Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: Shutterstock
OBITELJSKI VIKEND

Zaputite se u prirodu: Vozite se skelom, biciklirajte prirodom, budite znanstvenici i fino jedite

Donosimo vodič za idealan obiteljski vikend-izlet. Kamo ići, što istražiti i kako se pripremiti za odlazak u prirodu da ne ostanete žedni i gladni te da se dobro zaštitite od uboda insekata

Sadržaj donosi Podravka

Vikend proveden na suncu i na zraku među voljenim ljudima savršen je scenarij, a možemo birati mnoštvo destinacija koje samo čekaju na nas. Ovog će nas vikenda vanjska temperatura poslužiti, pa se zaputite u avanturu koja može biti edukativna, zabavna i opuštajuća. Donosimo vam savjete o tome kako se pripremiti za izlet, što ponijeti i kamo se zaputiti ovog sunčanog vikenda.

Prije polaska u prirodu, osigurajte ruksak s potrepštinama koje vam mogu zatrebati. Obilje flore podrazumijeva i raznoliku faunu, u kojoj je mnoštvo kukaca. Kako biste zaštitili sebe i mališane u dubokoj travi, nosite duge nogavice i poprskajte kožu sredstvom koje odbija kukce. Kričave boje ih privlače, pa ako ne volite mušice na majici, izbjegavajte žutu, zelenu ili jarku ružičastu. 

Spakirajte vodu u termosicu kako bi držala temperaturu - hladnu za vodu ili toplu za kavu. Nemojte zaboraviti flastere, koji mogu "spasiti dan" u slučaju nezgode. Odlično je imati i vlažne maramice u slučaju da istraživanje mališana skrene u blato, kao i dezinficijens za ruke prije jela u prirodi, ako se ne nađete u blizini tekuće vode. 

U slučaju da ne idete ciljano u restoran ili jednostavno želite napraviti piknik, idealno je ponijeti namirnice koje ne zahtijevaju prethodnu kulinarsku obradu, a koje mogu biti konkretan obrok. Tuna pašteta ili jadranske sardine odmah su spremni za jelo.

1. Mlin na Muri

Zeleno Međimurje puno je ekomuzeja u kojima cijela obitelj može istraživati prirodne ljepote za koje malo tko zna. Vrlo atraktivna destinacija za male i velike je Mlin na Muri u Žabniku, gdje vas očekuje veliko kolo putujućeg mlina s početka 20. stoljeća. U kućici pored mlina živio je posljednji murski mlinar Franc Žalar, a kroz 3D "mlinarove oči" i mnoštvo drugih interaktivnih sadržaja možete vidjeti kako je izgledao njegov uobičajeni dan u postavu pod nazivom "Jen den v živleju mlinara Franca Žalara".

Old,Watermill,On,Mura,River,View,,Medjimurje,Region,Of,Croatia

Pored mlina je skela, kojom je rijetko tko imao prilike voziti se, a upravo vas to čeka - prelazak na drugu stranu rijeke. Na kraju malenog labirinta posjetite i klupicu zaljubljenih, a zatim u okruženju mlina istražite etnološku zbirku obitelji Trstenjak i bistro Mlinarsku kuću, gdje možete isprobati domaće delicije. U blizini možete posjetiti i seoski turizam Goričanec s farmom konja, promatračnicu ptica, poučnu šetnicu, ribolovnu stazu - sve što jednom obiteljskom izletu treba.

2. Muzej krapinskih neandertalaca

Jedno od najvažnijih nalazišta pračovjeka u Europi nalazi se na samo 50-ak kilometara od Zagreba. Hušnjakovo i Muzej krapinskih neandertalaca jedinstveni su prikaz naših predaka i načina na koji su živjeli prije više desetaka tisuća godina. Ondje vas očekuje stalni postav muzeja, koncipiran u 18 tematskih cjelina s posebnim naglaskom na domaće nalazište. 

Krapina,,Croatia,-,March,30,,2014,-,The,Neanderthal,Museum

Nalazište je udaljeno samo nekoliko stotina metara od muzeja, pa možete prošetati do njega lako i obići lokaciju na kojoj su pronađeni važni arheološki nalazi. Klinci će uživati istražujući mjesta na kojima su živjeli naši preci, nakon što u muzeju vide kako su izgledali i čime su se bavili.

