Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 39

Spremni za 1. maj - otkrijte koje je najbolje meso za roštilj!

Powered by Lidl Hrvatska

Spremni za 1. maj - otkrijte koje je najbolje meso za roštilj!

Za dobar roštilj važni su kvalitetni i provjereni komadi mesa. No osim toga, važno je znati i kako termički obraditi pojedine dijelove mesa kako gosti s vašeg roštilja ne bi otišli gladni, nego siti i zadovoljni

Toplo vrijeme je idealna prilika za uživanje u prirodi i hrani. A kada kažemo hrani - mislimo na savršeno pečeno, izvana hrskavo, a iznutra mekano meso s roštilja. Iako se nekima čini da je jako jednostavno zapaliti vatru i baciti meso na roštilj, pravi roštilj-majstori znaju da postoji nekoliko faktora o kojima trebate voditi računa.

Anketa Technonomica, tvrtke za istraživanje tržišta, pokazala je da, iako ih se smatra lijenima, 70% milenijalaca uživa u pripremanju hrane za druge. No, također su napomenuli da nemaju toliko povjerenja u svoje kuharske sposobnosti. Zato smo pripremili nekoliko ključnih savjeta kako napraviti roštilj o kojem će svi pričati - čak iako ga nikad prije niste radili!

Dobar komad mesa je ključ dobrog roštilja

Odabir idealnog komada mesa uvelike utječe na rezultat vašeg roštilja. Mirisom možemo prepoznati je li meso pokvareno, no kako bi saznali je li kvalitetno, trebamo se voditi sljedećim smjernicama:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dobro obrađeno

Niste toliko iskusni u odabiru mesa? To ne mora značiti da i vi ne možete postati pravi roštilj-majstor! Naime, svaki mesar bi vam trebao znati preporučiti najbolji komad mesa koji ima u ponudi. Imajte na umu da mesar koji brine o kvaliteti svojih proizvoda obično će imati dobro obrađene komade mesa u izlogu. To znači da će komadi iste sorte biti otprilike iste veličine i debljine. Rezovi mesa bi također trebali biti glatki, bez oštrih rubova, sjeckanih komadića ili neravnih dijelova.

Boja

Boja mesa može varirati ovisno o određenom dijelu ili životinji od koje dolazi, ali svježe meso treba imati bogatu i atraktivnu boju. Jedinstvenost u boji obično je pokazatelj kvalitete, jer nejasne mrlje, sive ili smeđe boje mogu biti znak lošeg rukovanja s mesom ili u najgorem slučaju – mesa kojemu je prošao rok trajanja.

Tekstura

Važno je obratiti pozornost na rezanje mesa jer svaki dio mesa sadrži vlakna koja se moraju poprečno presjeći kako bi se razvukla, a meso bi time ostalo mekano. Prerežete li ga po dužini, dobit ćete žilavije komade mesa pa taj proces ostavite mesaru. Kod teksture trebate gledati na smjer mišićnih vlakana, odnosno koliko je meso čvrsto ili jednolično. Ako su vlakna razbijena, meso je vrlo labavo ili neravnomjerno, to također može biti znak lošeg rukovanja ili loše kvalitete mesa.

No, osim vjerovanja svojim osjetilima svakako obratite pažnju na deklaraciju. Na svakoj deklaraciji treba biti naznačena kontrola kvalitete i rok trajanja mesa. Ono mora biti pravilno i vidljivo deklarirano, te pakirano na način koji čuva svježinu. Primjerice, u Lidlu meso dostavljaju na prodajno mjesto u tzv. neprekinutom hladnom lancu, koji sprječava njegovo kvarenje te održava svježinu.

Pravo meso na pravi način

Svinjetina

Za svinjetinu kažu da je kraljica svakog roštilja. Ako želite da vaš grilani zalogaj bude sočan svakako nabavite prošarane komade s laganim masnim obrubom - svinjski kare bez kosti jedna je od mogućnosti, kao i odresci od buta te file lungić. Kod odabira mesa, obratite pozornost na boju jer crvena boja ukazuje na to da je meso staro. Svježa svinjetina mora biti čvrste, fino protkane strukture i ne smije biti sivkasta ili ljepljiva. 

Piletina

Piletina je omiljeno dječje jelo s roštilja, naročito kad su u pitanju ražnjići. No, danas je ovo meso sve popularnije i među zaljubljenicima u fitness. Ako pečete piletinu imajte na umu da će najukusnija i najsočnija biti ona koja ima kost i kožu pa ih nemojte bespotrebno skidati i vaditi. Kad je riječ o prsima, deblje komade uvijek možete istući batom kako bi bili tanji i time lakši za ispeći. Oni se za razliku od svih ostalih dijelova pileta mogu peći na nešto jačoj vatri, dok je ostale potrebno na nešto laganijoj kako izvana ne bi dobili koricu, a oko kosti ostali krvavi.

Mljeveno meso

Pljeskavice, ćevapi i mesni uštipci neizostavan su dio svakog roštilja. Njih možete napraviti i oblikovati sami ili ako vam je tako jednostavnije - kupiti u dućanu. Kako bi se ravnomjerno ispekli, ćevapi se obrađuju na umjerenoj temperaturi uz često okretanje, dok se pljeskavice, pogotovo ako su jako tanke, mogu peći i na nešto jačoj vatri. Kod njihove obrade lako se možete prevariti pa pomisliti da je meso pečeno, jer je samo po sebi mekano, ali sredina može ostati sirova. 

Junetina

Svježa junetina ima lijepu crvenu boju i čvrstu strukturu. Bilo koji komad junetine treba biti prošaran sitnim, a ne debelim žilicama jer žute i grube masne žile ukazuju na to da je riječ o starijem komadu mesa. Među najpopularnijim komadima junećeg mesa nalaze se ramstek i biftek, ali pri njihovom pečenju pazite da ih ne ostavite predugo jer će biti suhi i žilavi, što je uistinu šteta za ovako kvalitetan komad mesa. 

Kobasice

Bile velike ili male, debele ili tanke, kobasice su u kombinaciji sa senfom mnogima omiljeno jelo s roštilja. No, znate li kako ispeći pečenice ili motane kobasice da bude savršeno hrskave izvana, a mekane i sočne iznutra? Tajna leži upravo u termičkoj obradi namirnice. Naime, ako kobasicu stavite na jaču vatru, ona će izvana potamniti, a iznutra će ostati sirova. Zato ćete savršeno ispečene kobasice dobiti tako da ih počnete peći na niskoj temperaturi koju postupno povećavate. Pazite da ih ne pečete na preniskoj temperaturi jer ćete kasnije dobiti smežurane kobasice sivkaste boje. I ono najvažnije - ne skidajte opnu s kobasica jer upravo ona pomaže da sok ostane unutra.

Ključ sočnog mesa, osim u temperaturi pečenja, leži i u marinadi. Naime, kiseline u njoj slabe mišićno tkivo te tako povećavaju sposobnost mesa da zadrži vodu. Što je meso duže marinirano, to će okus biti bolji. Ako vam je pak dosta klasičnog mesa, uvijek možete posegnuti za ribom, morskim plodovima ili odreskom od noja...

Imate li vi neke trikove kako napraviti najbolji roštilj?

Powered by Lidl Hrvatska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 39
VIDEO

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'
PROMJENE U PONAŠANJU

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'

O tome kako danas podučavati djecu koja odrastaju u suvremenom dobu i pritom zadržati njihovu pozornost razgovarali smo sa socijalnom pedagoginjom i profesoricom hrvatskog jezika iz jedne zagrebačke škole

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse