Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 34

Već je proputovao više od 70 zemalja i još ne planira stati

Powered by Podravka

Već je proputovao više od 70 zemalja i još ne planira stati
5

Sejšeli, Tajland, Etiopija i Madagaskar samo su neke od zemalja koje je ovaj Zagrepčanin obišao. Kako je odlučio dati otkaz i proputovati svijet, što je sve do sada iskusio te kakvi su mu planovi za dalje saznajte u članku

Jeste li ikada pomislili kakav bi osjećaj bio dati otkaz, spakirati kofer i proputovati svijet? Kristijan Iličić, 31-godišnji travel bloger iz Zagreba upravo je to učinio. Putuje više od deset godina i do sada je svoju putovnicu napunio s više od 70 pečata iz zemalja diljem svijeta. Iako je cijelo vrijeme radio, posao mu nije omogućavao da putuje koliko želi, stoga je odlučio dati otkaz i potpuno se posvetiti svojoj strasti - putovanjima. Na mnoga putovanja odlazi sa svojom dugogodišnjom djevojkom Andreom kojoj je prije pola godine na Sejšelima stavio i zaručnički prsten na ruku. 

Poduzetnik ili travel bloger?

Kristijan je diplomirao na Tehnološkom veleučilištu u Zagrebu kao magistar računalnog inženjerstva. Kako se vrlo rano počeo zanimati za računala, sa samo 16 godina pokrenuo je portal za sebe i prijatelje iz škole. Nije se nadao da će portal postati jedan od pet najposjećenijih u Hrvatskoj. No četiri godine kasnije, dok je bio tek na drugoj godini faksa prodao ga je i tako sa samo 20 godina postao jedan od najmlađih uspješnih poduzetnika u Hrvatskoj. Iako je prodao 90% udjela, ostao je raditi na portalu za tvrtku koja ga je kupila. Ipak, uz posao nije uspijevao hraniti svoj poveći apetit za putovanjem stoga je naposljetku dao otkaz.           

Uz Facebook, Instagram, YouTube te druge društvene mreže ove je godine počeo i intenzivnije raditi na svojoj web stranici na kojoj dijeli savjete o putovanjima te dokumentira svoje živopisne avanture. - Već 12 godina aktivno putujem i htio sam svoje avanture podijeliti s drugima. Uvijek sam sretan kada čujem da moja putovanja motiviraju druge na daleke destinacije i kada mi se ljudi javljaju za savjete - navodi Kristijan. 

Prvo putovanje

Prva daleka destinacija na koju je otišao bila je Azija i tada je imao tek 18 godina. - Najviše sam ponosan na to što sam ju posjetio prije više od 10 godina kada je još bila u potpuno izvornom stanju bez previše turista i previsokih cijena. Pamtim jela koja sam jeo na cesti za kojih 50 centi i atrakcija koje su u to vrijeme bile besplatne - kaže Kristijan te dodaje - tri mjeseca živio sam kao lokalac i trošio novac sukladno njihovom standardu. Ono što sam vidio prolazeći tako veliku zemlju na lokalan način nezaboravno je - ističe. 

Od svih zemalja u kojima je bio najviše mu u sjećanju ostaje Etiopija zbog jedinstvenih ljudi, hrane, običaja i krajolika. - Najviše me se dojmilo što Etiopljani uza svu tu neimaštinu dijele hranu sa strancima jer je to kod njih običaj. Nasmijani su, pozitivni te zaista jedinstveni u svojim kulturološkim izričajima - opisuje Kristijan. 

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic) on

Zaljubljenik u hranu

Osim što je zaljubljenik u putovanja i adrenalin, Kristijan je i veliki gurman. - Najviše me se dojmilo umijeće kuhanja u Aziji, točnije na Tajlandu, ali i u Etiopiji. Tajlandsko nacionalno jelo Pad Thai i Tom Yum juha nikada mi neće dosaditi. Pad Thai izvorno kombinira kozice, tofu, začine, jaje, rižine rezance, mljeveni kikiriki, sušene kozice i sok limete - opisuje Kristijan. S druge strane, Etiopijska hrana potpuno je drukčije iskustvo. - U Etiopiji mi se najviše svidjela Injera koja izgleda kao debela palačinka slano kiselog okusa na koju se slažu raznorazna kuhana jela s umacima ili bez njih. Jela su najčešće poredana u krug, a jede se prstima tako što otrgnete komadić palačinke i kombinirate s ostalom hranom. Spoj okusa na kraju bude čudesan - kaže Kristijan. 

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic) on

Iskustvo u Americi

Od svih zemalja u kojima je bio najmanje mu je, kaže, odgovarala američka kuhinja. - U Americi sam zadnji put proveo više od dva mjeseca pa sam se zaista zaželio domaćih okusa. Strašno me razveselilo što sam tamo naišao na Podravka proizvode jer sam veliki ovisnik o umacima i namazima. Kad sam vidio ajvar na policama oduševio sam se - prisjeća se Kristijan. Zbog toga smo ga pitali nosi li na putovanja neke namirnice iz Hrvatske:

- S obzirom na to da mi je juha sastavni dio obroka, često nosim juhe u vrećicama jer su ukusne i jednostavne za pripremu. Začudili biste se koliko je teško u Americi pronaći goveđu ili pileću juhu, gotovo pa nemoguća misija. Uglavnom imaju teške guste juhe na bazi sira i teških umaka što mi nikako ne godi - iskreno će Zagrepčanin. 

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic) on

Nije sve bajka

Mnogi od nas sanjaju o avanturističkom životu kakav ima Kristijan no iako se na prvu čini lako, nije sve baš jednostavno. Kristijan naglašava da je deset godina istovremeno radio i putovao te sam financirao putovanja. - Tek u zadnje vrijeme otkad sam se počeo transparentnije baviti ovim poslom te postao aktivniji na društvenim mrežama mogu se zapravo posvetiti isključivo travel bloggingu. Ljudima se sviđa to što putujem avanturistički i što je u prvom planu lokalno iskustvo, a ne turističko - ističe. 

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic) on

Savjet iz prve ruke

Za kraj smo ga pitali što bi poručio onima koji žele, baš poput njega, krenuti u avanture diljem svijeta i pisati o tome, na što je on imao iskusan odgovor. - Poručio bih im da moraju imati određenu ušteđevinu dok ne dođu do faze da nešto mogu zaraditi pisanjem bloga. Nitko se ne bi trebao oslanjati na putovanja kao na posao i stalni prihod već bi morali pronaći još neke načine zarade. Cijeli život ulažem u putovanja i smatram da mi se to danas vraća kroz brojne suradnje no ipak sam najprije deset godina radio i isključivo sam financirao putovanja - ponavlja Kristijan. 

Kristijan je u mnogim intervjuima već rekao da mu je cilj obići sve države svijeta, a kako je krenuo, čini se da će u tome i uspjeti. Na pitanja nam je odgovorio dok se vraćao s Kanarskog otočja, a sljedeće destinacije na koje se uputio su daleki Hong Kong i Makao. Sretan put Kristijane!

Powered by Podravka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 34
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.