Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Razmišljate o udomljavanju? Ovih 5 stvari morate znati

POWERED BY Labud

Razmišljate o udomljavanju? Ovih 5 stvari morate znati

Ima mačaka koje će vas pratiti kao psi i pasa koji su mazni kao mačke. Odluka o tome želite li udomiti psa ili mačku trebala bi se prvenstveno temeljiti na vašim mogućnostima da pružite odgovarajuću skrb

Udomiti psa ili mačku hvale je vrijedna odluka! U skloništima i na skrbi udruga za zaštitu životinja jako je puno onih koji trebaju dom, a neke od tih životinja mogu postati savršeni suputnici upravo vašoj obitelji.

No, važno je pripremiti svoj dom na dolazak novog stanara odnosno pažljivo pristupiti odabiru budućeg ljubimca. Kućni je ljubimac živo biće s kojim ćete dijeliti svoje slobodno vrijeme i najljepše trenutke narednih desetak godina. Naime, svaka vrsta životinje ima određene potrebe, a pojedine životinje mogu imati različitu osobnost i životna iskustva. Zato ne treba odabirati samo prema izgledu ili odluku o udomljavanju donijeti samo iz sažaljenja. Ove sugestije svakako uzmite u obzir prije no što donesete konačnu odluku: 

1. Pripremite svoje ukućane – i dvonožne i četveronožne

Udomljavanje psa ili mačke treba biti odluka s kojom se slažu svi u domaćinstvu. To ne znači da će svi jednako brinuti o životinji, ali svima mora biti prihvatljivo da dolazi novi stanar. Kod udomljavanja je najsigurnija opcija uzeti psa ili mačku koji su već bili kod privremenog udomitelja jer ćete od te osobe moći doznati puno o životinji. Ova opcija važna je udomiteljima koji već imaju ljubimca u kući, no može biti jednako važna ako imate djecu ili starijeg člana obitelji. Ako već imate psa ili mačku važno je da je vaš prvi ljubimac dobro socijaliziran i naučen komunicirati s pripadnicima svoje vrste. Također, korak koji mnogi preskaču prije nabavljanja psa ili mačke jest provjera jeste li vi i vaša obitelj alergični na dlaku ljubimca.

2. Pripremite svoj dom

Neovisno o tome kakvog psa udomljujete, maknite tepihe. Ako ste udomili odraslog psa, tepihe ćete moći vratiti za nekoliko dana, a ako je vaš novi član obitelji štene, tada tepihe ne vraćajte dva do tri mjeseca. Štenci vole grickati stvari jer ih tako istražuju i zato trebate osigurati sva mjesta gdje bi mogli doći u kontakt sa strujom, a posebno električne žice.

Također, pametno je maknuti (otrovno) sobno bilje i koš za smeće na neko povišeno mjesto. Osigurajte mjesto za pseći ili mačji krevetić, kupite zdjelice za vodu i hranu. Za pse nabavite ormu/oprsnicu i povodac. Nikako nemojte kupiti davilicu, a s ogrlicama budite oprezni jer one su dobre samo za pse koji ne povlače kada su na povodcu.

Za mačke morate osigurati mačji zahod koji je dovoljno velik za vašu macu i trebate ga staviti na mjesto na kojem će maca imati privatnost. Osim toga, bilo bi dobro nabaviti mačkogrebalicu, onu koja ima više etaža jer vole povišena mjesta na koja se mogu skloniti kada im treba malo mira. Zaštitite prozore, balkone i terase kako se mačka ne bi mogla ozlijediti. 

3. Mačka ili pas, pitanje je sad?  

Odluka želite li psa ili mačku treba se temeljiti na vašim mogućnostima da pružite odgovarajuću skrb životinji koju odaberete. Općenito, sve pse treba izvoditi u šetnju svaki dan, a dužina šetnje ovisit će o veličini, starosti i tipu psa. Potrebno im je druženje s vlasnikom i drugim psima, kao i igra, socijalizacija te osnovni trening. Također, imajte na umu da pse prema zakonu treba cijepiti protiv bjesnoće i drugih zaraznih bolesti, te da ih morate mikročipirati. Za mačke je sigurnije da budu u kući, ali kako ne bi bile same dok vi niste kod kuće dobro je odmah udomiti dvije, po mogućnosti srodnice. Poslušajte savjet onih koji poznaju određenog psa ili mačku i dozvolite da vas savjetuju o tome je li ta životinja za vas ili nije. Na primjer, strašljivog psa ne bi trebalo udomiti u centar grada, a psa koji je živahan ne bi trebale udomiti osobe bez sportskih ambicija. Ako udomljavate i neku drugu životinju pazite kako kombinirate vrste jer neki bi se mogli jako bojati onih drugih. 

4. Privikavanje na novu okolinu

Svi štenci i mačići izgledaju neodoljivo, ali trebali biste biti svjesni nekoliko važnih stvari ako ih nabavljate. Svako štene treba neko vrijeme da nauči obavljati nuždu izvan kuće pa ga u prvim tjednima treba izvoditi van svakih sat do dva. Zatim, štenad mijenja mliječne u trajne zube, pa u tom periodu grickaju stvari i ukućane. Odrasli psi uglavnom su manje zahtjevni od štenaca. Vrlo se često u skloništima mogu pronaći odrasli psi koji su dobro socijalizirani, više ne mijenjaju zube i ne obavljaju nuždu u kući. Prednost je udomljavanja odraslog psa što možete točno znati koliko je pas velik te kakve je naravi, za razliku od štenadi. No, stariji psi mogu češće pobolijevati, pa treba razmisliti o financijskoj strani takvog udomljavanja.

5. Mužjak, ženka - kastracija?

Većina odgovornih udruga dat će na udomljavanje kastrirane životinje ili dogovoriti da životinju kasnije kastrirate, spol vam neće biti veći problem. Kastracija se preporučuje zato što se želi spriječiti da udomljeni psi i mačke imaju potomke u svijetu u kome i ovako ima previše svih domaćih životinja te zbog toga što je novom vlasniku uglavnom lakše s kastriranom životinjom. Uglavnom se preporučuje kastracija nakon što životinja spolno sazre, a to znači ne prije prvog tjeranja za ženke. Svakako se savjetujte s doktorom veterinarske medicine.

*** Tekst je nastao u suradnji s dr. sc. Irenom Petak, dipl. ing. biol. koja se bavi ponašanjem i dobrobiti životinja više od 20 godina, stručnom suradnicom u akciji "Čarli - Moj najbolji prijatelj". Više informacija o temi udomljavanja možete saznati klikom ovdje!

Kupnjom Čarlija „Moj najbolji prijatelj“ donirate 0,50 kn udruzi Prijatelji životinja!

POWERED BY Labud

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode