Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by Tele2

Vlada želi stopu nezaposlenosti od 68 posto

None Foto:

Paketom mjera "Od mjere do karijere" želi se ojačati uspješne mjere, poput samozapošljavanja, gdje 80 posto tvrtki s tom potporom preživi prvu godinu

Vlada je na kraju 2017. godine usvojila Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj od 2018. do 2020. godine.

- Radi se o paketu mjera 'Od mjere do karijere'. Ove je godine bio u vrijednosti od milijardu i pol kuna, a sljedeće u vrijednosti od 1,6 milijardi kuna. Pokraj tog paketa imamo specijalizirane pakete za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, prije svega mladih žena i osoba s invaliditetom - pojasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Smjernice imaju tri cilja, a prvi je povećanje stope zaposlenosti tijekom pet intervencijskih mjera.

- Vlada želi do 2020. godine dosegnuti stopu zaposlenosti od 68 posto. Koncentrirat ćemo se na povećanje stope zaposlenosti mladih osoba, starih osoba i smanjenje dijela dugotrajno nezaposlenih osoba - rekao je Pavić. Drugi cilj je usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada.

- Kolegica Divjak i ja, kroz sredstva Europskoga socijalnog fonda, radimo na spajanju potreba tržišta rada i sustava obrazovanja gdje imamo 500 milijuna eura na raspolaganju - rekao je. Treći je cilj pojačati informiranje sudionika na tržištu rada.

- Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine pala je s gotovo 50 posto u 2013. godini na 26 posto ove godine. U zadnjem kvartalu je i manja, oko 20 posto, no očekujem da će na razini cijele godine biti oko 26 posto - rekao je Pavić. Paketom mjera "Od mjere do karijere" želi se ojačati uspješne mjere, poput samozapošljavanja, gdje 80 posto tvrtki s tom potporom preživi prvu godinu.

- Njih smo ojačali i povećavamo s 35.000 kuna na 55.000 kuna, odnosno ako ih je dvoje samozaposlenih 110.000 kuna, četvero 220.000 kuna, a petero 275.000 kuna - kaže Pavić. Drugi novitet je jačanje pripravništva, za što već postoji zakonodavni okvir.

- Pripravništvo uvodimo kao mjeru koja će biti subvencionirana putem Zavoda za zapošljavanje. Cilj je da jačanjem pripravništva povećamo cijenu rada - rekao je.

Tema: Biznis Akademija

Komentiraj, znaš da želiš!