Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Vodič za početnike: Kako zakotrljati biznis na eBayu

Powered by Tele2

Vodič za početnike: Kako zakotrljati biznis na eBayu
1

Čak i onima koji se u to nikad nisu upustili eBay je sinonim za kupnju i prodaju putem interneta. I to već respektabilnih dvadesetak godina.

VIDEO

Danas ga samo za prodaju koristi 25 milijuna ljudi, a u Velikoj Britaniji 200 tisuća malih poduzeća posluje isključivo na eBayu. Usto, logičan je izbor za male poduzetnike i one koji se to spremaju postati jer ćete, za razliku od drugih platformi iste namjene, trošak imati tek kad nešto prodate te vam je potrebna minimalna poslovna infrastruktura.

Također, kao i svi megapopularni online servisi namijenjeni najširoj publici, eBay je jednostavan za korištenje. Evo prvih koraka koji će vam dati općenit uvid u ono što vas očekuje odlučite li se za prodaju na eBayu, premda ga dosad uopće niste koristili.

1. Otvorite račun na eBayu i PayPalu: Ako ste se nekad bili registrirali na eBayu, reaktivirajte taj račun jer će bolje izgledati ako niste potpuni početnik i imate povijest transakcija, a zbog toga će vam i limiti za prodaju biti veći. Svi koji prodaju na eBayu moraju imati račun na PayPalu jer je to tamo jedini način plaćanja.

2. Instalirajte mobilnu aplikaciju eBaya na svoj mobitel: Ona će vam omogućiti da odredite vrijednost (cijenu) onoga što prodajete tako što će vam dati uvid u cijene takvih proizvoda u različitim trgovinama. Razveselit će vas i karakterističan zvuk notifikacija kad neki vaš proizvod bude prodan.

3. Budite kupac: Kupite nekoliko jeftinih sitnica preko eBaya jer je važno da vidite kakvo je korisničko iskustvo sa strane kupca. Upoznajte se s notifikacijama, procedurom dostave i obavezno dajte povratnu informaciju. Naime, eBay funkcionira kao zajednica, tako da svojim iskustvom pomažete da se isfiltriraju najbolji prodavači. Usto, što ste konstruktivniji član zajednice, pouzdanije ćete kasnije djelovati kao prodavač.

4. Obratite pozornost na svoje fotografije: Svi znamo da slika govori tisuću riječi, a prodavači pouzdano znaju da slika prodaje. Stoga se pri fotografiranju potrudite te poslušajte zahtjeve i savjete što vam ih daje sam eBay. Oni su ipak plod statistike, tj. realnog iskustva. Primjerice, sasvim je drugačiji pristup u fotografiranju predmeta u odnosu na fotografiranje ljudi, tako da morate naučiti trikove kao što je upotreba difuznog svjetla umjesto bljeskalice.

5. Nabavite vagu: Želite li prodavati bilo što preko eBaya, morate nabaviti dobru (kuhinjsku) vagu kako bi se precizno mogla izračunati poštarina i izbjegao trošak. Prodavač samo unosi težinu pošiljke s pakiranjem i poštarina se automatski izračunava. Vagu možete kupiti i preko eBaya.

6. Naučite odrediti vrijednost: Pri određivanju vrijednosti vaše robe, primjerice kao i kod kupovine nekretnina, nije vam važno koliko drugi prodavači cijene svoje proizvode, nego koliko su kupci na kraju platili za njih. Dakle, potrebno je istražiti obavljene prodaje, što će vam također dati odgovor na pitanje što je vrijedno prodaje. Vježbajte procjenjujći svoje kućne predmete, a onda istražite i kupnje onog što vi želite prodavati. Diljem interneta na raspolaganju su vam tutorijali za pomoć, pa iskoristite tu besplatnu ponudu. Kad dublje uđete u problematiku, razvit ćete napredniju prodajnu strategiju.

7. Počnite s kućnim stvarima: Pretražite svoj dom i sigurno ćete naći mnogo malih stvari koje niste ni raspakirali, ne trebaju vam ili ih ne koristite (prosječno američko kućanstvo ima takvih stvari u vrijednosti 7 tisuća dolara, a vjerojatno ni vaša svota neće biti zanemariva). Počnite s jeftinim predmetima da biste se udomaćili na eBayu, iskusili kako funkcioniraju aukcije itd. Napravit ćete poneku grešku, ali neka, važno je da razvijete zonu komfora prodajući jeftine proizvode prije nego krenete sa skupljim.

8. Nabavite ambalažu za slanje: Kupite paketiće, podstavljene omotnice i svu ostalu ambalažu za slanje. Kako se vaš biznis bude širio, shvatit ćete koje vrste trebate. Naravno, i ovo možete kupiti s eBaya. Kad je dostava u pitanju, nije naodmet da potražite i trikove iskusnih korisnika.

9. Bilježite sve te troškove: Od prve kupljene omotnice bilježite baš sve troškove ne samo radi izračuna (povrata) poreza, nego i da znate koji su vam ukupni troškovi ovakvog poslovanja te da možete napraviti pojekcije za budućnost.

Upustite li se u ovo, golema vam je olakotna okolnost što je internet pun trikova, savjeta i tutorijala za poslovanje na eBayu, a naravno da postoje i službene upute. eBay je fleksibilannačin zarađivanja novca u kojem radno vrijeme krojite sami, nemate početne troškove, možete raditi od doma, ali je profit limitiran količinom zalaganja. Stoga si dajte vremena, naoružajte se strpljenjem i budite spremni učiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Powered by Tele2

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Evo zašto kupci ostaju u trgovinama duže od planiranog
MANIPULACIJA?

Evo zašto kupci ostaju u trgovinama duže od planiranog

Jeste li znali da u trgovinama postoji pravilo izlaganja proizvoda kako bi kupci što duže ostali u njoj ili da se u web-trgovinama može pratiti na koja sve mjesta posjetitelj klika? Pogledajte koje sve tehnike koriste veliki igrači

Radi li vaš šef ove stvari ili ipak niste te sreće?
PREVELIKA OČEKIVANJA?

Radi li vaš šef ove stvari ili ipak niste te sreće?

Ako moral zaposlenika nije na prvom mjestu, tvrtka može biti u velikom problemu. Brojna istraživanja pokazala su kako su pozitivne radne sredine puno produktivnije od onih koje to nisu
Ovih 5 znakova govore da je došao trenutak za razlaz
PRIMIJETITE IH

Ovih 5 znakova govore da je došao trenutak za razlaz

Ulazite li u poslovnu suradnju ili partnerstvo s drugom osobom, dobro je prepoznati određene znakove koji mogu ukazati da to neće dobro funkcionirati. Prepoznajte ih i na vrijeme izbjegnite moguće probleme