Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

Top karijere za iduću godinu: u 5 koraka pokrenite svoj posao

Powered by:


                    
                        24sata
Top karijere za iduću godinu: u 5 koraka pokrenite svoj posao

Krajem godine sigurno razmišljate o promjeni karijere. Prema listama koje su kreirale najveće svjetske agencije za ponudu i potražnju poslova, ovo su top zanimanja s kojima nikako ne možete pogriješiti

VIDEO

Krajem godine lako se uhvatiti u razmišljanju o planovima i velikim odlukama za iduću godinu. Jeste li već napravili svoj popis? Možda je baš 2017.-ta godina pravo vrijeme za takvu, veliku promjenu. Većina ljudi baš u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika počinje intenzivno razmišljati o promjeni karijere.

Zato je početak godine možda najbolje vrijeme da svi uronite u uzbuđenje kreiranja vlastite budućnosti - baš onako kako je zamišljate i ostvarite sve svoje potencijale. Promjena karijere ne mora biti radikalan zaokret - katkad je dovoljno pronaći srodan posao za koji ste kvalificirani, a koji će bolje odgovarati vašem karakteru. Naravno, želje su jedno, ali bitno je pozabaviti se i praktičnim detaljima. 

BIRAJTE TOP POSLOVE 

Prema listama koje su kreirale najveće svjetske agencije za ponudu i potražnju poslova, ovo su top zanimanja s kojima nikako ne možete pogriješiti. Ako vaši snovi gledaju u tom smjeru, hrabro krenite naprijed. Prema najnovijim istraživanjima ovo su kategorije u kojima su najplaćeniji poslovi. Poduzetništvo i financije su u top pet možda najjačih grana, u financijskom sektoru očekuje se rast od 41 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slijede poslovi u sklopu informacijskih tehnologija - to je područje koje će samo rasti, a oni zaposleni u tim kategorijama burze rada niti ne vide. Ultra popularno područje je zdravstvo, a potom prodaja te vještine prodavanja.

Ako ste stručnjak u nekom od tih područja možete raditi kao freelancer pridružujući se nekom internetskom servisu na kojem usluge nudite cijelom svijetu ili možete osnovati manju firmu. No, prije pokretanja vlastitog posla ovo su ključni koraci na koje morate obratiti pozornost.

ISTRAŽITE TRŽIŠTE

Koliko je vaš posao atraktivan potencijalnim klijentima. Koliko je omjer uloženog, a koliko dobivenog. Za koliko ćete vremena početi zarađivati, a ne samo pokrivati troškove. Sve te brojke morate imati prije pokretanja vlastitog biznisa, radili ga od kuće ili otvorili svoj ured. 

FINANCIJSKA PODLOGA

U Hrvatskoj, kažu, je najkompliciranije pokrenuti posao zbog ogromne birokracije. Osim kreativne ideje kojom možete osvojiti svijet najvažniji faktor su financije. Prije kretanja u solo vode posavjetujte se sa svojim osobnim bankarom i pitajte sve što vas zanima te koje mogućnosti imate. Imate li dovoljan budžet za prvih godinu dana poslovanja? I ne, nemojte odmah odustati ako financije na prvu ne izgledaju najbolje. Mnoge banke danas nude brze kredite s kojima je u samo jedan dan moguće podići novac - u samo jednom posjetu banci, pogotovo ako prepoznaju kvalitetu vaše ideje. A to je ono što vama u ovom trenu i treba – što jednostavniji dolazak do budžeta za vlastiti posao.

POTPORA

Koliko god mislili da sve možete sami prilikom pokretanja svog posla brzo ćete se uvjeriti da to nije tako. Ne možete znati sve. I zato svaki korak provjerite dvaput i okružite se profesionalnim suradnicima koji znaju ono u čemu vi ''štekate''. Više ideja nikad ne može škoditi. Angažirajte se i oko dodatne edukacije. Ovo je dio života koji nikada ne smijete zanemariti. Iako neka zanimanja, zahtijevaju cjeloživotno obrazovanje, mnogi se zanati mogu naučiti na večernjim tečajevima koje možete pohađati nakon posla.Tržište rada neprestano se mijenja i vlastitim usavršavanjem ostajete konkurentni. 

PLANIRANJE

Kako bi vam bilo lakše ostvariti svoje poslovne ciljeve, podijelite ih na neposredne, kratkoročne i dugoročne. Izrada ovog popisa motivirat će vas ako se nađete zbunjeni gomilom mogućnosti koja vam je na raspolaganju, a samim time ćete kreirati i strategiju poslovanja.

Koliko puta trebaš otići u banku da podigneš kredit? Jednom – ako je riječ o Addiko bankama u Hrvatskoj. Čini se da podići kredit nikad nije bilo jednostavnije. Blic kredit moguće je realizirati u samo jednom posjetu banci. Riječ je o nenamjenskom kunskom kreditu koji se odobrava u iznosu od 7.000 do 40.000 kuna.

Powered by:


                    
                        24sata
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja
TESTIRAJTE ZNANJE

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja

Znate li tko stoji iza poznatog, Zlatnom palmom nagrađenog, filma Parasite ili koji je hrvatski film briljirao na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu? Riješite kviz i provjerite koliko zapravo poznajete filmsku industriju

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu
SEKS, LAŽI I VIDEOVRPCE

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu

Poznati filmski festival u Cannesu prvi je put održan 1946., a od samog početka prate ga razni skandali. Burna politička zbivanja i intrige nerijetko su obilježavali ovaj događaj, a evo još nekoliko zanimljivosti
Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati
PITALI SMO VAS

Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati

Kažu da nismo štedljiva nacija, ali izgleda da stvari idu nabolje. Hrvati sve više štede, a to potvrđuju i brojke, čiji se iznos popeo za nekoliko milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu