Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 15

Trebamo li šećer i/ili mlijeko stavljati u kavu? Evo odgovora

Powered by Franck

Trebamo li šećer i/ili mlijeko stavljati u kavu? Evo odgovora
1

Topla ili hladna, bijela ili crna, ništa nam nije važno sve dok je kava ukusna. No tu dolazimo do vječnog pitanja - je li kava bolja ako u nju stavimo šećer i/ili mlijeko ili time smanjujemo njezinu kvalitetu?

Kava i Hrvati idu zajedno kao prst i nokat. Volimo ju ispijati u svim prigodama - prije posla, na poslu, nakon posla, vikendom... S druge strane, kad ju ne popijemo, osjećamo kao da nam nešto kronično nedostaje. No, iako ju pijemo svakodnevno, postoji puno činjenica o kavi i njezinu načinu pripreme za koje ne znamo.

Priprema kave

Većina nas zna da je pri kuhanju kave najvažnije staviti dovoljno žlica kave da ona ne bude rijetka. No također je važno znati da se kod različitih vrsta kave trebaju poštivati određena pravila. A tko će nam to bolje objasniti nego stručnjak za kave!

- Dok je kod jednog načina, primjerice turskog, ključanje vode presudno, u pripremi espressa takva je voda prevruća. Svaki proizvođač na svojim pakiranjima ima istaknute parametre za pripremu kave i najbolje bi bilo da se držimo toga - objašnjava Marijo Karlica, član Franck Barista Teama i dodaje da primjerice Espresso ima svoje zakonitosti u pogledu veličine šalice te ona mora biti maksimalne zapremnine do 55 ml, dok će za filter-kavu šalica od 2 dcl biti idealna.

- Porculan i vrhunska keramika najpoželjniji su materijali šalica za kavu, dok je hladne napitke na bazi kave najbolje sipati u staklene čaše. Ljudi bi trebali izbjegavati bilo kakvu vrstu plastike jer spoj temperature veće od 90 Celzijevih stupnjeva i loše kvalitete plastike mogu negativno utjecati okus i zdravstvenu ispravnost napitka - poručuje barist.

Trebamo li u kavu stavljati šećer i mlijeko?

Imate li i vi na poslu onu jednu osobu koja pije bijelu kavu s tri žlice šećera i onu drugu koja ide u totalnu krajnost i pije crnu kavu bez ikakvih dodataka? Ljudi obično preferiraju onu verziju kave koja je negdje između, s malo šećera i pokojom kapi mlijeka. No je li takav način pripreme ispravan?

- Kako bismo što bolje osjetili sve arome koje su prirodno prisutne u kavi, svakako bismo trebali izbjegavati šećer. No, kako je kava neodoljiv napitak, ljudi ga prilagođavaju sebi i svojim preferencijama te dodavanjem šećera kreiraju napitak u kojem žele uživati - kaže naš sugovornik. Kad je riječ o mlijeku, barist objašnjava da je i to stvar preferencije.

- Ljudi dodaju mlijeko kako bi ublažili jači okus kave ili kako bi povećali volumen napitka u kojem uživaju. No važno je da mlijeko koje stavljamo u kavu bude temperature koja neće kavu odmah rashladiti ili pak pregrijano, koje će kavu potpuno uništiti - objašnjava barist te kaže da ljudi dodaju šećer i/ili mlijeko u espresso, iako mu ti dodaci, kad se pravilno pripremi, uopće nisu potrebni.

- U espressu koji je pripremljen na pravilan način možemo uživati bez ikakvih dodataka, a ljudi najčešće dodaju šećer ili mlijeko da prikriju neki od nedostataka koji nastaje prilikom pripreme kave - uzroci mogu biti neodržavan aparat za espresso, previsoka temperatura pripreme, ishlapjela kava i slično. S druge strane, neki preferiraju kavu s mlijekom, no ako je napitak dobro pripremljen, neće zahtijevati šećer jer, ako je mlijeko zagrijano na pravilan način do nekih 65 Celzijevih stupnjeva, samo mlijeko ispušta optimalnu količinu šećera i napitak nije potrebno dodatno zaslađivati - zaključuje naš sugovornik.

 

Kad je riječ o drugim dodacima kavi poput cimeta ili likera, naš sugovornik kaže da su poželjni samo u koktelima u kojima je osnova kava - Dimljene arome whiskeyja, aromatični cimet, amareto, gin, vodka ili dobar liker od naranče samo su neki od sastojaka koji se koriste u svjetski priznatim koktelima kao što su Shakerato, Espresso martini, Irish coffee, Kentucky coffee i Cold brew gin tonic.

Koliko je šalica kave dnevno zdravo popiti?

Budući da kavu ispijamo u velikim količinama, zanimalo nas je postoji li optimalan broj šalica kave koje je poželjno popiti tijekom dana.

- Vječito pitanje na koje nam može odgovoriti samo naš organizam. Slušajte svoje tijelo i ono će vam dati najbolji odgovor. Kofein u kavi ima puno blagodati i netko će popiti pet do šest šalica kave dnevno, a nekima će to izrazito smetati. Za sve njih preporučujem kavu bez kofeina, a tu je uvijek opcija Franck napitaka od cikorije i žitarica koji su odlična alternativa kavi poput Bianke, Divke i Kneippa - poručuje barist.

Vrhunski espresso iz kućne radinosti možete napraviti i vi, a sve što vam pritom treba jest kvalitetan aparat, uz koji je priprema omiljenog napitka gotova u tren oka!

Powered by Franck

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15
VIDEO

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'
PROMJENE U PONAŠANJU

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'

O tome kako danas podučavati djecu koja odrastaju u suvremenom dobu i pritom zadržati njihovu pozornost razgovarali smo sa socijalnom pedagoginjom i profesoricom hrvatskog jezika iz jedne zagrebačke škole

'Svaki vođa svojeg tima mora biti autoritet, a to se postiže znanjem i dokazivanjem'
INTERVJU: IVONA KOVAČEVIĆ - YAMMAT

'Svaki vođa svojeg tima mora biti autoritet, a to se postiže znanjem i dokazivanjem'

Devet godina postojanja nekog brenda nije mala stvar, pogotovo ako sve to stavimo u kontekst internetske eksplozije stvaranja sadržaja. O uspješnosti brenda Yammat razgovarali smo s direktoricom Ivonom Kovačević
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu