Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by Žuti klik

Tipična hrvatska obitelj: Za svekrvu posebno mjesto u kući

Tipična hrvatska obitelj majstor je štednje i snalažljivosti. Jedemo ono što si sami kupimo i skuhamo - ili što baka, koja još uvijek živi s nama, skuha. Držimo do obitelji, no nekad možda i previše?

Rijetko koji Hrvat dan neće započeti ispijanjem kave, koja je često tek prva u nizu. U prosjeku vozimo jedan auto niže srednje klase, a godišnje trošimo oko 5 700 kn na gorivo. Tipična hrvatska obitelj voli tehnologiju i ne može zamisliti život bez nje, ali zato život bez knjige itekako može. Jako volimo životinje (najviše pse i mačke), a slobodno vrijeme najčešće provodimo pred televizorom.

Hrvatske obitelji najbrojnije u Europi

Prema podacima Eurostata, broj članova prosječne europske obitelji iz godine se u godinu smanjuje te je 2017. iznosio 2,3 člana. No Hrvati nemaju taj problem i drže se one - gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna. U proteklih deset godina hrvatska obitelj porasla je s 2,7 osoba na 2,8 osoba po kućanstvu i tako smo izbili na vodeće mjesto u Europskoj uniji. Parovi bez djece čine 17,8% kućanstava, što je najmanje u EU, a samci s jednim djetetom čine samo 1,9% kućanstava. 

Može se reći da Hrvati još uvijek drže do obitelji te da se Hrvatska sve više vraća u vrijeme prve polovice 20. stoljeća kada je više generacija jedne obitelji živjelo pod istim krovom. U tipičnoj hrvatskoj obitelji tri generacije žive pod istim krovom, a kada se zbroji plaća zaposlenih roditelja i bakina mala penzija, ova obitelj mjesečno uprihodi oko 10 000 kn.

Foto: Guliver/Shutterstock

Štedimo na stanovanju i režijama

Hrvati su štedljivi kada govorimo o trošku stanovanja i režija. Dok je europski prosjek 24%, Hrvati troše nešto manje od 16%. Razlog je tomu visok udio vlasništva nad stanovima koje su hrvatske obitelji stekle bez velikih kredita, što je karakteristično za postsocijalističke države. Osim toga, naše su obitelji velike pa se trošak dijeli na više osoba.

Hrvatska obitelj voli dobro jesti pa se na hranu iz dućana troši najviše ukupnog godišnjeg novca, čak 28%. Na hranu u prosjeku odlazi svaka 4. kuna ukupno zarađenog novca. Zbog toga se nalazimo na vrhu u EU-u, ostavljajući Rumunje i Bugare iza sebe. Europski je prosjek godišnje potrošnje hrane iz dućana oko 12%.

Foto: Guliver/Shutterstock

Obitelj Klikec je rođena

Kada sve karakteristike tipične hrvatske obitelji stavimo na hrpu, dobivamo prototip ultimativne hrvatske obitelji koju smo nazvali obitelj Klikec. Uskoro ćete upoznati Klikece, novi ''zaštitni znak'' internetske trgovine Hrvatske pošte, Žutog klika.

Obitelj Klikec tipična je hrvatska obitelj kojoj svakodnevni mali problemi i pretjerano kukanje zbog njih nisu nepoznanica. Okupljaju se samo kada su u pitanju utakmice na TV-u, dobar ručak ili kada se pojavi neki problem jer svatko želi doprinijeti rješavanju problema.  Upoznajmo ih.

 • Mama Vesna: profesionalna kućanica, pomalo drama queen kad se pojavi neki problem, posuđe pere prije nego što ga stavi u perilicu ''jer to tako treba''. Novu sinovu frizuru smatra obiteljskom tragedijom.
 • Tata Mirko: najviše vremena provodi pred TV-om i u svakome trenutku zna gdje se nalazi daljinski upravljač, čak i kad nije kod kuće. Vjeruje da sve može popraviti sam, ali često ga više sile spriječe u tom pothvatu.
 • Grga i Mia: svako od njih ima po jednu ekstenziju tijela na kojoj se nalazi pametni telefon. Pristojno se vole nazvati zaljubljenicima u tehnologiju, ne ovisnicima. Znaju da se sve može riješiti jednim klikom.
 • Baka Nada: u slobodno vrijeme, kojeg je na pretek, voli kukati ili komentirati okolinu. Propuh smatra državnim neprijateljem broj jedan, a noćima ju budnom drži pomisao da unuci nisu večerali. Zapravo paranoična.
 • Korni i Lujo: omiljeni članovi obitelji i svjedoci svega što se događa. Dobro je što ne znaju govoriti ljudskim jezikom.

Foto: 24ContentHaus

Komentari (10)
 • Ne zive Hrvati sa roditeljima jer drze do obitelji nego nemaju sa ovim jadnim placama za kupiti si stan.

  27. 11. 2019,   13:30
 • Nitko ti ne moze platit tvoj mir. Kad se ustanes ujutro i znas da mozes gol po kuci setat ako ti se seta, ides leci kad je tebe volja. Izades iz kuce bez da te neko pita " a di cete sad" ?

  27. 11. 2019,   18:08
 • "posebno mjesto za svekrvu" ....zamrzivac?

  27. 11. 2019,   23:17