Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12

Žena i po': 'Fitness mi pomaže da pomičem granice u poslu'

Powered by INA

Žena i po': 'Fitness mi pomaže da pomičem granice u poslu'
1

Od 8 do 4 ova magistra kemijskih znanosti brine o tome da rafinerijska laboratorijska ispitivanja prođu dobro, a nakon posla skida kutu i oblači tenisice. Ona je superžena koja uspješno balansira posao i hobi

Često nas užurbani stil života, obaveze na poslu i školovanje sprječavaju da se bavimo stvarima u kojima uistinu uživamo, poput hobija. Osim što nas izvlače iz dosadne svakodnevice, hobiji nam pružaju priliku da se posvetimo onome što nas uistinu čini strastvenima.

Bavljenje slobodnim aktivnostima može poslužiti kao mentalni bijeg, pomoći nam da usavršimo određenu vještinu ili stvorimo priliku za upoznavanje novih ljudi. S ovim se složila i Diana Hajdo, rukovoditeljica Kontrole kvalitete u Rafineriji nafte Rijeka, koja je u slobodno vrijeme fitness trenerica i, kako kaže, ovaj hobi, osim na zdravlje, utječe i na druge sfere njezina života.

Utječu na vaše zdravlje

Hobiji koje odaberete mogu pozitivno utjecati i na vaše fizičko zdravlje. Primjerice, bavljenje sportom ojačat će vaše mišiće i kosti, regulirati tlak, skinut ćete višak kilograma, povećati energiju i slično. Iako bi se ova vrsta hobija mogla učiniti napornom uzimajući u obzir svakodnevne obveze, ako imate volju i motivaciju poput Diane Hajdo, ništa vam neće biti problem.

Naime, iako obnaša funkciju rukovoditeljice Kontrole kvalitete u Rafineriji nafte Rijeka, Diana poslije posla uskače u ulogu fitness trenerice. Kako kaže, fitness je njezin odavno voljeni hobi. Međutim, za razliku od rekreativaca koji u slobodno vrijeme samo treniraju, Diana se oduvijek okupirala literaturom o treningu.

- Sjećam se studentskih dana – ako nisam učila za neki od ispita, istraživala sam o trenažnim principima, fiziologiji i prehrani. Znanja i iskustva sam službeno počela prenositi trenirajući druge prije skoro jednog desetljeća, kada sam se iz rodnog Sinja preselila u Rijeku zbog posla dobivenog u rafineriji - prisjeća se Diana i govori kako je ljubav prema struci i fitnessu povezala prilikom izrade postdiplomskog rada.

- Po završetku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje sam stekla zvanje diplomiranog inženjera kemije, upisala sam postdiplomski studij na kojem sam u temi postdiplomskog rada uspjela povezati fitness s analitičkom kemijom. Time sam postala magistra kemijskih znanosti - kaže Diana.

Iako se na prvu čini kao da je riječ o dvama različitim poslovima, Diana ističe kako se ovi poslovi na neki način međusobno nadopunjuju.

- Da bi bio zaista uspješan, za oba posla moraš voljeti ljude. Treba razumjeti i prihvaćati različitosti kako bi se izvuklo ono najbolje od svakoga i za svakoga - govori Diana i nadodaje kako joj poslovni problemi iščeznu iz misli čim kroči u dvoranu.

- Ulaskom u dvoranu stres gubi sve bitke, a nakon cjelodnevnog sjedenja u uredu fizička aktivnost više je nego dobrodošla. Osim što liječi od stresa, trening svakoga puni pozitivnom energijom i zaista nikada nitko kući ne odlazi u lošem raspoloženju - kaže naša sugovornica.

Za kraj nadodaje kako bavljenje omiljenim hobijem, osim na zdravlje, utječe i na druge sfere njezina života. Kako kaže, kada je sretna i ispunjena, bolja je kao žena, majka, ali i rukovoditeljica.

Osim blagodati za fizičko zdravlje, hobiji imaju i druge pozitivne strane, a evo kako utječu na vaš život:

Ublažavaju vam stres

Sigurni smo da se pitate kako dodavanje aktivnosti u vaš ionako popunjen raspored može ublažiti stres, no ne brinite se, stvari nisu crno-bijele. Prije svega, hobi bi trebao biti potpuno ugodna aktivnost koja će vam maknuti misli od svakodnevice, što znači da ćete se njime baviti u svoje slobodno vrijeme.

Isto tako, velika je prednost hobija ta što ćete, dok se budete bavili njime, zaboraviti na svoje probleme. Osim toga, odmorit ćete se od teških i iscrpljujućih misli te se odmaknuti od svakodnevnog stresa.

Poboljšavaju vaše samopouzdanje

Još jedna odlična stvar kada se bavite nekim hobijem jest ta što ćete imati priliku pomaknuti svoje granice i izaći iz zone komfora. Upravo će vam ovo pomoći da izgradite samopoštovanje, ali i samopouzdanje, jer ćete postizati stvari za koje ste mislili da su vam nedostižne.

Jednom kada probijete led, shvatit ćete koliko ste dobri te ćete biti motivirani za sve buduće pothvate; kako u poslovnom tako i u privatnom životu. Naravno, svaki je početak težak, stoga ustrajte u svojoj odluci da napredujete.

Imate priliku upoznati nove ljude

Odlična stvar kod bavljenja aktivnošću izvan posla jest ta što ćete na hobijima vjerojatno susresti ljude s kojima ćete imati zajedničke interese. Povezivanje s drugim ljudima pomoći će vam da naučite nove stvari i poboljšate svoje vještine, a pritom ćete imati priliku steći nove prijatelje.

Isto tako, usudite se na nove aktivnosti otići sami jer tako nećete ovisiti o tuđem tempu, a imat ćete više vremena posvetiti se sebi, ali i upoznavanju novih ljudi.

INA se našla među najpoželjnijim poslodavcima u Hrvatskoj; osim što gradi pozitivnu korporativnu kulturu, svojim zaposlenicima daje priliku da ispune svoj puni potencijal te prepoznaje važnost ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Powered by INA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja