Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by Franck

Trebamo li šećer i/ili mlijeko stavljati u kavu? Evo odgovora

None Foto: Guliver/Shutterstock

Topla ili hladna, bijela ili crna, ništa nam nije važno sve dok je kava ukusna. No tu dolazimo do vječnog pitanja - je li kava bolja ako u nju stavimo šećer i/ili mlijeko ili time smanjujemo njezinu kvalitetu?

Kava i Hrvati idu zajedno kao prst i nokat. Volimo ju ispijati u svim prigodama - prije posla, na poslu, nakon posla, vikendom... S druge strane, kad ju ne popijemo, osjećamo kao da nam nešto kronično nedostaje. No, iako ju pijemo svakodnevno, postoji puno činjenica o kavi i njezinu načinu pripreme za koje ne znamo.

Priprema kave

Većina nas zna da je pri kuhanju kave najvažnije staviti dovoljno žlica kave da ona ne bude rijetka. No također je važno znati da se kod različitih vrsta kave trebaju poštivati određena pravila. A tko će nam to bolje objasniti nego stručnjak za kave!

- Dok je kod jednog načina, primjerice turskog, ključanje vode presudno, u pripremi espressa takva je voda prevruća. Svaki proizvođač na svojim pakiranjima ima istaknute parametre za pripremu kave i najbolje bi bilo da se držimo toga - objašnjava Marijo Karlica, član Franck Barista Teama i dodaje da primjerice Espresso ima svoje zakonitosti u pogledu veličine šalice te ona mora biti maksimalne zapremnine do 55 ml, dok će za filter-kavu šalica od 2 dcl biti idealna.

- Porculan i vrhunska keramika najpoželjniji su materijali šalica za kavu, dok je hladne napitke na bazi kave najbolje sipati u staklene čaše. Ljudi bi trebali izbjegavati bilo kakvu vrstu plastike jer spoj temperature veće od 90 Celzijevih stupnjeva i loše kvalitete plastike mogu negativno utjecati okus i zdravstvenu ispravnost napitka - poručuje barist.

Foto: 24ContentHaus

Trebamo li u kavu stavljati šećer i mlijeko?

Imate li i vi na poslu onu jednu osobu koja pije bijelu kavu s tri žlice šećera i onu drugu koja ide u totalnu krajnost i pije crnu kavu bez ikakvih dodataka? Ljudi obično preferiraju onu verziju kave koja je negdje između, s malo šećera i pokojom kapi mlijeka. No je li takav način pripreme ispravan?

- Kako bismo što bolje osjetili sve arome koje su prirodno prisutne u kavi, svakako bismo trebali izbjegavati šećer. No, kako je kava neodoljiv napitak, ljudi ga prilagođavaju sebi i svojim preferencijama te dodavanjem šećera kreiraju napitak u kojem žele uživati - kaže naš sugovornik. Kad je riječ o mlijeku, barist objašnjava da je i to stvar preferencije.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL Marijo Karlica

- Ljudi dodaju mlijeko kako bi ublažili jači okus kave ili kako bi povećali volumen napitka u kojem uživaju. No važno je da mlijeko koje stavljamo u kavu bude temperature koja neće kavu odmah rashladiti ili pak pregrijano, koje će kavu potpuno uništiti - objašnjava barist te kaže da ljudi dodaju šećer i/ili mlijeko u espresso, iako mu ti dodaci, kad se pravilno pripremi, uopće nisu potrebni.

- U espressu koji je pripremljen na pravilan način možemo uživati bez ikakvih dodataka, a ljudi najčešće dodaju šećer ili mlijeko da prikriju neki od nedostataka koji nastaje prilikom pripreme kave - uzroci mogu biti neodržavan aparat za espresso, previsoka temperatura pripreme, ishlapjela kava i slično. S druge strane, neki preferiraju kavu s mlijekom, no ako je napitak dobro pripremljen, neće zahtijevati šećer jer, ako je mlijeko zagrijano na pravilan način do nekih 65 Celzijevih stupnjeva, samo mlijeko ispušta optimalnu količinu šećera i napitak nije potrebno dodatno zaslađivati - zaključuje naš sugovornik.

 

Kad je riječ o drugim dodacima kavi poput cimeta ili likera, naš sugovornik kaže da su poželjni samo u koktelima u kojima je osnova kava - Dimljene arome whiskeyja, aromatični cimet, amareto, gin, vodka ili dobar liker od naranče samo su neki od sastojaka koji se koriste u svjetski priznatim koktelima kao što su Shakerato, Espresso martini, Irish coffee, Kentucky coffee i Cold brew gin tonic.

Koliko je šalica kave dnevno zdravo popiti?

Budući da kavu ispijamo u velikim količinama, zanimalo nas je postoji li optimalan broj šalica kave koje je poželjno popiti tijekom dana.

- Vječito pitanje na koje nam može odgovoriti samo naš organizam. Slušajte svoje tijelo i ono će vam dati najbolji odgovor. Kofein u kavi ima puno blagodati i netko će popiti pet do šest šalica kave dnevno, a nekima će to izrazito smetati. Za sve njih preporučujem kavu bez kofeina, a tu je uvijek opcija Franck napitaka od cikorije i žitarica koji su odlična alternativa kavi poput Bianke, Divke i Kneippa - poručuje barist.

Vrhunski espresso iz kućne radinosti možete napraviti i vi, a sve što vam pritom treba jest kvalitetan aparat, uz koji je priprema omiljenog napitka gotova u tren oka!

Komentari (15)
  • Ujutro jedna šalica (ona velika, čajna od 2 dl) crne turske i sa čajnom žličicom meda... I ne diraj me sat vremena... nakon 15 min znam kako se zovem, nakon pola sata sam sposoban mailove čitati i shvatiti, a nakon sat vremena se mogu spremati na posao... :D

    7. 6. 2019,   15:32
  • Turska se peče. Kad promjeni boju zalije se sa vrućom (ne kipućom) vodom.

    7. 6. 2019,   11:39
  • Turska s malo mlijeka samo da rashladi tek malo kavicu da ju mogu popiti 😚😚i uživati 😚

    7. 6. 2019,   10:41