Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12

Top 5 svjetskih lokacija koje si možete priuštiti uz ove trikove

Powered by Addiko Bank

Top 5 svjetskih lokacija koje si možete priuštiti uz ove trikove
1

Mada se na prvi pogled čine preskupima i nedostupnima, daleka putovanja itekako su ostvariva. Uz pametno planiranje njihov trošak zapravo nije nepremostiv ni za ljude s prosječnim primanjima

Svi želimo posjetiti barem jednu daleku zemlju ili grad, ali nas sama pomisao na trošak takvog putovanja budi iz maštanja i izaziva čeznutljiv, nemoćan uzdah odustajanja. Međutim, možete si taj gušt priuštiti ako s planiranjem počnete dovoljno rano, ako pokupite dobre savjete putnika koji su tamo bili i uložite dosta vremena u pronalaženje najpovoljnijih opcija.

Za početak morate razbiti mitove i predrasude koje imate ako niste dovoljno upućeni. Da vas putovanje na drugi kraj svijeta neće koštati milijun kuna i baciti u dužničko ropstvo do kraja života, možete zaključiti iz savjeta koji slijede.

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Glamurozna oaza u pustinji raj je za ljubitelje dizajna i visoke tehnologije, a među mnogim arhitektonskim čudima ističe se Burj Khalifa, najviša zgrada na svijetu. Prilikom posjete Dubaiju nemojte propustiti priliku pogledati kuću Sheikha Saeeda Al Maktoumija, u kojoj se nalazi muzej povijesnih fotografija i dokumenata o Dubaiju, a vanjskim izgledom predstavlja tradicionalan arapski stil isprepleten s luksuznim unutrašnjim uređenjem. Dubai je također poznat po shopping centrima, Ibn Battuta Mall najveći je tematski shopping centar na svijetu, s više od 270 trgovina i 50 restorana pa se, ako ste ljubitelj shoppinga, ova lokacija mora naći na vašem popisu. Ako putujete s djecom, Wild Wadi vašim će klincima postati omiljena lokacija jer je riječ o zabavnom vodenom parku smještenom ispred hotela Burj Al Arab, koji nudi preko 25 različitih vožnji.

 

Objavu dijeli On Sale ❗️ (@dubai_gram)

Bonus tip: Ako želite uštedjeti, kad putujete u Dubai ciljajte na ljetni period (turisti mu nisu skloni zbog ljetnih vrućina), posebice srpanj i kolovoz te Ramazan jer su tada cijene povoljnije. Smještaj možete naći relativno jeftino s obzirom na to da je riječ o Dubaiju, pa ćete tako za 4 noćenja tijekom rujna platiti iznos od 2197 kuna za privatni smještaj, a fotografije objekta možete pogledati ovdje.

Amman, Jordan

Grad koji je odličan za upoznavanje duha Bliskog istoka, raznolikosti njegovih naroda i bogatog kulturnog naslijeđa. Za razliku od turbulentnog okruženja, riječ je o stabilnoj kraljevini koja je zbog toga veoma popularna među turistima iz cijeloga svijeta. Kad ste već na Bliskom istoku, nemoguće je ne probati njihove gastronomske delicije. Habibah Sweets restoran je u Ammanu poznat po ukusnim desertima i povoljnim cijenama, a desert po kojem je ova lokacija najpoznatija je Kanafeh ili Knafeh. Riječ je o tijestu pripremljenom na poseban način, a izgleda kao domaći rezanci. Tijesto je natopljeno u slatkom sirupu te je, ovisno o pokrajini iz koje dolazi, punjeno sirom ili orasima. Iako na prvu zvuči kao orijentalna verzija cheesecakea, puno je sočniji i neobičniji. Za ljubitelje arhitekture, tu je spektakularna džamija Kralja Abduallaha, s neobičnim plavim krovom, a oni koji su željni dodatne avanture mogu se uputiti prema Mrtvom moru. Ako idete taksijem koštat će vas oko 40 jordanskih dinara (oko 360 kuna) pa je zato bolje pronaći još troje ljudi s kojima ćete dijeliti trošak. Druga je opcija kontaktiranje autobusa koji obično imaju turističke rute prema najslanijem jezeru na svijetu.

Bonus tip: Za dodatnu uštedu smještaj tražite preko stranica Booking.com i Airbnba, na kojima se primjerice u Ammanu za cijenu od 269 kuna po noćenju u hotelu Amman Pasha može dobiti dvokrevetna soba za dvije osobe. 

Colombo, Šri Lanka

Otočna država smještena južno od Indije udaljena je više od 7 tisuća kilometara od Hrvatske, pa na nju možda mislimo kad kažemo „drugi kraj svijeta“. Upravo zbog toga mogla bi vam biti zanimljiva, kao i zbog mnogih pješčanih plaža te kulture koja je potpuno različita od naše. Mnogi turisti kao čar Šri Lanke izdvajaju vožnju rikšama i tuk-tukovima Galle cestom koja se proteže duž oceana. Riječ je o zemlji koja je relativno neotkrivena turistima, ali u zadnjih nekoliko godina stekla je veliku popularnost. U Colombu valja posjetiti Trg neovisnosti i Gangaramaya hram. Ako ste osjetljivi na čistoću, onda ovaj grad neće ostaviti baš neki dojam na vas jer, kao i u Indiji, u tome kaskaju za zapadnim zemljama. No, ono što je odlično je lokalna hrana, koja se prodaje po prilično povoljnim cijenama pa tako možete jesti svježu ribu za sitne novce ili probati palačinke u obliku zdjele napravljene od rižinog brašna i kokosovog mlijeka (''aapa'').