Uz stalni postav, očekuje vas mnoštvo radionica i interaktivnog sadržaja, a vaše dijete može nakratko postati geolog ili paleontolog, napraviti abecedu fosila ili pokušati izraditi torbicu prapovijesnom tehnikom.

Odbačenim predmetima i starim stvarima udahnite novi život
Odbačenim predmetima i starim stvarima udahnite novi život

3. Aquatika slatkovodni akvarij u Karlovcu

Četiri rijeke - Korana, Kupa, Mrežnica i Dobra - jedinstvena su obilježja Karlovca. Ovaj dojmljivi grad nudi jedini potpuno slatkovodni akvarij, koji vas čeka na desnoj obali Korane. Aquatika će cijeloj obitelji promijeniti pogled na važnost biološke raznolikosti i educirati posjetitelje o tome kako na održiv način koristiti iznimna prirodna bogatstva Hrvatske. 

Two,Weeks,In,Croatia

Posjetite slatkovodni akvarij, otkrijte mališanima bogatstvo hrvatskih rijeka, jezera, bara, močvara te njihovih biljnih i životinjskih stanovnika na jednome mjestu!

4. Biciklistička staza Parenzana 

Ako ste ljubitelji bicikliranja, Parenzana je idealna staza za aktivni izlet. Ovu stazu smatraju laganom iako je većinskim dijelom na makadamu, a ne na asfaltu, pa pripazite na odabir bicikla. Parenzana se proteže od Plovanije do Poreča, pa ćete putem vidjeti i Buje, Grožnjan, Livade, Motovun, Vižinadu i Poreč. Visinska razlika je oko 870 metara, a procijenjeno vrijeme potrebno za prelazak staze je oko četiri sata. Ona nudi mnoštvo prekrasnih mjesta i krajolika, pa je odlična i za šetnju i lako se može pretvoriti u cjelodnevni izlet. 

Family,Of,Four,Cycling

Dio staze od Grožnjana do Motovuna očuvan je u izvornom stanju, a nekad su po trasi Parenzane vozili vlakovi, sve do 1935. godine. Prevozili su vino i maslinovo ulje do luke u Trstu, a danas umjesto njih možete se voziti vi s cijelom obitelji. Mališani će uživati u ovoj avanturi, a kad ogladne, iz ruksaka izvucite fini losos ili Eva tuna salatu Balance te posložite na kruh uz rajčicu. Takvoj užini malo tko može odoljeti!

5. Park znanosti u Mokricama 

Interaktivni edukativni sadržaj namijenjen svim dobnim skupinama čeka vas u Parku znanosti, projektu čiji je cilj promicanje znanja i znanosti. Ako vaše dijete voli postavljati pitanja ili ga želite zainteresirati za nešto novo, Park znanosti odlična je ideja za vikend-izlet. 

Smart,Girl,Doing,Scientific,Chemistry,Experiment,Wearing,Protection,Glasses,,Holding

Kako ističu na službenim stranicama Parka, ondje ćete dobiti odgovor na pitanja poput: Kako odsvirati "Odu radosti" u hodu? Je li moguće razgovarati šapatom na 30 metara? Kako naučiti Pitagorin poučak u jednom pokretu? Je li moguće prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena? i još mnoštvo drugih.

A kad se vratite s obiteljskog izleta umorni, osjećat ćete se odlično i "napunjenih baterija" za novi tjedan.

Ovaj materijal moguće je reciklirati neograničeno mnogo puta. Znate li o čemu je riječ?
Ovaj materijal moguće je reciklirati neograničeno mnogo puta. Znate li o čemu je riječ?

#daj2svrhu nagradni natječaj!

Znate li da metalna ambalaža najmanje onečišćuje okoliš, nikad ne propada i može se bezbroj puta reciklirati? Hrana u limenkama ne sadrži konzervanse, a termička obrada na visokim temperaturama, tzv. konzerviranje, jamči očuvanje vitamina, minerala i proteina neophodnih za zdravu prehranu.

Uključite se u Podravkin nagradni natječaj! Iskorištenim limenkama dajte drugu svrhu i pretvorite ih u posude za cvijeće, posude za olovke, lampe, vaze...

Najinovativnije upcycling proizvode Podravka nagrađuje poklon paketom! Za više informacija kliknite OVDJE!

Sadržaj donosi Podravka

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova
SAVJETI STRUČNJAKA

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović