Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 17

Želite mijenjati Hrvatsku na bolje? Evo vam prilike

POWERED BY Moj Zaba Start

Želite mijenjati Hrvatsku na bolje? Evo vam prilike
1

Zamislite da beskućniku možete pružiti novu šansu, pomoći studentu da prebrodi težak period, otkriti novog paraolimpijca ili podržati razvoj tehnologije. Ovog puta možete - dajte svoj glas jer Hrvatska vas treba

Jeste li ikada imali ideju kako biste mogli riješiti neki problem u svojem gradu i promijeniti društvo na bolje, ali nakon malo ''mozganja'' shvatili ste kako to ipak nije izvedivo? Nedostatak financija, komplicirana papirologija, nerazumijevanje okoline... sve su ovo faktori koji vas mogu odbiti od prvobitne humane ideje. Međutim, uvjerili smo se kako ona stara poslovica ,,tko hoće, nađe način, tko neće - nađe izgovor'' uistinu vrijedi. Donosimo vam 10 hrvatskih projekata čiji su pokretači odlučili promijeniti društvo u kojem živimo.

Oni žele bolju Hrvatsku

Danas je sve više poduzeća koja, osim profita, razmišljaju i o odgovornosti prema društvu u kojem djeluju. Primjer je jednog takvog i Zagrebačka banka, koja u sklopu natječaja Moj Zaba Start dodjeljuje potpore najboljim poduzetničkim i društveno korisnim idejama i projektima.

Tako primjerice u ovogodišnjem natječaju finalisti u kategorijama poduzetništva, kulture i znanosti te društva imaju priliku realizirati svoje ideje uz pomoć financijskih potpora čiji fond iznosi 330 000,00 kuna od čega će projekt s najvećim brojem glasova po izboru javnosti, osvojiti 30 000,00 kuna. Ostale nagrade dodijeljuje stručna komisija; 120 000,00 kuna za prvo, 100 000,00 kuna za drugo i 80 000,00 kuna za treće mjesto. Kako u ovom natječaju možete odabrati najbolje projekte, predstavljamo vam finaliste kategorije društvo:

1. Projekt: Čuvari posvojenja

Udruga ADOPTA iz Zagreba projektom Čuvari posvojenja želi uvesti inovativnu uslugu podrške posvojiteljskim obiteljima kako bi omogućili izgradnju što boljeg odnosa roditelja i djeteta. Metodom Positive Parenting and Sensitive Discipline sprječavaju se problemi u ponašanju djece između jedne i šest godina.

2. Projekt: Invisible Zagreb

Projekt Invisible Zagreb udruge Brodoto turističko-edukacijska je tura koju vode bivši i sadašnji beskućnici. Oni pričaju o svojim iskustvima s ulica, a ne o znamenitostima. Ovaj projekt značio bi uključivanje te resocijalizaciju i drugih beskućnika u Zagrebu te širenje na druge hrvatske gradove.

3. Projekt: Gledam, istražujem, učim

Kako popularizirati matematiku, fiziku, kemiju, informatiku, biologiju i robotiku, znaju gimnazijalci škole Josip Slavenski iz Čakovca. Projektom Gledam, istražujem, učim žele ostvariti prepoznatljivost STEM područja među mlađom, vrtićkom i osnovnoškolskom populacijom, djecom s teškoćama te osobito u široj zajednici.

4. Projekt: Atletika za sve

U svrhu pružanja mogućnosti da djeca i mladi s invaliditetom i poteškoćama u razvoju pokažu svoje potencijale i uključe se u sustav paraatletike, Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom projektom Atletika za sve želi provesti tri atletska kampa u kojima će sudionici upoznati pravila paraatletike i biti testirani u sportovima.

5. Projekt: PsiHelp

Studentska sekcija Hrvatskog psihološkog društva Psihomnia u suradnji s lokalnim udrugama studenata psihologije iz Hrvatske kroz projekt PsiHelp osigurat će dostupnost psihološke pomoći mladim ljudima uz izradu online baze podataka svih psihoterapeuta, provođenje radionica te YouTube kanal s edukativnim sadržajem.

6. Projekt: Inovativno zapošljavanje osoba s invaliditetom

Društveno poduzeće PUNKT d.o.o. iz Pule projektom Inovativno zapošljavanje osoba s invaliditetom želi omogućiti nova zapošljavanja osoba s invaliditetom uz razvoj ekološke proizvodnje voća i povrća. Organski uzgojeno povrće upotrijebit će se u ugostiteljskom pogonu te će projekt dodatno udovoljili potrebama lokalne zajednice za kvalitetnim, zdravim i pristupačnim obrokom.

7. Projekt: Čovjek je čovjeku lijek

Udruga Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna predlaže projekt Čovjek je čovjeku lijek u sklopu kojeg će educirani volonteri pomagati umirućima u njihovim domovima u Zagrebu, poboljšavajući im kvalitetu života i olakšavajući obitelji. Podrška bi se upotpunila otvaranjem savjetovališta i službe za podršku u žalovanju, koju bi pružala stručna osoba.

8. Projekt: Mostovi u bolji život

Zaklada Cenacolo godišnje skrbi o oko 130 osoba, a projektom Mostovi u bolji život želi pružiti uslugu smještaja za osobe koje se nakon rehabilitacije nemaju kamo vratiti. Paralelno se pružaju usluge za osnaživanje za neovisan život, kao i uključivanje na tržište rada te prilike za sigurnu reintegraciju u društvo.

9. Projekt: Znanstveni boravak

Projekt Znanstveni boravak udruge DAR kreiran je kao program koji povezuje STEM i umjetnost. Djeca, učenici i mladi posjećuju institucije koje mogu biti projekcija njihova budućeg razvoja, edukatori iz institucija i partnerskih organizacija prezentiraju sadržaje koji su zanimljivi djeci. Edukacije provode stručni edukatori.

10. Projekt: Uređenje sterilne jedinice za Dječju onkologiju Rebro

Zaklada Dječja onkologija Rebro projektom Uređenje sterilne jedinice za Dječju onkologiju Rebro želi urediti sterilne jedinice za izolaciju u kojoj bi boravila djeca nekoliko tjedana tijekom i nakon transplantacije matičnih hematopoetskih stanica u stanju potpune imunosupresije. Sterilne jedinice uređuju se u KBC-u Rebro.

Jedan klik može donijeti veliku promjenu u životima mnogih ljudi u Hrvatskoj. Podržite natječaj Moj Zaba Start i glasajte za najbolji projekt.

Svjetski, a naše: Pogledajte ove fenomenalne ideje Hrvata
Svjetski, a naše: Pogledajte ove fenomenalne ideje Hrvata
Ovo je 10 najboljih ovogodišnjih poduzetničkih ideja u Hrvatskoj
Ovo je 10 najboljih ovogodišnjih poduzetničkih ideja u Hrvatskoj

POWERED BY Moj Zaba Start

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje