Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trikovi koji će vam pomoći u čišćenju okućnice ove jeseni

None Foto: Pexels

Jesen je pravo vrijeme za čišćenje okućnice i pospremanje stvari koje zimi ne koristimo. Vrijeme je idealno - ni hladno ni vruće, stoga zavrnite rukave i primite se posla kako biste zaštitili vrtnu garnituru ili vanjski roštilj od kiše i snijega

Bilo da imate vrtni namještaj, vanjski roštilj ili bazen u kojemu uživate ljeti, došlo je vrijeme da ih pospremite i zaštitite od padalina do sljedeće sezone. Vrtni namještaj nije jeftin, pa vjerujemo da ga želite zaštititi kako bi što duže potrajao, a isto je i s ostalim stvarima koje krase vaše dvorište i u kojima uživate za ljetnih dana. Zato vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da što bolje pripremite okućnicu za zimu i očuvate sve ono što ljeti koristite vani.

Zaštitite vrtnu garnituru

Kakav god vrtni namještaj imali, bilo da se radi o metalnom, drvenom, plastičnom ili namještaju od ratana ili bambusa, potrebno ga je zaštititi prije zime kako bi što duže potrajao, posebno ako ga nemate gdje pospremiti „pod krov“. Kako uz vrtni namještaj najčešće imamo i jastuke za sjedenje, najprije valja njih riješiti. Po potrebi ih prvo operite, a zatim (dobro osušene) pospremite u plastične vreće koje će ih zaštiti od vlage. Nikako ih ne ostavljajte vani, već ih spremite negdje na suho. Sada slijedi čišćenje garniture - stolice, klupe i stolove najbrže ćete oprati visokotlačnim čistačem koji će s njih isprati prljavštinu. Naravno, ako na namještaju postoji kakva mrlja, najprije ju uklonite spužvicom i odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Imajte na umu da vrtni namještaj ne smijete čistiti abrazivnim sredstvima jer ćete ga oštetiti, pa radije birajte nježnija sredstva namijenjena pojedinim površinama. 

Nakon pranja, za još bolju zaštitu drvenog namještaja ili onog od ratana ili bambusa, možete ga premazati posebnim sredstvom za zaštitu drva i ispolirati voskom. Tako ćete mu osvježiti izgled i produljiti vijek trajanja. Kada se namještaj osuši, vrijeme je da ga prekrijete kakvom navlakom ili običnim najlonom (posebice ako ga ostavljate vani tijekom zime). Sve dijelove kroz koje može ući voda dobro zalijepite ljepljivom trakom i pobrinite se da ni jedan dio namještaja ne ostane izložen vanjskim utjecajima. Sunce, kiša, snijeg i vjetar s vremenom će ostaviti trag na njemu, pa ovaj korak nikako nemojte preskočiti. 

Foto: Guliver/Shutterstock

Očistite i zaštitite zidani roštilj i bazen

Tijekom hladnih dana zidani roštilj, odnosno vrtni kamin sigurno nećete koristiti, a želite li da odoli vremenskim uvjetima tijekom godine, treba ga dobro očistiti i prekriti. Nakon što dobro pometete ostatke pepela, isperite cijeli kamin vodom, a dio za pečenje oribajte sredstvom za čišćenje masnoća. U tu svrhu možete koristiti i ocat - sve što trebate jest pomiješati šalicu alkoholnog octa i šalicu vode u boci s raspršivačem, pošpricati roštilj i ostaviti desetak minuta. Zatim presavijte komad aluminijske folije dok ne dobijete čvršći kvadrat veličine šake, pošpricajte foliju čistim octom, oribajte njome roštilj i potom isperite. Kad vaš roštilj ponovno zablista, prekrijte ga najlonom ili sličnom nepropusnom navlakom kako biste ga očuvali od kiše i snijega. Imate li mobilni roštilj, nakon što ga temeljito očistite, spremite ga u podrum, garažu ili negdje drugdje gdje može dočekati proljeće.

Foto: Guliver/Shutterstock

Ako ste jedan od sretnika koji u dvorištu imaju bazen, nemojte misliti da je dovoljno samo ga isprazniti. Kad ste već uložili u bazen, najbolje je da uložite i u zaštitnu navlaku kojom ćete ga prekriti tijekom hladnih mjeseci. Naravno, najprije ga dobro operite (najbolje će poslužiti Kärcher visokotlačni čistač), pustite da se osuši i zatim ga prekrijte. Zaštitite li bazen od padalina, duže će trajati i nećete morati na ljeto utrošiti sate i sate na njegovo čišćenje i eventualne popravke. 

Zaštitite vrtno bilje od smrzavanja

Nakon što pospremite veće stvari u dvorištu poput namještaja i roštilja slijede one manje - vrtno bilje, tegle s cvijećem i vrtni ukrasi. Sve mlade i osjetljive biljke poput grmova, ukrasnih drvca ili voćki potrebno je zaštititi od smrzavanja, a to ćete najbolje postići tako da ih omotate jutenom vrećom ili najlonom. Biljke u teglama poželjno je unijeti u zatvoren prostor, ali ako ih nemate gdje preseliti, također ih prekrijte jutenom vrećom ili pokrivačem za biljke koji možete kupiti u većini trgovina s vrtnom opremom. Naravno, ako je vani još prilično toplo i sunčano, pričekajte s omotavanjem biljaka dok se temperature još malo ne spuste.

Foto: Guliver/Shutterstock

Riješite se plijesni i mahovine 

Tijekom godine na terasi, stepenicama, vrtnim stazama i ogradi skupi se prljavština i uhvate se plijesan i mahovina. Kako bi vaša okućnica u proljeće bila manje zahtjevna za čišćenje, potrebno je sve to očistiti na jesen. Naime, plijesan i mahovina uništavaju boju na ogradi, a usto će i brže strunuti, dok će terasa, bila popločena ili betonirana, na tim dijelovima promijeniti boju, stoga, ne očistite li to prije zime, na proljeće će vaše dvorište izgledati loše. Za takvo čišćenje ponovno će najbolje poslužiti visokotlačni čistač kojim ćete brzo i efikasno riješiti nastale bakterije i mahovinu. Nakon pranja riješite eventualne sitne popravke na ogradi (i terasi ako je popločena), ako imate drvenu ili željeznu ogradu nije na odmet prelakirati ju zaštitnim lakom kako bi preživjela zimu. Kod željeznih ograda ključno je spriječiti širenje hrđe, pa sve hrđave dijelove dobro premažite sredstvom za zaštitu od korozije. 

Foto: Guliver/Shutterstock

Očistite žljebove i dvorište od lišća

Možda ne brinete previše o žljebovima tijekom godine, no ujesen kad krenu jake kiše, bit ćete sretni što ste ih na vrijeme očistili. Naime, ostavite li lišće, grančice i ostale nakupine u žljebovima, za lošeg vremena kiša će se slijevati po vašim prozorima i fasadi te ih tako uništavati. Zato uzmite ljestve, rukavice i kantu, očistite žljebove i napravite ih prohodnima za nadolazeće padaline. Nakon što ih očistite, uzmite vrtno crijevo i isperite sitne ostatke lišća i smeća koje se nakupilo s vremenom. 

Ako u dvorištu imate lišća koje se nakupilo uz ogradu ili kuću, grablje u ruke i sve lišče stavite na kup te ga potom ili spalite ili njime prekrijte povrtnjak (trulo lišće odlično je gnojivo). Ako nemate povrtnjak, suho lišće možete rastegnuti ispod grmova ili voćki - tako ćete ih također zaštititi od smrzavanja, a ujedno će lišće služiti kao gnojivo i hraniti biljke tijekom zime.

Foto: Guliver/Shutterstock

Pospremite garažu, podrum i tavan

Sad kad ste sve oko kuće počistili i sredili, slijedi posljednji korak u jesenskom spremanju, a to je čišćenje tavana, garaže ili podruma, ovisno o tome gdje držite stvari poput alata, kosilice, bicikla i slično. Iako se mnogima čišćenje takvog prostora čini mukotrpnim, zapravo ne trebate gubiti previše vremena na to. Važno je da napravite mjesta tako što ćete baciti sve što ne koristite i riješiti se svega potrganog i neupotrebljivog. Po potrebi ometite paučinu, a zatim možete usisati ili pomesti pod. Sad kada ste napravili mjesta, imate gdje odložiti vrtni alat koji tijekom zime nećete koristiti, unijeti jastuke za sjedenje s vrtne garniture, pospremiti bicikl, role, loptu i druge stvari koje koristite vi ili vaša djeca te uživati u urednoj i čistoj okućnici koja će spremna čekati proljeće!

Foto: Guliver/Shutterstock

Komentari (5)
  • jel mora bit karcher il more bit njeka druga marka ...

    17. 9. 2018,   09:41
  • Trik je da zasučeš rukave i primiš se posla,može i hladna pivica ili gemišt i lagano rad

    17. 9. 2018,   08:49
  • Ja se vec umorila citajuci ...

    17. 9. 2018,   13:51