Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

Zašto su bleisure putovanja postala toliko popularna?

Powered by Qatar Airways

Zašto su bleisure putovanja postala toliko popularna?
1

Poslovna su putovanja nekad bila isključivo - poslovna. No današnji trend koji spaja posao i slobodno vrijeme sve je popularniji i primamljiviji, naročito među milenijalcima. O čemu se točno radi, saznajte u nastavku

Kažu da nije dobro miješati posao i zadovoljstvo, no čini se da rastući trend bleisure putovanja  to opovrgava. Naime, radi se o spajanju poslovnih putovanja s razonodom (business + leisure), pa tako na poslovnom putu, koji traje dva ili tri dana, poslovnjaci ostaju još dan ili dva duže kako bi razgledali destinaciju i iskoristili priliku za kratki odmor. 

Sve više tvrtki i zaposlenika danas prakticira ovakav tip putovanja, što potvrđuju podaci tvrtke SAP Concur prema kojima je u 2017. zabilježeno 2,2 milijuna bleisure putovanja što čini čak 10% svih poslovnih putovanja. Najveći broj bleisure putnika čine milenijalci (38%), a prate ih generacija X i baby boomersi (31%). Prema Forbesu, takva su putovanja učestalija ujesen, točnije u rujnu i listopadu, a povrh toga, čini se da su im određeni poslovni sektori skloniji od drugih. Primjerice, 40% od ukupnih bleisure putovanja u 2017. dolazi iz proizvodnog, tehnološkog i financijskog sektora.

Prednosti bleisure putovanja

Ako ste jedni od onih kojima su poslovna putovanja tlaka, možda je vrijeme da promijenite mišljenje. Naime, prema New York Timesu, više od 80% poslovnih ljudi smatra da su sastanci 'licem u lice' bolji za izgradnju dugoročnog povjerenja između dviju strana, a to znači da su i bolji za posao. Stoga, uz bleisure putovanja, osim što ćete obaviti posao, odnosno razgovor s klijentom ili sudjelovati na konferenciji, iskoristit ćete priliku za kratki odmor i razgledavanje mjesta u koje putujete. 

Budući da se poslovni sastanci i konferencije najčešće održavaju radnim danima, za razonodu i opuštanje možete iskoristiti vikend. Zato je dobro sastanke planirati krajem ili početkom tjedna kako biste te dane mogli spojiti s vikendom, naročito ako nemate mnogo slobodnih dana za korištenje. Vaš se poslodavac zbog toga sigurno neće buniti. Štoviše, mnogi su poslodavci svjesni pozitivnog učinka koji takav kratak odmor u sklopu poslovnog putovanja ima na zaposlenike. Posao ćete odraditi, a pritom ćete imati priliku iskusiti određenu destinaciju u kojoj se nalazite te "napuniti baterije" za nadolazeće poslovne izazove. Dobitna je to kombinacija za poslodavca jer će posao biti obavljen, a zaposlenik sretan i motiviran za daljnji rad. 

Mnogi na ovakva putovanja sa sobom vode i svoju obitelj, što je još jedan oblik bleisure iskustva. U današnje vrijeme, kada mnogo vremena provodimo na poslu, svaki nam je slobodan trenutak dragocjen, pa jedno kraće putovanje s obitelji u drugu zemlju može biti prava prilika za zbližavanje i stvaranje uspomena. Osim toga, dok vi sjedite na sastancima, vaša obitelj može uživati u ljepotama i atrakcijama grada u kojem se nalazite dok vi ne završite s obavezama. Naravno, podrazumijeva se da troškove slobodnih dana, kao i troškove za obitelj, plaćate sami, ali ovisno o politici tvrtke u kojoj radite, možda možete uštedjeti na smještaju ili avionskim kartama bukirate li i slobodne dane preko tvrtke. Naime, Airbnb je bleisure friendly pa rezervacijom smještaja putem njih tvrtka može uštedjeti i 49% u odnosu na obične hotele. 

Popularne destinacije

Zanimljivo je da je većina najposjećenijih bleisure destinacija ujedno i među popularnim destinacijama za osobna putovanja. Tako se New York, Pariz, London, Tokyo, Singapur, Hong Kong, Doha, i Seul nalaze na tom popisu popularnih gradova što ih čini idealnima za bleisure putovanja. Putujete li primjerice u velebni Tokyo, romantični Pariz ili zapanjujući Singapur, šteta je ne iskoristiti jedinstvenu priliku za razgledavanje i uživanje u ljepotama grada koji inače možda ne biste posjetili. Ako još pritom sa sobom možete povesti obitelj, dobit ćete odmor za pamćenje.

Sve veću popularnost ovakvog koncepta putovanja prepoznao je i Qatar Airways koji je u svoju ponudu uveo novitete baš po mjeri bleisure putovanja. Ti noviteti omogućuju putovanje kao nikad do sad, a let postaje doživljaj sam po sebi. Qsuite apartman i lounge u poslovnom razredu osiguravaju do sad neviđen luksuz, komfor i privatnost, dok ekonomski razred nudi posebno fine dining iskustvo, nevjerojatno udobna sjedala te nepresušnu zabavu uz razne sadržaje za cijelu obitelj. U svakom slučaju, odlučite li se na bleisure putovanje uz Qatar Airways, na odredište ćete stići svježi i odmorni, a vaše nezaboravno iskustvo putovanja počet će samim ulaskom u avion.

Samo nemojte, uz poslovna odijela, zaboraviti ponijeti i casual kombinacije u kojima ćete provoditi slobodno vrijeme. 

Powered by Qatar Airways

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno