Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7

Više od 2500 žena u Hrvatskoj godišnje oboli od ove vrste raka

Powered by PLIVA

Više od 2500 žena u Hrvatskoj godišnje oboli od ove vrste raka
1

Rak dojke najčešći je oblik raka u žena - samo u Hrvatskoj 2014. godine od njega su oboljele 2644 žene. Iako se najčešće javlja u starijih od 50, nerijetko se ova zloćudna bolest javlja i u žena u reproduktivnoj dobi

Prema posljednjim podacima Svjetskog fonda za istraživanje raka, ove je godine u svijetu zabilježeno 2,088,849 novih slučajeva raka dojke što čini više od 12% ukupnog broja dijagnosticiranih karcinoma u 2018. do sada. Usto, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, svakoj jedanaestoj ženi prijeti rak dojke, uključujući i one u reproduktivnoj dobi. Budući da liječenje raka nerijetko utječe i na plodnost žena, pitanje je kako im pomoći da očuvaju plodnost i nakon izlječenja osnuju ili prošire obitelj. Odgovor, na sreću, postoji, a riječ je o onkofertilitetu

Rizični čimbenici i rano otkrivanje 

Iako se rak dojke ne može prevenirati, postoje određene životne navike koje mogu utjecati na njegov nastanak. Primjerice, to su pretilost i loše prehrambene navike općenito, pušenje i povećana konzumacija alkohola. No, izuzev ovih navika, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rizični su čimbenici općenito:

  • dob - rizik se povećava što je žena starija
  • prva mjesečnica prije 12. godine
  • kasna menopauza
  • nerađanje ili prva trudnoća poslije 30. godine života
  • pojavnost raka dojke ili raka jajnika u obitelji
  • prethodna bolest dojke

Kako bi se rak na vrijeme otkrio, žene bi trebale redovito provoditi samopregled kod kuće, naročito one koje se pronalaze u nekom od navedenih rizičnih čimbenika. Kontrolom dojki žena će se upoznati s njihovom strukturom i lakše prepoznati bilo kakvu promjenu na njima. Otkrije li se karcinom na vrijeme, šanse su za izlječenje veće. Ono na što pri samopregledu treba obratiti pozornost jesu kvržica u dojci ili ispod pazuha; crvenilo kože dojke ili bradavice; promjena oblika dojke; iscjedak iz bradavice; uvlačenje kože ili bradavice; osjetljivost ili bol u bradavici ili dojci. 

Utjecaj liječenja na plodnost

Otkrije li se rak dojke, slijedi odgovarajuća terapija odnosno operacija koja, nažalost, može negativno utjecati na reproduktivne funkcije. - Liječenje maligne bolesti uključujući operaciju, kemoterapiju i zračenje može uništiti ili smanjiti plodnost - objašnjava prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić iz Klinike za ženske bolesti i porode te dodaje - U žena liječenje može uzrokovati oštećenje jajnika na način da dovede do genskog oštećenja jajne stanice, prijevremenog zatajenja endokrine funkcije jajnika i potom prijevremene menopauze ili drugih reproduktivnih problema.

Novi trend u medicini: Mnogima bi mogao zatrebati!
Novi trend u medicini: Mnogima bi mogao zatrebati!

Na sreću, stručnjaci za onkofertilitet i onkobiologiju sve više rade na razvijanju novih i učinkovitih metoda očuvanja plodnosti u onkoloških pacijenata. - Onkofertilitet je područje medicine koje objedinjuje i premošćuje različitosti onkologije i humane reprodukcije s ciljem očuvanja plodnosti u pacijenata s malignom bolešću tijekom liječenja i nakon izlječenja - objašnjava dr. Vrčić. 

Važno je savjetovati se prije početka liječenja

Iako je termin nastao još 2006. godine zahvaljujući doktorici Theresi K. Woodruff kao odgovor na pitanje kako pomoći oboljelima od raka da nakon izlječenja osnuju ili prošire obitelj i tako poboljšaju sveukupnu kvalitetu života, u Hrvatskoj je ovo područje medicine "još u povojima" - riječi su to dr. Vrčića. Međutim, ova se praksa uspješno razvija, a dr. Vrčić poručuje - Zaštita jajnika tijekom kemoterapije hematoloških malignih bolesti započela je još 2000. godine, a od 2013. zamrzavamo jajne stanice u onkoloških pacijentica, ponajprije u onih s rakom dojke u reprodukcijskoj dobi.

Naravno, vrlo je važno razgovarati sa svojim onkološkim timom o ovim mogućnostima čim se sazna dijagnoza. - Savjetovanje sa subspecijalistom iz humane reprodukcije mora se provesti najranije moguće nakon postavljanja dijagnoze maligne bolesti, odnosno puno prije primjene kemoterapije ili zračenja - ističe doktor te dodaje kako se cijeli onkofertilitetni program temelji na personaliziranom pristupu, odnosno prilagođava se svakom pacijentu posebno. - Većina pacijentica ide u trudnoću nakon odluke onkologa i to nakon pet godina ili najranije nakon tri godine od izostanka zloćudnih stanica iz organizma - objašnjava dr. Vrčić. Međutim, kad su u pitanju žene s rakom dojke, situacija je malo drukčija. - Ženama koje planiraju trudnoću nakon što su preboljele rak dojke preporučuje se trudnoća čim prije te se u većini slučajeva dojenje ne preporučuje - poručuje naš sugovornik.

Powered by PLIVA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang