Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Sigurno niste znali da i za ovo postoje online tečajevi!

Powered by Tele2

Sigurno niste znali da i za ovo postoje online tečajevi!

Nije lako imati vlastiti biznis i uspješno voditi firmu, poznavati svoje kupce i znati se oglašavati. Međutim, mnogo je malih poduzetnika koji su pokrenuli vlastiti posao i uspješno ga vode uz pomoć interneta, a isto možete i vi

U 2017. godini nema opravdanja ako nešto ne znate, čak ni kad je u pitanju, primjerice, broj Grand Slamova koje je osvojio Rafael Nadal (u slučaju da ne znate odgovor je 16). Isprike za bilo kakvo neznanje više ne vrijede, osim ako vam je mobitel prazan, a računalo na popravku. Kada su u pitanju mali poduzetnici, znanje i snalaženje najvažnije su odlike za uspješno vođenje posla. U svijetu punom online mogućnosti niti jedan poduzetnik ne može si dopustiti loše vođenje bilo kojeg segmenta u poslovanju. Zato postoje razni online tečajevi uz koje možete naučiti baš sve - od toga kako pokrenuti posao, napraviti poslovni plan, voditi financije te se uspješno oglašavati. Prednosti takvog učenja najviše su iskoristili Amerikanci što potvrđuje činjenica da čak 5.8 milijuna američkih studenata sluša neki online tečaj. Jedini je nedostatak to što ne postoji online stranica s tečajevima ili savjetima prilagođenima našem tržištu i na hrvatskom jeziku, pa se morate osloniti na one strane. Ipak, i strani su tečajevi odlični dok se kod nas ne pokrene kakva online akademija s naglaskom na poduzetništvo. 

Priča za inspiraciju

Dobar primjer uspjeha pomoću online tečajeva je poduzetnički duo s Haitija. Jean-Ronel Noel i Alex Georges 2007. godine odlučili su pokrenuti tvrtku koja će Haitiju omogućiti obnovljivu električnu energiju. Haiti je tada imao jednu od najnižih stopa pristupa električnoj energiji u svijetu sa samo 12,5 posto stanovništva (od ukupno devet milijuna ljudi) koje je imalo pristup energiji. Noel i Georges odlučili su to promijeniti te su osnovali tvrtku ENERSA. Namjera im je bila omogućiti solarne panele najprije na ulicama, a zatim i u kućanstvima. Međutim, iako su obojica bili inženjeri strojarstva, za pokretanje posla nedostajalo im je znanje iz elektrotehnike. Noel je odlučio potražiti online tečaj koji će mu pomoći da shvati načela integriranih krugova. Materijale koji su mu potrebni našao je u sklopu online tečajeva na stranicama MIT sveučilišta u Cambridgeu i tako je sve krenulo. Dvojac je omogućio pristup električnoj energiji gotovo svima u zemlji što je bio poveći šok, doduše pozitivan, za sve ljude koji do tada nisu imali nikakvu struju. 

Open2Study

Australsko sveučilište RMIT u Melbourneu na svojoj stranici nudi online tečaj za poduzetništvo i vođenje obiteljskog posla. Podijeljen je u četiri dijela, a svaki se sastoji od deset videa, devet kvizova te jednog zadatka. Tečaj zahtjeva učenje od svega dva do četiri sata tjedno uključujući gledanje videa i rješavanje kvizova. Video sadržaji sveukupno traju oko četiri sata i 37 minuta što znači da svaki video u prosjeku traje sedam minuta. Tečaj je podijeljen u četiri poglavlja:

  1. Tko je poduzetnik?
  2. Upravljanje poduzetničkim procesima
  3. Poduzeće
  4. Obiteljski posao
Ovo su glavni problemi s kojima se susreću mali poduzetnici
Ovo su glavni problemi s kojima se susreću mali poduzetnici

 

Oni koji krenu na ovaj tečaj naučit će sve o psihologiji i osobinama dobrog poduzetnika, poslovnoj etici i menadžmentu te komunikaciji u poslovanju. Tečaj vas obučava i za izradu poslovnog plana i strategija te ulozi marketinga. Posljednji dio tečaja obuhvaća teme vezane za obiteljski posao te važnost zaposlenika koji nisu dio obitelji. Odlučite li se za ovaj tečaj na stranici je potrebno odabrati državu u kojoj se nalazite te se registrirati. Veliki je plus što je tečaj potpuno besplatan, međutim po njegovu završetku ne dobivate nikakav relevantan certifikat, ali zato dobivate znanje potrebno da biste uspjeli kao poduzetnik. 

