Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Svjetski, a naše: Pogledajte ove fenomenalne ideje Hrvata

POWERED BY Moj Zaba Start

Svjetski, a naše: Pogledajte ove fenomenalne ideje Hrvata
1

Gledaju svijet drugačijim očima, nisu poslušni već poduzetni, žele mijenjati stvari. Izumljuju, maštaju, istražuju, stvaraju, inspiriraju. Možda su čudni, ludi, neprilagođeni, ali zahvaljujući njima svijet je humanije mjesto za život

Možda ne raspolažemo suvremenom tehnologijom kao stanovnici Kine ili Amerike, ali živimo u zemlji koja je sigurna. Možda nemamo novca da kupujemo skupe stvari i vozimo luksuzne automobile, ali uživamo u pitkoj vodi, čistom moru i zelenom okolišu. Možda kaskamo za modernim svijetom nekoliko desetljeća, ali imamo ljude koji mogu i žele bolje.

Šestu godinu zaredom Zagrebačka banka provodi natječaj Moj Zaba Start za dodjelu financijskih potpora najboljim poduzetničkim i društveno korisnim idejama i projektima. Ukupan fond nagrada po natječaju iznosi 330 000,00 kn, od čega će projekt s najvećim brojem glasova (po izboru javnosti) osvojiti 30 000,00 kn. Ostale nagrade dodijeljuje stručna komisija (120.000 kn za prvo, 100.000 kn za drugo i 80.000 kn za treće mjsto).

Ove je godine na natječaj pristiglo 417 prijava. Predstavljamo projekte iz kategorije "Kultura i znanost" te vas pozivamo da sudjelujete i glas date najboljima. Glasati možete do 14. listopada 2019. Ovo su finalisti:

1. Imamo više od Sunca i mora

Prekrasne plaže i kristalno more nažalost više nisu dovoljni za privlačenje turista iz cijelog svijeta, pogotovo kada su nam glavni konkurenti jednako atraktivne zemlje poput Grčke, Italije ili pak Španjolske. Ovom problemu doskočile su razne udruge i firme koje su osmislile hvalevrijedne projekte, a evo o čemu se radi:

  • Muzej ljubavnih priča

U Muzeju ljubavnih priča mogu se pronaći kolekcije stvarnih dubrovačkih povijesnih ljubavnih priča, ali i predmeti sentimentalne vrijednosti iz cijelog svijeta. Ovim projektom posjetitelje se želi upoznati s poviješću Dubrovnika pomoću lokalnih ljubavnih priča i legendi te ih uključiti u kreiranje sadržaja muzeja.

  • Virtualna priča o himni

Kuća europskih himni na interaktivan način predstavlja zanimljivu priču o hrvatskoj himni te europskim himnama i posjetitelje vodi, virtualno i stvarno, na različita mjesta koja obiluju kulturnim i prirodnim atrakcijama. Projektom se želi baštinu povezanu s hrvatskom himnom učiniti vidljivijom i pristupačnijom posjetiteljima.

  • Digitalno predstavljanje stalnog postava čipke i čipkarstva

Ovim projektom omogućit će se da umijeće izrade tradicionalne paške čipke bude preneseno u digitalni medij, što će posjetiteljima ponuditi nezaboravno iskustvo. Cilj je očuvati i promicati hrvatsku tradiciju s pratećim sadržajima, koji će također obogatiti kulturni život otoka Paga.

  • Sailor Sweet&Salt festival 2020.

Sailor Sweet&Salt Festival projekt je koji objedinjuje znanost, umjetnost i popularnu kulturu. Zanimljiv je po tome što postavljena taktilno-zvučna skulptura na obali proizvodi zvuk koji pokreće samu skulpturu. Sailor festival 2020. uključuje glazbeni festival i prezentaciju inovativne skulpture.

  • MUO Digitalni info display

Projekt se odnosi na postavljanje digitalnog info displaya u muzejski prostor kako bi posjetitelji na jednom mjestu mogli dobiti sve informacije o muzeju s ciljem promicanja kulturne baštine, zbirki muzeja i stvaranje dodatne vrijednosti za MUO i hrvatsku kulturnu scenu.

2. Možemo bolje od Disneya

Vjerujemo kako su vaša djeca barem jednom tijekom odrastanja pogledala Disneyjev crtani i bila zaluđena likom iz nekog stranog animiranog filma. A zašto to ne bi bio neki domaći crtani lik? Kreativni tim Diedra odlučio je napraviti nešto poučno i pokrenuti scenu animiranog filma koja nosi pozitivnu poruku.

  • Dugometražni 3D animirani film "Cvrčak i Mrvica"

"Cvrčak i Mrvica" prvi je hrvatski dugometražni 3D animirani film koji je u cijelosti osmislio domaći kreativni tim. Poznata Ezopova basna adaptirana je i prilagođena današnjem vremenu te promiče toleranciju i suživot zbližavanjem Cvrčka i Mrvice koji uspijevaju pomiriti dva suprotstavljena svjetonazora.

3. Za zdraviju Hrvatsku

Hrvatska raspolaže kadrom koji može napraviti promjene u zdravstvu; poboljšati tretmane i povećati svijest o zloćudnim bolestima, smanjiti stopu prijevremenog porođaja, početi dublje istraživati jedan od najvećih neprijatelja zdravlja - stres ili pak unaprjeđivati biobanke. Ovo su projekti:

  • Uloga polimorfizma gena NR5A2 u prijevremenom porođaju kod trudnica na gestagenskoj terapiji

Cilj je projekta kliničko ispitivanje polimorfizama na gestagenskoj terapiji u svrhu prevencije prijevremenog porođaja. Na temelju dobivenih rezultata pokušale bi se identificirati trudnice s povećanim rizikom prijevremenog porođaja te tako smanjiti stope prijevremenog porođaja i smrti.

  • Udruživanjem temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja do poboljšanja tretmana i povećane društvene osviještenosti o raku prostate

Znanstvenim dijelom projekta cilj je identificirati mete čija modulacija poboljšava djelovanje terapije zračenjem prostate, a cilj društvenog dijela projekta jest podizanje svijesti o važnosti pregleda kojim se rak prostate otkriva u ranoj fazi.

  • StressMe – Razlike između muškog i ženskog stresa

Dijabetes tipa B kronična je bolest od koje u Hrvatskoj boluje 300 000 osoba, većinom žena srednje dobi, a nije poznat mehanizam koji žene čini podložnijima. Projekt podrazumijeva prikupljanje velike baze podataka i otkrivanje ciljanih molekularnih sustava koji čine razliku između muškog i ženskog spola.

  • Biobanka TransMedRi

Biobanka TransMedRi prva je takve vrste u Hrvatskoj. Biobanke se u svom radu koriste složenim programima i informatičkim sučeljima te je potrebno osigurati sredstva za financiranje informatičke platforme koja bi bila povezana s trezorom biobanke u kojoj se pohranjuju uzorci, ali i omogućuju vidljivost i dostupnost uzoraka za donore i istraživače.

Jedan klik može donijeti veliku promjenu u životima mnogih ljudi u Hrvatskoj. Podržite natječaj Moj Zaba Start i glasajte za najbolji projekt.

Želite mijenjati Hrvatsku na bolje? Evo vam prilike
Želite mijenjati Hrvatsku na bolje? Evo vam prilike

POWERED BY Moj Zaba Start

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...