Bonus tip: Budući da je riječ o velikoj udaljenosti od Hrvatske do Colomba, avionske karte kupite mjesecima unaprijed, ako možete čak i 6 mjeseci prije putovanja jer će cijena biti puno manja. Također, pripremite se na put do neke nama bliže zemlje jer jeftinije letove možete uhvatiti iz Budimpešte ili u ovom slučaju iz Beograda za Colombo u iznosu od 260 eura, dok smještaj možete dobiti za otprilike 1000 kuna za 4 noćenja u dvokrevetnoj sobi.

Gran Canaria, Kanarski otoci

Arhipelag od sedam otoka vulkanskog postanka blizu marokanske obale pripada Španjolskoj. Nekoć je bio glavna postaja na putu za španjolske kolonije u Južnoj Americi, a danas je zbog prirodnih ljepota i male udaljenosti od Europe omiljen među turistima. Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, Santa Cruz de La Palma, San Sebastian de La Gomera i Valverde imena su otoka čija će vas ljepota ostaviti bez teksta. Budući da se ovih sedam otoka nalazi blizu Maroka također dijeli neke pejzažne sličnosti s njime, poput pješčanih dina i obližnjih starih ugaslih vulkana. Za sve ljubitelje toplog vremena, ova je lokacija idealna jer je to najbliže mjesto s cjelogodišnjom toplom klimom, gdje je čak i u najhladnijem periodu temperatura jednaka našoj u kasno proljeće. Ljubitelji vodenih sportova također će doći na svoje, a gurmani će uživati u delicijama španjolske kuhinje. Za ovu lokaciju karakterističan je umak mojo picon, čiji su osnovni sastojci češnjak, maslinovo ulje, crvena ili zelena paprika, kumin, sol i ocat, a naći ćete ga u gotovo svakom slanom jelu.  

Bonus Tip: Smještaj rezervirajte tri mjeseca unaprijed pa ćete tako za 1600 kuna dobiti apartman od 50m kvadratnih s bračnim krevetom za 4 noćenja ili ako se odlučite za egzotičniji smještaj, poput bungalova, možete proći 200 kuna jeftinije. Što se tiče aviona povratna karta iz zračne luke Marco Polo za Tenerife koštat će vas otprilike 150 eura. Kako biste došli do tamo, najjednostavnije vam je koristiti prijevoznika GoOpti, koji u ponudi ima prijevoz iz Zagreba do zračne luke Marco Polo za otprilike 350 kuna. (povratne karte uključene).

Reykjavik, Island

Vulkani, gejziri i ledenjaci čine ovaj otok egzotičnim i sasvim drugačijim od svih ostalih europskih zemalja. Osim dramatičnih prirodnih osobitosti, turistima je zanimljiva i bogata vikinška povijest ovog udaljenog otoka. Primjerice, od razne gastronomske ponude, posebice se ističe Hákarl. Riječ je o fermentiranom morskom psu s Grenlanda koji ima jaku povezanost s lokalnom kulturom. Njegova povijest datira još iz vremena Vikinga kad bi, kako bi se nahranili, odrezali glavu grenlandskom morskom psu te ga ostavili mjesecima da se suši na zraku kako bi se očistio od otrova. Govori se kako lokalci ovo jelo jedu da bi preživjeli duge, mračne i ledene islandske zime. S druge strane gastronomske ponude Islanda čekaju vas sladoledi kojima se Islanđani posebno ponose, a jedan od najposjećenijih objekata je Cafe Loki. Ako ste u potrazi za brzom hranom, ne propustite posjetiti Bæjarins Beztu Pylsur, odnosno ''najbolji hotdog u gradu'' jer je riječ o najstarijoj fast food zalogajnici u Reykjaviku. Što se tiče znamenitosti, posebno će vas očarati Hallgrímskirkja crkva oblikovana poput valova i Alþingishúsið, koji predstavlja centar političkog života Islanda s obzirom na to da je riječ o islandskom parlamentu.

 

Objavu dijeli Palotás Anna (@palotas_anna)

Bonus tip: Kad je riječ o avionskom prijevozu iz Budimpešte možete naći povratnu avio kartu za izravan let za Island u iznosu od 975 kuna. Smještaj možete naći na Airbnbu gdje se cijene kreću od 1560 kuna za dvije osobe za 4 dana u kolovozu.

Kako financirati ova putovanja?

Za početak potrebno je što točnije izračunati koliko vam je novaca potrebno, što ovisi o broju putnika, periodu putovanja (idete li usred ili izvan sezone itd.) i načinu putovanja. Potom imate dvije opcije: možete određeno vrijeme ustrajno i disciplinirano štedjeti dok ne dođete do potrebne svote. Ako ste, pak, nestrpljivi, ići ćete obrnutim putem: karticom ćete si platiti sve troškove putovanja i kasnije ih podmiriti onako kako ste već to regulirali sa svojom bankom, koju uostalom i imate da vas podrži u ovakvim situacijama.

Powered by Addiko Bank

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...