finskih učenika na testiranjima znanja. Još su k tome djeca rasterećena i imaju poslijepodne vremena za npr. sportske aktivnosti, koje su opet dobre za njihov razvoj.

  1. 2. 2019,   14:28
 • Mala kad dođe doma,odmah se baci na zadaću,,i to je horor koliko zadaće svaki Božji dan imaju,,,još kad dođe petak,da ima malo odmora,,i petkom imaju gomilu zadaće,,,

  1. 2. 2019,   11:44
 • Naučiš napamet i to je to kod nas,inteligencija nije bitna. A mi inteligentniji znamo da na svijetu inteligencija je napredak i budučnost zemlje. Dokaz su Tesla,Einstein... i svi drugi znanstvenici koji nisu učili ništa napamet a iznad prosječno su bili inteligentni te obilježili povijest čovječanstva. Sadašnji obrazovni sustav vode desetlječima nesposobni zbog toga nam je i školstvo takvo nesposobno

  1. 2. 2019,   13:01
 • Finska ima njabolji sustav skolstva al daleko smo mi od toga jer kod nas se godinama radi isti nacin tj ucitelji su isti.. znaci da bih prvo trebalo educirati predavace pa trk onda ucenike. Ne mozemo nesto preuzeti ako nemamo adekvatnih osoba koje bi to radile sa djecom. Cijeli sustav je nakaradan.. a i finski politicari se voze sa obicnim ljudima a nasi pale posene avione .. znaci da nam je sve nakaradno od glave do pete.

  2. 2. 2019,   09:10
 • Mi imamo najjači školski sustav na svijetu toliko jak da kad kažeš djetetu da ide sutra u školu dobije proljev.Pola dana provede u školi da bi onda pola dana pisao domaći rad i učio za driblanje idući dan u tako osam razreda osnovne i četiri srednje škole i kad ode na fakultet opija se 5 godina jer mu se zgadilo sve u hrvatskoj.

  1. 2. 2019,   16:31
 • Kaj mi nije dovoljno sto je doma takav sad jos i u skoli!? Jok, hvala

  3. 2. 2019,   23:55
 • Odlično- ukinimo sve, pa neka djeca uživaju. Nisam za pretjerivanje, ali valjda domaća zadaća ima svoju pedagošku i metodičku ulogu. Ali laicima ideal rasterećenja očito zahvaća sve. Kada vas budu krivo liječili, krivo obračunali porez ili zafrknuli popravak auta, pitajte ih što su i kako učili u školi. Jesu li ponavljali, vježbali?

  1. 2. 2019,   15:01
 • Nema šta, Južna Koreja zvuči ko san snova

  1. 2. 2019,   10:28
 • Aj neblebetajte gluposti. Zadaća služi da se djetetu usadi obaveza. Nemojte da se čudite što su mladi takvi kakvi jesu kad ih vi podržavate u tome. Zadaća pod obavezno i uvođenje vojnog roka i za oba spola čak iza ONO spol

  1. 2. 2019,   13:22
  • Lijepo kad imas 7 predmeta svaki dan, iz njih 6 dobijes zadacu, 1 zadaca je oko 20min to je znaci 2 sata zadace, 6 sati skole, 1 sat ucenja = 9 sati (skolskih obaveza)

   1. 2. 2019,   13:38
  • Ok obaveze itd., ali ja mogu djeci usaditi obaveze i radne navike i bez da svaku večer mora nešto bubati napamet što u biti uopće ne razumije. Imaju oni dosta obaveza, recimo kućne poslove i redovni trening nekog sporta i sviranje instrumenta i slično. Tu se već stekne radna navika. Stvar je u tome da je naš obrazovni sustav bezveze, jer se djecu u biti samo potiče nešto naučiti napamet, umjesto da ih se kao npr. u Finskoj uči tako da stvarno shvate neku materiju i da kritčno razmišljaju. Tamo imaju školu bez zadaće, ali tamo to funkcionira zazo što imaju odgovarajući sustav obrazovanja.

   1. 2. 2019,   14:33
  • Ovo si u pravu, za ono spol posebno

   3. 2. 2019,   16:33
 • Nemaju svi učenici vikendom zadaću!

  3. 10. 2019,   20:24