Coursera

Sveučilište u Chicagu u sklopu Coursere nudi tečaj Strategije prodaje: Upravljanje prodajnim procesom čime bi svaki poduzetnik trebao vladati. Odlučite li se na ovaj tečaj naučit ćete kako privući i oduševiti kupce, koristiti se prodajnim vještinama u različitim kontekstima te uz proizvode prodati i svoje ideje. Razvit ćete vještine potrebne za izradu strategije poslovanja te naučiti kako koristiti ključne alate potrebne za uspjeh vaše tvrtke. Tečaj traje pet tjedana, a na kraju se dobiva certifikat koji možete isprintati ili koristiti u digitalnom obliku. Međutim, tečaj nije besplatan i certifikat dobivate od Coursere, a ne od sveučilišta. 

Udemy

Na ovoj stranici pronaći ćete tečaj za vođenje financija namijenjen prvenstveno malim poduzetnicima. Tečaj je orijentiran na korištenje Quickbooks Pro 2016 računovodstvenog softvera za mala poduzeća. Uz tečaj ćete naučiti voditi financije poduzeća u Quickbooks programu, baratati inventarom i proizvodima te izrađivati procjene financija. Usto ćete svladati rad s tablicama računa te unošenje i plaćanje računa. Tečaj obuhvaća osam sati video sadržaja koje možete gledati na zahtjev te jedan članak. Jedina mu je mana što košta 100 eura no za taj novac dobivate cjeloživotni pristup materijalima koje možete pogledati u bilo kojem trenutku što je zapravo dobra investicija. S obzirom na to da je tečaj namijenjen korištenju Quickbooks Pro 2016 programa, zahtjeva da taj program imate instaliran na računalu jer nije namijenjen njegovoj online verziji. Zanimljivo je da ovaj tečaj možete i darovati nekome, pa imate li u obitelji nekoga tko se bavi računovodstvom, ovo je originalna ideja za božićni poklon!

Universal Class

Vrlo bitan segment u poduzetništvu je sposobnost izrade dobrog poslovnog plana. Svrha poslovnog plana je predvidjeti buduća događanja te raspisati mjere potrebne za realizaciju posla. Poslovnim planom procjenjuju se potrebni ljudski i financijski resursi te očekivani prihod kako bi se vidjelo je li posao isplativ ili ne. Što se bolje predvide budući događaji i rješenja potencijalnih problema veće su šanse za ostvarivanje zacrtanih ciljeva.  

Dobar poslovni plan iziskuje puno vremena, strpljenje, istraživanje i detalje. Ovaj tečaj naučit će vas kako pristupiti izradi poslovnog plana i vodit će vas kroz proces njegovog pisanja. Naučit ćete zašto su određeni detalji od iznimne važnosti i kako prezentirati podatke važne za investitore ili partnere. Tečaj obuhvaća osam lekcija i 11 ispita i zadataka, a možete birati želite li na kraju tečaja certifikat ili ne. Jedina je mana to što se plaća - bez certifikata 50 dolara, a s online certifikatom 75 dolara. No odlično je to što je dostupan na internetu od 0 do 24 sata te sami diktirate tempo kojim ćete učiti. Za više informacija o tečaju posjetite stranicu

Google Digital Garage

Svi oni koji žele steći digitalno znanje i vještine za prezentiranje i oglašavanje svog poduzeća trebali bi proučiti ovu stranicu. Namijenjena je svima koji žele naučiti kako se promovirati putem interneta, privući korisnike i kupce te maksimalno iskoristiti društvene mreže za skretanje pažnje na sebe. Stranica će vam omogućiti da upoznate svoje korisnike putem web analitike i tako unaprijedite poslovanje. Želite li se oglašavati putem interneta, ali ne znate kako? I to ćete naučiti uz Google digitalnu garažu. Tečaj se sastoji od 23 poglavlja i potpuno je besplatan. Jedini nedostatak je to što verzija za Hrvatsku nema mogućnost izdavanja certifikata, dok britanska ima.

Bilo da ste mali ili srednji poduzetnik neki od ovih tečajeva sigurno će vam dobro doći. U znanje uvijek treba ulagati, posebno ako time možete unaprijediti svoje poslovanje. Neki od tečajeva su i besplatni stoga zašto ne biste iskoristili priliku? Nikad ne znate kada će vam stečeno znanje dobro doći!

Powered by Tele2

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode